Angste danskere bliver sjældent kureret
AppleMark
350.000 danskere lider af angst, men kun få får en diagnose eller behandling, viser ny rapport. Angst er ellers let at kurere

Hvis man bliver ramt af en invaliderende form for angst, så skal man kigge langt efter hjælp i det offentlige.

De praktiserende læger er ikke i stand til at identificere sygdommen, og sundhedsvæsenet er ikke gearet til at tage hånd om de syge. Derfor går hundredtusindvis af danskere rundt og lider i stilhed, afslører en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen om angstlidelser blandt voksne danskere.

»Det er på alle niveauer i sundhedssystemet, at der mangler tidssvarende tilbud og viden. Det er ærgeerligt, fordi angst faktisk kan kureres effektivt og enkelt med samtaleterapi,« forklarer Raben Rosenberg, chefpsykolog og formand for arbejdsgruppen bag rapporten.

Spiser piller i stedet

Det er de praktiserende læger, som har ansvaret for at opdage de psykiske sygdomme. Men det lykkes kun i en brøkdel af tilfældene at stille den rette diagnose, fordi lægerne ikke er uddannet til at opdage sygdommen.

»Vi kan ikke gøre det bedre end i dag. Selv hvis vi stillede den rette diagnose, ville vi ikke kunne hjælpe dem, for der er ikke psykologer nok,« mener næstformand i de Praktiserende Lægers Organisation Henrik Dibbern.

Den situation medfører, at folk må vente i op til et år, før de kan komme i behandling. I stedet er 270.000 danskere sendt på antidepressiv medicin.

De ubehandlede psykiske lidelser, som omkring 350.000 danskere ifølge Psykiatrifonden døjer med, koster årligt samfundet milliarder af kroner i tabt arbejdstjeneste og sygedagpenge. Sammenlagt koster sygefravær samfundet 45 milliarder kroner årligt, har Børsen regnet ud. Ifølge Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats (CABI) skyldes mere end 20 procent af al sygefravær psykiske skavanker som angst. Og tallet er stigende.

Udgifterne til sygefravær svarer til, at stat, kommuner, regioner og det private erhvervsliv hvert år bruger ni milliarder kroner på borgere, som melder sig syge af »psykiske årsager«, hvori angst er inkluderet.

faktaboks

Symptomer: fra ængstelse til dødsangst, skaber uro i kroppen, tankemylder og undvigelsesadfærd.

Årsag: arvelig sårbarhed, traumatiske oplevelser i barndommen eller belastninger senere i livet.

Hyppighed: omkring syv procent af befolkningen har angst her og nu - det svarer til 350.000 danskere.

Behandling: oplysning, samtaleterapi og angst-dæmpende medicin.

Behandling af angst

Let angst kan behandles med rådgivning, støtte og information.

Svær angst skal behandles med samtaleterapi, eventuelt kombinreret med medicin

Ved mistanke om angst gå til din læge og søg information om sygdommen

Kilde: Psykiatrifonden

via Listen To News