Anders Fogh skal igen takle Muhammed-strid
Natos generalsekretær kender om nogen de kræfter, der bliver sluppet løs, når profeten Muhammed bliver krænket

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, fordømmer på det skarpeste angrebet på USA's ambassade i Benghazi, der førte til, at fire amerikanere blev dræbt, heriblandt den amerikanske ambassadør.

- Den slags vold kan aldrig retfærdiggøres, siger Anders Fogh Rasmussen i en udtalelse, hvor han også byder det velkommen, at Libyens regering har lovet at samarbejde fuldt ud i sagen.

Anders Fogh Rasmussen kender om nogen de voldsomme følelser og kræfter, der bliver sluppet løs, når troende muslimer føler, at deres hellige profet Muhammed bliver krænket.

Muhammed-tegningerne, 12 satiriske tegninger af profeten, der blev trykt i Morgenavisen Jyllands-Posten i 2005, skabte skarpe reaktioner fra muslimer i Danmark og islamiske lande.

I løbet af 2006 førte reaktionerne til en diplomatisk krise mellem Danmark og flere arabiske lande.

Krisen medførte en omfattende handelsboykot af danske varer, hjemkaldelse af ambassadører, overfald på Arla-ansatte, afbrænding af Dannebrog og de danske ambassader i Beirut og Damaskus.

USA's ambassadør J. Christopher Stevens og tre andre diplomater blev dræbt, da det amerikanske konsulatet i Libyens næststørste by Benghazi blev angrebet af libyske militssoldater sent tirsdag aften.

Angrebet er angiveligt en protest mod en amerikansk film som fremstiller islam som kræft.

Filmen som har udløst raseriet, er produceret af den israelsk-amerikanske forretningsmand Sam Bacile.

Filmen markedsføres flittigt af den omstridte Florida-pastor Terry Jones, som i fjor udløste rasende protester verden over ved at brænde Koranen.

Ifølge det norske nyhedsbureau NTB viste Jones tirsdag uddrag fra Muhammed-filmen i sin kirke i Gainesville i Florida, og det skal være nyheden om dette, som udløste protester.

Filmen har udløst protestaktioner også i Egypten og Afghanistan.

/ritzau/