Afrikansk diktator stjæler dansk nødhjælp

Danmark

Eksperter, journalister og politikere anklager Zimbabwes diktator Robert Mugabe for at stjæle en del af den danske hjælp til aids-syge i Zimbabwe

Danske skattekroner finansierer sandsynligvis et af verdens mest brutale regimer under ledelse af diktator Robert Mugabe i Zimbabwe.
Mugabes parti, Zanu PF, har nemlig haft held med at kuppe ledelsen i landets Røde Kors-afdeling, som hovedsageligt finansieres af dansk ulandsbistand. Hvert år får de 18 millioner kroner fra Danmark. Og Røde Kors-lederne beskyldes for at kanalisere midler fra Røde Kors til Zanu PF. Beskyldningerne fremsættes i flere afrikanske medier. Og en lang række kilder bekræfter historien.
»Danmark finansierer Mugabe. Ledelsen i Røde Kors plyndrer midlerne, stjæler biler og har givet penge direkte til Zanu PF,« siger en journalist ved et af landets store dagblade.
Få personer tør stå frem med navn. Én af dem, der tør, er David Colthart, der er medlem af parlamentet for oppositionen.
»Zimbabwes Røde Kors er nu åbenlyst kontrolleret af Zanu PF. Og det er overordentligt sandsynligt, at de har taget både penge og biler,« siger han.

Stop for bistand

I september vedtog Europa-Parlamentet en resolution, hvori parlamentet udtrykker »bestyrtelse over Mugabes regimes skjulte forsøg på at tage kontrollen over Zimbabwe Røde Kors ved at gennemtvinge ansættelsen af regeringsmedlemmer.«
Det er ikke første gang. I 2002 lukkede Danmark midlertidigt pengekassen, da en lignende situation var under opsejling. Nu bør Udenrigsministeriet igen kigge nærmere på Zimbabwe Røde Kors, mener eksperter og politikere.
»Hvis beskyldningerne er rigtige, er der tale om tyveri. I så fald bør pengekassen lukkes i,« siger Ole Therkildsen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Samme vurdering kommer fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch:
»Hvis jeg var donor, ville jeg være bekymret,« siger Tiseke Kasambala.
Side 12-13
SF?s udviklingsordfører Steen Gade kræver nu en redegørelse fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand