Advarsel: Stol ikke på dit rengøringsmiddel
Det er svært at stole på, om rengøringsmidlernes varedeklaration. Foto: www.colourbox.com
Producenter kan snyde på vægten, når de laver rengøringsmidler, kritiserer Dansk Varefaktanævn.

Når danske forbrugere køber rengøringsmidler, skal de ikke stole på hverken varedeklarationen eller brugsanvisningerne. Producenterne af vaskemidlerne kan nemlig udnytte de meget vage regler for, hvad der skal stå i en varedeklaration til at fortynde vaskemidlerne og dermed snyde forbrugerne, oplyser Dansk Varefaktanævn.

Producenterne er ikke forpligtet til at oplyse de nøjagtige mængder af aktive vaskestoffer, så længe de blot udgør mellem fem og 15 procent.

"Så et rengøringsmiddel i den gruppe kan altså have både 5 og 15 procent af stofferne. Resultatet er, at to midler står med præcis den samme mærkning, selvom det ene har næsten tre gange så meget vaskeaktivt stof. Selvom der er dosseringsanvisning på pakken, vil der være stor risiko for at over- eller underdossere," siger konsulent hos Dansk Varefaktanævn Ellen ter Haar Hansen i en pressemeddelelse.

De vage regler i EU's Vaske- og Rengøringsbekendtgørelse frister producenterne til at fortynde deres produkter så meget, at forbrugerne ikke længere kan stole på vaskemidlerne, fortsætter hun.

Ifølge direktøren i rengøringsvirksomheden Rentek, Alice bugge, er mærkningen et problem.

"Når koncentrationen kan være tre gange højere, end man forventer - eller kun en tredjedel af det forventede, er det en stor forringelse og uigennemsigtigt ved indkøb. Man risikerer et utilfredsstillende rengøringsresultat."

Ud over at producenterne kan spare penge, så kan de også fortynde vaskemidlerne, fordi de er bange for at få faresymboler på deres produkter. EU optrapper nemlig mærkningspligten for rengøringsmidler.

"De er bange for, at forbrugerne vil vælge de faremærkede produkter fra. Også selvom det blot viser, at det pågældende produkt er mere koncentreret - og at forbrugeren derfor får mere for pengene," siger Ellen ter Haar Hansen.