Advarer mod mere overvågning af snyd med ydelser: Kommune må ikke være politi

Arbejdsliv
Der er en grund til, at det kun er politiet, som med en dommerkendelse kan få adgang til at tjekke bestemte ting om borgerne. Det skal kommunale ansatte ikke have adgang til, advarer Mads Damsing fra HK Kommunal. (Foto: Foto: HK Kommunal)

Når ansatte i kommuner ønsker flere værktøjer til at afsløre snyd med ydelser kan det skyldes, at de presses af økonomiske mål, siger næstformand i HK Kommunal.

Ansatte i kommunerne, som holder øje med socialt bedrageri, skal ikke have adgang til borgernes data fra mobiltelefon og rejsekort.

Sådan lyder det fra Mads Samsing, der er næstformand for HK Kommunal, som reaktion på en rundspørge fra DR, som viser, at tre ud af ti kommuner savner værktøjer til at bekæmpe snyd med sociale ydelser.

- Der er utroligt mange gråzoner her, og området er meget komplekst. Men det er vigtigt, at borgernes retssikkerhed ikke bliver sat over styr, siger Mads Samsing til Avisen.dk.

Medarbejdere presses til at afsløre mere

Han finder ønsker om mulighed for mere overvågning bekymrende - først og fremmest af hensyn til borgernes ret til privatliv, men også af hensyn til de ansatte i kommunerne.

Ønsket om flere værktøjer kan nemlig bunde i et pres ovenfra om at afsløre mere socialt bedrageri, fordi kommunen har en målsætning om at kontrolenheden skal spare kommunen for et vist beløb.

Han henviser til en undersøgelse, som HK Kommunal i 2017 gennemførte blandt medlemmer, som arbejder med at bekæmpe snyd med sociale ydelser.

- Vi kunne se en tendens til, at nogle kommuner sætter nogle økonomiske målsætninger for kontrolinstansen i kommunen. Det giver naturligvis et pres hele vejen ned gennem systemet. I stedet bør der være en målsætning om, at borgerne får det, de er berettiget til, siger Mads Samsing, og fortsætter:

- Hvis der er en målsætning om at skrabe penge ind, er det naturligt nok at medarbejderne siger, de vil have flere værktøjer til det. Men så er der netop risiko for, at de bliver presset til at gå lige til grænsen i forhold til borgernes privatliv.

Man skal være meget påpasselig

Allerede med de muligheder, de ansatte har nu, kommer de nemt ud i situationer, hvor reglerne er uklare, og de risikerer at krænke borgerens retssikkerhed - for eksempel når det gælder borgernes opslag på sociale medier.

Mads Samsing understreger, at der er stor forskel fra kommune til kommune, og at man nogle steder er meget opmærksom på ikke at gå over grænsen.

Kontrolmedarbejdernes ønskeliste:

Blandt de konkrete redskaber, som nogle kommuner efterlyser, er:

  • Nemmere adgang til borgernes adresse
  • Bedre adgang til kontooplysninger
  • Adgang til data fra mobilmasterne
  • Adgang til data fra rejsekortet
  • Samarbejde med forsikringsselskaber
  • Adgang til information fra lufthavne
UDVID

Men hvis de ønsker, som kommer til udtryk i DR's rundspørge bliver en realitet, vil de kommunale medarbejdere få nogle beføjelser, som det ellers kun er politiet, der har, og det vil være meget bekymrende, mener han.

- Jeg synes, man skal være meget, meget påpasselig i forhold til, hvem der har hvilke beføjelser. Ved nogle af de her værktøjer bevæger vi os ind på politiets domæne, og her skal selv politiet have en dommerkendelse for at gøre brug af dem.

- Det er der jo en grund til, så det er vigtigt at holde fast i, at kommunen ikke skal være politi. Ellers er vi inde og pille ved en helt grundlæggende balance i, hvordan vi har indrettet samfundet, siger Mads Samsing til Avisen.dk.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand