Den 62-årige sygeplejerske Birgit Rasmussen fra København er på efterløn. Men hun arbejder også. Den cocktail er hun glad for.
- Det har været fantastisk at gå ned i tid. Jeg har en alder, hvor det er dejligt at dvæle lidt mere ved livet, siger hun til Avisen.dk.
Og hun er langt fra den eneste, der vælger den løsning.
Som Avisen.dk skriver i dag, er det blevet populært at kombinere efterløn og arbejde, viser nye tal fra flere forskellige faggrupper.
Flere senior-sygeplejersker
I dag arbejder Birgit Rasmussen tyve timer om ugen på en barselsgang på Rigshospitalet. Det supplerer hun med 17 timers efterløn.
Flere andre sygeplejersker vælger samme løsning. Hver fjerde sygeplejerske på efterløn arbejder ved siden af. På landsplan svarer det til cirka 550 sygeplejersker, viser nye tal fra Danske Sundhedsorganisationers A-Kasse (DSA).
Tendensen glæder Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd og formand for DSA.
- Tallene viser, at vi er den faggruppe, der virkelig lever op til intentionerne med efterløn, siger hun og uddyber, hvorfor hun er begejstret:
- Det er en samfundsmæssig gevinst, men også en gevinst for den enkelte. Og så er det også en medarbejdergruppe, som flere steder allerede nu er en mangelvare. Så for den enkelte leder er det bestemt også en gevinst, siger hun.
Svært at klare alt som før
For Birgit Rasmussen er tilværelsen som arbejdende efterlønner ny. Hun gik først ned på tyve timer, da hun fyldte 62 år. Det var et stigende arbejdspres, der fik hende til at tænke i nye veje.
- Vi bliver kaldt meget ind på fridage. Og det har været ok for mig tidligere, men jeg kunne bare mærke, jeg fik symptomer på stress, siger hun.
Det ramte hovedet på sømmet, at hun to gange i sin juleferie blev kaldt på arbejde med kort varsel. Efterfølgende fik hun lavet en aftale med sin chef.
- Jeg fik lov at gå ned i tid, hvis jeg selv kunne skaffe de relevante timer hos kollegaer. Og jeg var lykkelig, da det lykkedes, forklarer hun.
Den nedsatte arbejdstid mærker hun i fritiden, hvor hun har bedre tid til at passe sin gamle mor og tre børnebørn. Og så er hun startet til bridge med sin mand, fortæller hun.
Arbejde påvirker selvforståelse
Birgit Rasmussen kunne også have valgt at gå på efterløn på fuldtid. Men hun var ikke parat til at give slip, da en del af hendes identitet ligger i jobbet som sygeplejerske, forklarer hun.
- Jeg ville gerne blive, for jeg er glad for mit arbejde og forholdet til mine kollegaer. Og jeg synes stadig, jeg har ret meget at byde på i mit job og får selv meget ud af det, siger hun.
En af forklaringerne på, hvorfor det er populært at mikse arbejde og efterløn er netop, at en stor del af folks identitet ligger i arbejdet.
Det forklarer efterlønseksperten Per H. Jensen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet:
- Det er på arbejdet, man har sine primære sociale kontakter, ellers risikerer man at havne i en isoleret tilværelse, siger han.
Forsker: Drop skodjob
Men hvis det skal blive en succes med efterlønsmodtagere på arbejdspladserne, skal der skabes nogle ordentlige og meningsfulde arbejdsopgaver til dem, påpeger Per H. Jensen:
- Det kræver, at man som efterlønsmodtager får et job, der er afgrænset og meningsfuldt. Ellers gider man ikke. Og det kan være forbundet med omkostninger for både virksomhed og medarbejder, siger han.
Ifølge ham er det derfor vigtigt, at både senior og leder er opmærksomme på, at medarbejderen på efterløn ikke får en såkaldt "skraldespandsfunktion".
Med andre ord må man ikke kun varetage småopgaver eller miste for meget ansvar, fordi man kun kommer et par gange om ugen.
For Birgit Rasmussen har det dog været et kæmpe plus at have bedre tid til at puste ud mellem vagterne. Det booster energien, når hun er på arbejdet, fastslår hun.
Flertal trækker stikket helt
Til trods for, at mange forestiller sig, at de gerne vil arbejde samtidig med efterløn, ender de fleste alligevel med at trække sig helt tilbage, forklarer efterlønseksperten Per H. Jensen.
Næstformand i Dansk Sygeplejeråd og formand for DSA, Anni Pilgaard, tror, at mange sygeplejersker mangler viden om muligheden for at kombinere arbejde og efterløn.
Birgit Rasmussen er ikke i tvivl om, at andre vil kunne få glæde af at arbejde samtidig med efterløn. Hun ved ikke, hvor længe hun selv bliver ved med at arbejde.
Men måske bliver hun ved til sin 70 års fødselsdag, fortæller hun.