A-kasse: Drop løntilskud, sats på uddannelse
Danmark bruger hvert år seks milliarder kroner på den aktive indsats for ledige. De penge skal i højere grad bruges på uddannelse, mener Dansk Metals a-kassechef. Foto: Colourbox.dk
Kun ni procent af ledige er i aktivering i regulære uddannelsesforløb. Systemet har slået fejl, mener minister. A-kasse giver hende ret.

Hjælpen til landets ledige er helt forfejlet.

Sådan lyder det fra formand for Dansk Metals a-kasse, Torben Poulsen.

- Beskæftigelsessystemet har spillet fallit, det har vi påpeget flere gange, siger han til Newspaq.

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at når en ledig bliver sendt i aktivering, er det ganske sjældent, at han eller hun bagefter kan gå derfra med et papir på nye kompetencer.

Blot ni procent af de ledige er i aktivering i regulære uddannelsesforløb som eksempelvis voksenuddannelse, AMU-kursus eller gymnasial uddannelse.

Hele 91 procent er aktiveret i andre tilbud og kurser, der har det tilfælles, at de ikke løfter den lediges uddannelsesniveau, skriver Politiken.

Og det er ikke godt nok, mener Torben Poulsen.

- Det er også derfor, vi har set, at der kommer flere og flere langtidsledige. For de kommer hele tiden bagerst i køen efter de nye ledige, siger han.

Torben Poulsen understreger, at kun uddannelse og opkvalificering kan hjælpe de ledige, og ikke mindst de langtidsledige, tilbage til jobland.

- Alle ved, at det er uddannelse, der skal til. Så er det ikke godt nok at bruge de lediges tid og samfundets penge på at sende dem ud i løntilskud, der ikke fører nogen vegne hen eller i virksomhedspraktik, der for vores medlemmer har fungeret som gratis arbejdskraft og ikke har bragt dem videre, siger han.

Også beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fastslår, at systemet har slået fejl.

- Beskæftigelsessystemet er slet ikke gearet til at klæde mennesker på til at kunne klare sig på fremtidens arbejdsmarked. Fra min side bebuder jeg et fundamentalt opgør med den beskæftigelsespolitik, der føres i dag, siger Mette Frederiksen til Politiken.

Hun understreger, at der ikke er flere penge end de nuværende seks milliarder kroner til beskæftigelsesindsatsen.

Penge er heller ikke det afgørende, lyder det fra Metals a-kasse chef.

- Det er altid rart med flere penge, men hvis der ikke er flere penge, så er det bedre at bruge dem aktivt på uddannelse end passivt på løntilskud, siger Torben Poulsen.