Politiker følte sig utilpas over møde med udvist dreng

(Foto: Foto: Morten Pedersen/Avisen.dk)

Det var ubehageligt for Venstres familieordfører, da en 14-årig udvist dreng pludselig bankede på hendes dør på Christiansborg. Hans far ville vide, hvorfor hans familie skal opløses

Karen Ellemann (V) føler sig ubehageligt tilpas med det samme, hun åbner døren.

Udenfor står den 38-årige dyrlæge Nevzat Barut, som er dansk statsborger, og hans 14-årige søn.

Drengen skal udvises.Men det er ikke udvisningen, Karen Ellemann føler sig dårligt tilpas over.

»Det er meget grænseoverskridende for mig, at I pludselig står ved min dør med et kamera oppe i hovedet på mig,« siger Karen Ellemann, da hun står ansigt til ansigt med de to mennesker, som regeringens udlændingelov vil skille ad.

Nevzat Barut svarer ikke, at han finder det mere grænseoverskridende, at hans 14-årige søn skal udvises.

Drengen har boet og gået i folkeskole i halvandet år i Tønder hos sin far, som er afdelingsdyrlæge i Fødevareregion Syd og dansk statsborger. Men Udlændingeservice har afgjort, at drengen ikke kan integreres. Derfor skal han udvises til Tyrkiet og den mor, som smed ham ud for halvandet år siden.

»Et godt spørgsmål«

Familieordfører Karen Ellemann taler i flere minutter i telefon med Venstres Pressetjeneste, hvor hun gentager fire gange, at det er meget »grænseoverskridende« for hende. Hun glemmer helt at give far og søn hånden.

Da hun har lagt på, taler hun kort med familien, inden hun skal videre til en aftale. Hun er mest interesseret i, hvorfor 14-årige Ahmet ikke kan bo hos sin mor.

»Hvorfor vil din mor ikke have dig til Tyrkiet? Det er da noget mærkeligt noget. Det er da noget mærkeligt noget, at hun på den måde fraskriver sig ansvaret for dig,« siger hun til drengen, der kigger ned i gulvet og ikke synes, at det er rart at blive spurgt om.

Faren forklarer, at han forgæves har forsøgt at få sønnen til Danmark i mange år.

»Men vi kunne ikke overtale hans mor. Nu har hun fået en ny mand og vil ikke have Ahmet boende,« siger Nevzat Barut.

Drengen er blevet ramt af regler, som oprindeligt skulle forhindre, at danske indvandrerbørn blev sendt på genopdragelse i hjemlandet.

Er det meningen med loven, at en som Ahmet skal udvises?

»Det er et godt spørgsmål,« siger Karen Ellemann.

Hvad er dit svar så?

»Så har jeg ikke yderligere kommentarer,« smiler hun.

Karen Ellemann vil dog gerne vil tale med faren og har tid dagen efter, fredag klokken 10. Men da skal Nevzat til et arbejdsmøde. Karen Ellemann beder ikke om et telefonnummer.

Nevzat Barut prøver i stedet i Integratiosnministeriet. Birthe Rønn Hornbech (V) er optaget og kan ikke tale med familien.

Hendes pressemedarbejder lover dog at viderebringe, at integrationsministeren gerne må kontakte faren og råde ham i sagen.

faktaboks