46-årig frifindes for hærværksbølge
Kun en brøkdel af hærværksbølge i Kalundborg er begået af en 46-årig mand. Politiet har slettet beviser.

Politiets bevismateriale er for tyndt til at fængsle en 46-årig mand for en hærværksbølge i Kalundborg. Det mener en dommer ved Retten i Holbæk, som tirsdag har frifundet manden for størstedelen af de 105 forhold, han er tiltalt for.

Manden har tidligere erkendt 12 forhold - heraf en del kørsel uden kørekort. Derfor er dommen en begmand til anklagemyndigheden, mener den 46-åriges forsvarer, Gitte Juul Jensen.

- Der var temmelig mange forhold, og han bliver kun dømt i syv af dem ud over dem, han tilstår, fordi politiets beviser enten var slettet eller ikke fandtes, siger Gitte Juul Jensen til Ritzau.

Hærværkene omfatter op mod 270 biler, der er ridset i lakken, har fået flænset dæk eller er ætset med syre. Skaderne løber op til over to millioner kroner.

Politiet har både brugt telefonaflytninger og en gps på mandens bil. Men i retten manglede oplysninger fra gps'en pludselig, og det lagde dommeren vægt på.

- Det er skræmmende, at politiet har slettet beviser, som kunne have givet min klient et alibi. Eller sikret videomateriale fra de steder, hvor der er begået hærværk, fortæller forsvareren.

Den 46-årige mand har allerede siddet seks en halv måned i fængsel. Han blev derfor løsladt, men senere skal dommerne tage stilling til, om de erkendte og dømte forhold er nok til længere tid bag tremmer.

Mange steder, hvor der er lavet hærværk, står der med graffiti: "Panser svin skød MIO".

Netop "MIO" går igen både som graffiti og som bogstaver ridset ind i lakken på flere biler, og budskabet kan forbindes til en tragisk sag i 2009.

Dengang blev Michael Nielsen - kaldet MIO - skudt og dræbt af en politiassistent, da MIO kørte en stjålet bil. Betjenten blev senere frifundet.

Af de mange forhold, hvor ordet MIO indgår, er den 46-årige mand kun dømt for et af dem.

Den tiltalte har tidligere nægtet at kende til Michael "MIO" Nielsen.

Straffen udmåles den 19. november.

/ritzau/