14 arbejdsløse for hver nyopslået stilling
Jobmulighederne for de 165.700 arbejdsløse er ikke blevet mærkbart forbedret, siden krisen var på sit højeste. Foto: Screendump fra Jobnet
Nye tal for antallet af ledige stillinger i Jobnet viser, at fjorten arbejdsløse slås om hver ny stilling.

Ledige kæmper om jobbene som aldrig før.

Nye tal for antallet af ledige stillinger i Jobnet viser, at hver gang, der slås én ny ledig stilling op, er der mere end fjorten arbejdsløse, som slås om den nyopslåede stilling.

Til sammenligning var der før krisen kun to til tre arbejdsløse om et ledigt job.

Tallene tegner et billede af et arbejdsmarked, hvor jobskabelsen er for lav til for alvor at kunne knække ledighedskurven, siger senioranalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Generelt er jobmulighederne for de 165.700 arbejdsløse ikke blevet mærkbart forbedret siden, krisen var på sit højeste. Samtidig er der stor risiko for, at arbejdsløsheden de kommende år forbliver høj, hvis jobskabelsen ikke kommer op i omdrejninger, siger han.

Erik Bjørsted glæder sig over, at der ikke nedlægges så mange job som tidligere under krisen. Men når der ikke skabes nok arbejdspladser er det svært at knække ledighedskursen.

- Vi skal have rigtig luft under kickstarten. De offentlige investering er begyndt at stige nu, og det er vigtigt, at de initiativer, der er sat i søen, også bliver ført ud i livet, siger han.

Samtidig påpeger Erik Bjørsted, at offentlige forbrug ligger under, hvad der er budgetteret med.

- Selvfølgelig skal det offentlige holde budgetterne, men omvendt skal vi også bruge de penge, der er budgetteret med. Specielt i en tid hvor den private efterspørgsel hænger så meget i bremsen, siger han.

Danske Bank forventer i en ny analyse, at væksten i privatforbruget i år vil lande på et rundt nul.

Ikke engang de 21,5 milliarder udbetalte efterlønskroner har fået danskerne i forbrugshumør. Pengene går i stedet til opsparing.