100.000 på gaden i Portugal: Stop spareplan
Portugiserne er rasende over, at de fremover skal betale mere til social sikring, mens arbejdsgiverne slipper.

Flere end 100.000 portugisere viste lørdag deres vrede over regeringens nye spareplan, der skal sætte ind mod landets dårlige økonomi og høje arbejdsløshed.

Mens omkring 50.000 demonstrerede i landets hovedstad, Lissabon, gik andre tusinder på gaden i landets andenstørste by, Porto, og omkring 30 andre byer i det økonomisk trængte land, lyder det fra arrangørerne.

Med bannere som "stop social terrorisme" og "snart vil staten stjæle fra de døde" gik demonstranterne i kødet på de spareplaner, som landets centrumhøjreregering fremlagde i sidste uge.

- Denne regering vil slå Portugal ihjel, og hvis vi ikke gør noget, bliver det kun værre, siger Ivan Rodriguez, en af de mange demonstranter.

- Jeg kæmper for at bevare mit job og andres job, tilføjer han.

I hovedstaden kom demonstranter i karambolage med politiet foran parlamentet, men ingen kom til skade.

Demonstranterne ytrede også ønske om, at lade "trojkaen gå til djævlen" med henvisning til landets internationale kreditorer: EU, den internationale valutafond, IMF, og Den Europæiske Centralbank.

De internationale institutioner holder øje med Portugal, fordi landet skal gennemføre nedskæringer og reformer til gengæld for den redningspakke på 78 milliarder euro - over 580 milliarder kroner - som landet modtog i 2011.

Nedskæringerne har dog betydet en tilbagegang for økonomien på 1,2 procent i andet kvartal, og det forventes ikke at blive bedre resten af året.

Som svar har premierminister Pedro Passos Coelho annonceret, at både offentligt- og privat ansatte skal betale mere til social sikring. Samtidig skal arbejdsgiverne bidrage mindre i et forsøg på at få skabt flere job.

Portugal har en arbejdsløshed på mere end 15 procent.

Passos Coelho har mødt bred kritik fra både oppositionen og fra flere af sine egne støtter for spareplanen.

/ritzau/AFP