"Kære Lars Løkke. Vores kollega Vivi er ikke med, når vi træder ind i det nye år. I marts mistede hun livet på bostedet Lindegården."
Sådan begynder et åbent brev til statsministeren fra ansatte på det socialpsykiatriske bocenter Lindegården i Roskilde. De var kollegaer til sosu-assistenten Vivi Nielsen, der i marts i år blev stukket ihjel af en beboer på bostedet.
Brevet er i dag indrykket som en annonce i avisen Politiken. Formålet er at få råbt Lars Løkke Rasmussen (V) op, for der er akut behov for tiltag i både psykiatrien og socialpsykiatrien, som bostederne hører under.
Det fortæller Mia Hansen, som er socialpædagog på Lindegården.
- Jeg oplever, at kommunerne gør deres for at forbedre forholdene, men på det store plan i psykiatrien mangler der hænder og sengepladser over hele landet, siger hun til Avisen.dk.
Bange for det nye år
I oktober i år aftalte regeringen og satspuljepartierne at afsætte 400 mio. kroner over de næste fire år til en handlingsplan, der skal forebygge vold på landets botilbud.
Den plan er bare ikke solid nok, hvis problemerne i psykiatrien skal til livs, mener Mia Hansen.
Derfor skriver hun og kollegaerne i det åbne brev, at der endnu ikke er sket noget, "der kan forhindre et nyt drab i 2017".
- Vi er utrygge ved de arbejdsforhold, vi har, fordi man går på arbejdet med livet som indsats. Man bliver udsat for vold og trusler, og jeg oplever kollegaer, der bliver sygemeldte, fordi de har været udsat for vold og trusler, forklarer Mia Hansen.
Hun er også nervøs for det kommende år, fordi de fem specialiserede socialpsykiatriske afdelinger, der skal oprettes som et led i handlingsplanen, først er klar i 2018.
V lover sikkerhed
Men indtil det lovgivningsmæssige og bygningsmæssige omkring de nye specialiserede enheder er klar, skal sikkerheden nok forbedres, forsikrer Venstres socialordfører Carl Holst.
- Alene i 2017 har man afsat knap 70 mio. kroner ud af de 400 mio. kroner, og de skal forsøge at imødegå nogle af de udfordringer, som Mia påpeger, siger han.
Han påpeger selv, at handlingsplanen indeholder flere andre initiativer på bostederne. Der kommer blandt andet indsatsteam til forebyggelse af vold, tilknytning af en fast læge og et styrket samarbejde med både Arbejdstilsynet og Socialtilsynet.
Ingen kaffe hos Løkke
Siden tragedien på Lindegården i marts, har personalet gjort en del for at gøre opmærksom på de udfordringer, de oplever.
Og Mia Hansen har stået i spidsen for flere af initiativerne. Hun har været med til at arrangere en strejke, lavet en underskriftindsamling og talt til en høring i Folketinget.
Både den tidligere socialminister Karen Ellemann (V) og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) har været på besøg på Lindegården.
Den daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) inviterede Mia Hansen på kaffe. Men på Lindegården har de ikke hørt fra Lars Løkke Rasmussen (V), fortæller hun.
- Og det er tit, tanken er poppet op i mit hoved. Gad vide, om han egentlig tænker på os eller handler på alt det her med bedre forhold for de psykisk syge og de ansatte i psykiatrien, siger Mia Hansen og fortsætter:
- Jeg er blevet endnu mere nysgerrig på, om han overhovedet tænker på os, efter han stod frem i en anden sag, siger Mia Hansen med henvisning til, at statsministeren i starten af december kaldte det "uforståeligt" og "uacceptabelt", at en politimand blev skudt under en vagt.
"Nytter ikke at tie stille"
Siden 2012 er fem ansatte blevet dræbt, mens de passede deres arbejde i psykiatrien. Og det har regeringen ikke glemt, fortæller Carl Holst.
- Det er klart, at fem drab på fire år gør stort indtryk. Det er baggrunden for, at vi bredt lavede aftale i oktober i forhold til at se på, hvad kan vi gøre for at skabe mere tryghed for medarbejdere og mindre vold på bostederne, siger han.
Det er ikke første gang, at personalet på Lindegården indrykker en annonce i en avis. I starten af sommeren havde de også formuleret et åbent brev, som blev trykt i metroxpress. Dengang var det henvendt til den daværende sundhedsminister Sophie Løhde.
Mia Hansen er slet ikke i tvivl om, at de mange opråb gør en forskel.
- Hvis vi bare holder mund, så sker der ikke noget, men hvis vi prøver at gøre opmærksom på, at der er noget galt, så lytter politikerne til sidst.