Nadia blev stukket ned på jobbet: Jeg blev fyret for at stå frem
Nadia Pedersen er i dag kommet sig ovenpå knivoverfaldet og er klar til at arbejde igen. Men nu har hendes arbejdsgiver opsagt hende. (Foto: Jørgen True/Fagbladet FOA)
Nadia Pedersen brød sammen, efter et knivoverfald på hendes arbejde nær havde kostet hende livet. Nu har det også kostet hende jobbet, fortæller hun.

Først blev Nadia Pedersen knivoverfaldet af en psykisk syg beboer, mens hun var på arbejde som vikar på bostedet Sundbygård.

Nu er hun blevet fyret for at fortælle åbent om det. Det skriver Fagbladet FOA.

På den anden side står hendes tidligere arbejdsgiver Vikarbureauet Psykiatri Plus. De hævder, at der ikke er tale om en fyring, men pointerer, at samarbejdet bare er ophørt.

"Dø, dø , dø"

Overfaldet skete tilbage i maj i år, da Nadia Pedersen var mødt ind som vikar på Sundbygård i København.

Hun var alene, da en psykisk syg beboer pludselig trak en stor køkkenkniv og gik frem mod hende. Beboeren huggede ud efter Nadia Pedersens hoved og hals, mens han sagde "Dø, dø, dø."

En kollega kom Nadia Pedersen til undsætning, og hun slap med livet i behold og skader på hænder og arme. Men hun fik efterfølgende konstateret tegn på PTSD og landede på sygedagpenge.

I september stod Nadia Pedersen frem og fortalte om knivoverfaldet til Fagbladet FOA, hvor hun samtidig udtalte sig kritisk om forholdene for de social- og sundhedsansatte, der bliver overfaldet på jobbet.

- Rigtigt mange ansatte i psykiatrien får psykiske eller fysiske arbejdsskader efter overfald. De risikerer at skulle gå fra huset, fordi de ikke er i stand til at arbejde. Jeg ville sætte fokus på det urimelige i, at de bliver straffet økonomisk for at passe deres job, siger hun til Fagbladet FOA.

Direktør afviser

Nu har hendes arbejdsgiver, vikarbureauet Psykiatri Plus, ifølge Fagbladet FOA så opsagt Nadia Pedersen, selvom hun flere gange efter overfaldet er blevet rost for sin indsats og sine kompetencer. 

"Det sker med baggrund i en samlet vurdering af dine kompetencer, din indsats og din loyalitet over for vor virksomhed," skriver firmaet i en mail.
 
Nadia var på det tidspunkt stadig præget af traumerne efter overfaldet, levede af sygedagpenge og risikerede at blive smidt ud af sin lejlighed, hvor hun bor med sine to børn.
 
- Jeg ved ikke, hvad de mener med 'en vurdering af mine kompetencer'. De var jo tilfredse med mig, da de sendte mig ud på vagten på Sundbygård og roste min håndtering af overfaldet bagefter. Det var først efter, at jeg stillede mig frem og fortalte min historie, at de opsagde samarbejdet. Jeg mener, jeg bliver straffet for at bruge min ytringsfrihed i en principielt vigtig sag, siger Nadia Pedersen til Fagbladet FOA.
 
Direktør for Psykiatri Plus Henrik Sven Sørensen afviser overfor Ekstra Bladet, at opsigelsen skyldes Nadia Pedersens åbenmundethed.
 
- Hun er heller ikke fyret, men har arbejdet som vikar. Og det samarbejde fortsætter ikke. Baggrunden for den beslutning vil jeg ikke diskutere i pressen. Men det har intet med ytringsfrihed at gøre, siger han. 
via Listen To News