Vi svingede dankortet for 26,1 milliarder
Der er kommet gang i brugen af dankortet. På et år er forbruget steget med 4,8 procent, viser tal fra Nets.

Dankortet blev svunget efter alle kunstens regler i august. Faktisk brugte vi godt 26,1 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 4,8 procent i forhold til august 2011, viser tal fra Nets.

Men det er ikke fordi, vi betaler mere pr. gang, vi bruger kortet. Vi brugte kortet 5,5 millioner flere gange og endte på 83,7 millioner transaktioner. Men i snit trak vi 212 kroner på kortet mod 318 kroner i august sidste år.

- Det kunne ligne et tegn på stigende forbrug. Men billedet snyder, fordi forbruget sidste sommer var nede i en bølgedal, og efterfølgende steg ganske pænt i den sidste del af 2011, siger privatøkonom Las Olsen, Danske Bank, i en kommentar.

- Reelt peger det nye tal nedad for forbruget. Sammenlignet med juli er der nemlig tale om et fald på 0,7 procent, korrigeret for sæsonudsving, efter vores beregninger, påpeger han.

Og udbetalingerne af danskernes efterlønspenge har ikke for alvor skubbet til forbruget:

- Det er naturligvis en kedelig nyhed, at udbetalingen af efterlønspengene ikke formår at sparke mere gang i privatforbruget. Vi så således også et massivt faldt i privatforbruget i 2. kvartal, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit.

Han mener dog, at det endnu er for tidligt helt at afskrive, at udbetalingen af efterlønspengene kommer til at give det løft i privatforbruget, som dansk økonomi i øjeblikket sukker efter.

- Det bliver derfor også mere end spændende at følge udviklingen i dankortomsætningen over de kommende måneder, mener han.

Hverken Tore Stramer eller Las Olsen ser tegn på et opsving i forbruget her og nu:

- Tværtimod har husholdningerne både sparet efterlønspenge op og flere til. Forklaringen er givetvis, at der er stigende usikkerhed på arbejdsmarkedet, lyder det fra Danske Banks privatøkonom.

/ritzau/