Vi kan elske robotter – men kan de elske os?

Mens en japansk forsker forsøger at få sin datter til at elske sin robottvilling, frydes demente i Europa over robotsælen Paro. Ny dokumentarfilm stiller spørgsmål ved, om vi kan og skal elske robotter.

I et lille, hvidt lokale på Osaka Universitetet i Japan sidder en otteårig pige og rykker rundt på en stol.

Over for hende sidder en robot, der er en fuldstændig tro kopi af robotforskeren Hiroshi Ishiguru – pigens far. Den har hår, urenheder i huden, negle, øjne, der blinker og kigger rundt, og læber, der bevæger sig, når den – eller han – taler til hende. Hun undgår konsekvent sin robotfars blik.

»Vil du ikke røre ved mig?«

»Nej, jeg gør det ikke!«

»Hvorfor ikke?«

»Fordi det er ulækkert.«

»Hvorfor er det ulækkert?«

»Jeg kan ikke lide at røre ved dig.«

»Men vi taler normalt sammen, ikke?«

»Nej, det gør vi ikke. Du er en robot!«

»Er det ikke o.k.? Har du måske nogensinde set ind i fars krop?«.

Den verdensberømte robotforsker optræder i dokumentarfilmen Mechanical Love . Instruktøren Phie Ambo har taget os med ind i hans univers for at vise os, at robotterne er kommet meget tæt ind på livet af os. De kan blive vores plejepersonale, vores kæledyr og måske også vores andet jeg , hvis vi ikke lige kan nå et møde på arbejde eller middag med konen.

Kærlighed til robotter

Men er vi rede til at gå så langt? spørger hun. Og ligesom robotforskeren har hun sat sig for at undersøge navnlig kærlighedsforholdet mellem mennesker og robotter.

Scenen med Ishigurus datter illustrerer meget godt det, han sætter spørgsmålstegn ved. Hvad er det, der gør, at vi fornemmer en menneskelig tilstedeværelse ? Er det ikke lige meget, at en robot er en robot, hvis man ikke kan kende forskel, spørger han. Tilsyneladende ikke, hvis man ser på datteren.

Ifølge filmens anden forsker, Takanori Shibata, kan vi mennesker sagtens elske robotterne. Ældre eller demente over hele verden kan i hvert fald godt elske hans babyrobotsæl Paro, der kan lære at genkende sin ejermand.

Men i dokumentarfilmen føler plejepersonalet ubehag. For ved de gamle, at robotten ikke virkeligt kan elske dem tilbage?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.