Venstres højrefløj vil ikke triumfere efter maskeringsforbud
Inger Støjberg (V) og Marcus Knuth (H) tilhører strammerfløjen i Venstre. Ifølge Knuth har den fløj ikke sejret med maskeringsforbud. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix
Trods ja til maskeringsforbud afviser udlændingeordfører Marcus Knuth al snak om sejr for Venstres højrefløj.

Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth har i de seneste uger talt meget klart for et forbud, der skal rammer burkaer og niqab.

Det har sendt ham og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i debat med den mere liberale del af Venstre, som har talt for, at partiet skal undlade at lovgive om folks beklædning.

Fredag fandt partiet så frem til et kompromis. Som ventet et nej til et religiøst betinget forbud, hvilket vil være i strid med grundloven, men ja til et "maskeringsforbud", som blandt andet vil ramme burka og niqab.

Dansk Folkeparti har netop også formuleret deres forslag som et forbud mod maskering og heldækkende beklædning for ikke at komme i strid med grundloven.

I det nidkære Christiansborg-regnskab kunne det ligne en sejr til Støjberg og kompagni over blandt andre Jan E. Jørgensen, der har talt for, at et forbud vil gøre mere skaden end gavn.

Det blev Marcus Knuth spurgt til af den ventede presse, da han efter gruppemødet præsenterede kompromisset sammen med netop Jan E. Jørgensen og partiets politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

Opfatter du det her som om, hardliner-linjen har vundet. Altså dig og Inger Støjberg, der længe har argumenteret for et burkaforbud?

- Nej, på ingen måde. Som Jan E. Jørgensen siger, har det været et spørgsmål om metode.

- Vi er alle sammen rørende enige om, at det er udansk at gå rundt og være fuldstændig tildækkede, uagtet om det er en burka eller anden beklædning.

- Det har været metoden, vi har diskuteret. Hvad er det for et værktøj, vi skal tage i anvendelse. Der er vi nået frem til en rigtig, rigtig fin løsning, siger Marcus Knuth.

Knuth har blandt andet i blogindlæg på Berlingskes hjemmeside argumenteret stærkt for et forbud mod burka.

Den 26. juni i år glædede Marcus Knuth sig over, at EU Menneskerettighedsdomstolen for nylig "blåstemplede Belgiens forbud mod burka og niqab".

- Det åbner nemlig for muligheden for et lignende forbud herhjemme i Danmark, skrev Marcus Knuth og tilføjede med henvisning til sine oplevelser som officer i Helmand-provinsen i Afghanistan og senere medarbejder i Udenrigsministeriet:

- For mig er et forbud mod burka og niqab en meget personlig sag. Jeg har arbejdet i en årrække på tværs af Afghanistan og Mellemøsten, og jeg har med egne øjne set, hvor forfærdeligt man behandler mange kvinder i disse dele af verden.

- Når jeg ser en helt tildækket kvinde på gaden i Danmark, får jeg derfor følelsen af, at den islamistiske ondskab, som vi kæmpede imod i Afghanistan, er ved at slå rødder herhjemme.

/ritzau/