Unge sportstalenter er eftertragtede
Virksomheder og brands står på spring for at sponsorere unge sportstalenter, inden de slår igennem. Det er benhård forretning at finde frem til talenterne, før de slår igennem.

Unge sportsstjerner er populære for kommercielle virksomheder, når reklamebudgettet skal fordeles. Danske virksomheder er i stigende omfang begyndt at skrive kontrakter med unge sportstalenter. Det er god reklame, og kan vise sig at være en guldgruppe på længere sigt.

»Unge talenter med potentiale er blevet mere eftertragtede. Der er mange, der har set, hvad Nike har fået ud af at støtte de unge talenter tidligt. Støtter du dem som unge, er du også med, når de slår igennem. Det er god reklameværdi at støtte unge sportstalenter,« forklarer Jeppe Madsbad Lauritzen, direktør i sponsorbureauet Promovator. Bureauet har i det seneste år været med til at skrive kontrakter med seks-syv helt unge danske talenter, for danske virksomheder og brands.

En af virksomhederne, der er begyndt at sponsorere unge talenter, er tøjmærket Cottonfield. De tror, at de unge talenter, kan vise sig at være værdifuld markedsføring.

»Sport har været en stor del af Cottonfield’s historie, men vi synes ikke, at det var nok. Vi har startet en linje, der hedder Cottonfield Sport Support, hvor vi lægger sponsorater ind på forskellige sportsområder. Men det var vigtigt for os, at der kom et ansigt på. Vi fik den idé, at vi skulle finde en person, der er meget professionel, ambitiøs og ung. En person der fuldstændigt ligesom Cottonfield er building-up,« forklarer Ed Renner, Brand Director i Cottonfield.

I USA har man længe oplevet, at de store virksomheder sponsorerer unge talenter i en tidlig alder. Man frygter simpelthen, at de unge talenter bliver taget af konkurrerende virksomheder.

For Cottonfield handler det først og fremmest om, at blive associeret med de rette personer. Virksomhedens største satsning er det unge svenske tennistalent Joakim ?Pim-Pim? Johansson, som står i spidsen for virksomhedens nye tøjserie.

»Det har ingenting med tennis at gøre. Joakim var en person, der passede til vores værdier. Havde han været en fodboldspiller eller en svømmer havde vi også valgt ham. Det har ingenting at gøre med hans sportsgren. Han er utrolig ambitiøs, han ser godt ud, og han har et godt ansigt,« forklarer Ed Renner.

For virksomhederne handler det om, at få det optimale ud af deres reklamekroner. Men unge sportstalenter kan være en farlig investering.

»Man skal ind og vurdere den enkelte spiller. Jo yngre de er, jo større er sandsynligheden for, at de stopper. Derfor er det vigtigt, at man laver aftalen, så den er betinget af nogle sportslige målsætninger. De forpligter sig typisk til at stille op i forskellige sammenhænge,« fortæller Jeppe Madsbad Lauritzen.

Det er benhård forretning, at finde de unge talenter inden de slår igennem og lave sponsoraftaler med dem, umiddelbart inden de slår igennem.

Cottonfield ser de unge sportstalenter som en væsentlig del af markedsføringen i fremtiden. Tøjmærket har lavet aftaler med flere unge skandinaviske sportsstjerner, der skal sikre tøjmærket god reklame.

»De er unge fyre og ikke på topniveau endnu. De er ikke verdenskendte, og det er lige præcis, det vi går efter. De drenge har en stor drøm om, at de vil komme på toppen ligesom Cottonfield. Vi går ikke efter folk, der står på toppen, men folk der er på vej,« forklarer Ed Renner.