Gå ned i løn, hvis du vil beholde dit job. Det ultimatum har medarbejdere i store virksomheder som SAS, FONA, Inspiration og Danish Crown stået over for i de seneste år.
Det er dog stadig kun de færreste, der reelt har stiftet bekendtskab med lønskruen.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af Gallup blandt 785 lønmodtagere på LO-området.
Kun seks procent har siden 2008 oplevet at blive forsøgt presset ned i løn af deres arbejdsgiver.
"Selv om det har været hårde tider for virksomhederne længe, er det relativt få lønmodtagere, der er blevet bedt om at gå ned i løn. Men det er heller ikke nogen farbar vej for virksomhederne at gå, selv om vi stadig befinder os i en lavkonjunktur," siger Lizette Risgaard, næstformand i LO.
LO regner altså ikke med, at danske lønmodtagere over en bred kam vil blive opfordret til at gå ned i løn fremover.
LO: Brancher skal tjekkes for lønnedgang
Næstformanden vil dog ikke udelukke, at virksomheder visse steder i erhvervslivet er mere flittige til at svinge lønkniven.
"Viser det sig, at nedgang i løn klæber sig til særlige brancher eller virksomheder, så er det selvfølgelig noget, vi skal have undersøgt nærmere," siger hun.
Sass: Ansatte skal punge ud
I efteråret stemte 6.000 slagtere på Danish Crown nej til at investere en del af deres løn i deres arbejdsplads. Forrige uge gjorde slagterigiganten alvor af truslerne og annoncerede fyringer og lukninger, der især kommer til at ramme Fyn og Bornholm.
Erhvervs- og Vækstminister, Henrik Sass Larsen (S) har flere gange opfordret medarbejderne til at bøje sig på lønnen. Ministeren ønsker sig nemlig nye former for aflønning af medarbejdere, hvor lønnen i højere grad er afhængig af, om virksomheden tjener penge eller ej.
Arbejdsmarkedsordfører Henning Hyllested (EL) oplyser til Avisen.dk, at regeringen, med Henrik Sass Larsen i spidsen, nu arbejder med et nyt lovforslag, der ved hjælp af skattefordele skal flytte medarbejdernes holdning til at gå ned i løn i kriseramte brancher, som foreksempel slagteribranchen.
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen på Aalborg Universitet, så er slagterierne netop en branche, der vil blive presset på lønnen, også efter den økonomiske krise.
Ekspert: Pres på løn vil fortsætte
"Udenlandske arbejdere presser lønnen på blandt andet slagterierne idag, både dem der arbejder i Danmark og hjemme i for eksempel Polen eller Tyskland. Og det problem vil vokse, også efter krisen," siger Flemming Ibsen.
Flemming Ibsen vurderer, at byggeriet og industrien, samt rengørings- og transportbranchen i øjeblikket presses hårdest på lønnen.
DA: Lønskrue kan strammes
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er det konjunkturerne, der afgør om flere danske virksomheder vil presse deres ansatte ned i løn.
"Er inflationen meget lav og er konjunkturerne eller konkurrenceevnen dårlig, vil lidt flere virksomheder formentlig have behov for at regulere lønnen ned," siger Fini Beilin, direktør i DA.
Hvis konjunkturerne og konkurrenceevnen vender, vil der omvendt blive færre virksomheder, der sætter deres ansatte ned i løn.
Fini Beilin ønsker ikke at kommentere på DA's holdning til, at virksomheder skærer i deres ansattes løn.
Spørgsmål: Er du inden for de seneste fem blevet bedt om at gå ned i løn af din arbejdsgiver?
- Ja - 6 procent
- Nej - 93 procent
- Ved ikke - 1 procent
I undersøgelsen deltog 785 lønmodtagere, ansat på LO-området.
De adspurgte er repræsentativt udvalgte fra fagforbundene under LO.
Kilde: Gallup for LO
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.