Ukraines parlament godkender sanktioner mod Rusland

Den ukrainske regering har fået grønt lys til at indføre handelssanktioner mod Rusland.
Det ukrainske parlament har godkendt planer om at indføre handelssanktioner mod Rusland. Her ses den ukrainske premierminister, Arsenij Jatsenjuk.
Det ukrainske parlament har godkendt planer om at indføre handelssanktioner mod Rusland. Her ses den ukrainske premierminister, Arsenij Jatsenjuk. Foto: Sergei Chuzavkov/AP

Parlamentet i Ukraine har torsdag stemt for et forslag fra regeringen om at indføre handelssanktioner mod Rusland.

Beslutningen sker efter, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, i sidste uge underskrev et dekret, som ophæver Moskvas frihandelsaftale med Ukraine fra 1. januar.

Loven om handelssanktionerne blev støttet af 291 af parlamentets 420 medlemmer og vil træde i kraft, så snart præsidenten har sat sin underskrift på den.

Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014, og det har blandt andet ført til sanktioner mod russerne fra EU og USA.

I sidste uge valgte de 28 EU-lande at forlænge deres økonomiske sanktioner mod Rusland i et halvt år frem til slutningen af juli 2016.

Sanktionerne er indført som følge af utilstrækkelige fremskridt i fredsprocessen i Ukraine. De omfatter energisektoren, banker og hele forsvarsområdet.

Krisen i Ukraine begyndte ved udgangen af 2013, da den daværende præsident, den prorussiske Viktor Janukovitj, pludselig sagde nej til at skrive under på en handels- og samarbejdsaftale med EU.

Dette udløste et folkeoprør i den ukrainske hovedstad, Kijev, hvorefter Janukovitj flygtede ud af landet.

Det var kort tid derefter, at Rusland annekterede Krim-halvøen.

Omkring 9000 mennesker er blevet dræbt under kampe mellem russiskstøttede separatister og Ukraines hær i det østlige Ukraine siden april 2014.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.