Udpræget tabermentalitet hos Pless
Første runde blev endestation for Kristian Pless i årets Australian Open, Kristian Pless. Idrætspsykologer mener, at danskeren gav for let op.

Det er ikke nederlaget i sig selv, men måden det skete på i Australian Open. Eller rettere måden, Kristian Pless selv omtaler sit nederlag på, der kan få idrætspsykologer op ad stolen.

Det ville være voldsomt at forvente, at Pless skulle slå den 16. seedede spanier David Ferrer i første runde af Grand Slam-turneringen Australien Open.

Men danskeren orkede ikke, at tage kampen op mod favoritten. Efter at have tabt første og andet sæt ganske knebent, gav danskeren nemlig tilsynelande op inde i sit hoved – og tabte tredie sæt.

»I tredje sæt føler jeg mig lidt slidt ved tanken om, at jeg mindst har to en halv time tilbage på banen for at kunne vinde! Det gør, at min gejst faldt ret drastisk,« skriver Pless på sin hjemmeside.

Det er en udmelding, der vækker undren, hos idrætspsykologen Jørn Richter.

»Det er klart, at han er frustreret, men det dér er en udpræget tabermentalitet. Han giver op mentalt,« siger Jørn Richter.

På allerhøjeste niveau spiller det mentale en enorm rolle, fordi alle udøverne teknisk er stort set lige gode.

Derfor er det vigtigt for Pless, at han bruger nogle mentale redskaber, hvis det kniber med motivationen. For eksempel ved at fokusere på en bold af gangen uden at tænke frem eller tilbage, som Pless tilsyneladende gjorde det i mandagens nederlag, mener Jørn Richter.

»Hvis han får den tanke, at der er to en halv time tilbage, så er han jo allerede stået af. Når man tænker mellem boldene, så går der kuk i den. Det lyder som en forklaring på ikke at være god nok,« siger han.

Richter bakkes op af sportspsykolog Erik Østenkjær, der arbejder for fodboldklubberne AGF og Viborg. I stedet for at miste kontrollen med kampen ved at ærgre sig, kunne Kristian Pless for eksempel glæde sig over at være med i så stor en turnering.

»Der er et motivationsproblem. Han skal flytte den negative fokus over på noget positive, så han får noget mental energi. Arbejdet går bedre, hvis man synger,« siger han.

Motivation eller ej. David Ferrer kom bedst ud af de tos indbyrdes opgør i første runde af Australian Open. Med cifrene 7-5, 6-4, 6-3 avancerede han på bekostning af turneringens eneste dansker og møder i anden runde svenske Thomas Johansson.

25-årige Kristian Pless er dog udmærket tilfreds med indsatsen mod den 16. seedende spanier og håber at blive i Melbourne.

»Alt i alt spillede jeg egentligt en god kamp, han var bare bedre på dagen. Nu håber jeg så, at jeg kan komme ind i double sammen med Rainer Schuettler i morgen (tirsdag, red.),« skriver Pless.