Solen og de grønne spirer begynder så småt at titte frem. Og hvis du også vil give privatøkonomien en gang vækstgødning, så er påsken et oplagt tidspunkt at sætte ind.
1) Udnyt fridagene.
Når du har nogle velfortjente fridage, er der ro til at støve budgettet af.
Det er der god grund til netop nu, siger Ida Marie Moesby, som er forbrugerøkonom hos Nordea.
- Energipriserne, elpriserne og forbrugerpriserne stiger, og vi ser fortsat ind i en periode med stigende priser. Med Ruslands invasion af Ukraine er det bare steget yderligere.
- Så tag et kig på budgettet, og læg mere til side til især strøm og opvarmning af boligen. Opvarmer man boligen med gas eller el, vil jeg anbefale at lægge ekstra fast til side til det resten af året, siger hun.
2) Følg op på årsopgørelsen.
Loggede du ind på årsopgørelsen i marts til et stort grønt tal, kommer pengene til udbetaling i april.
Og så kan du overveje, hvordan du får mest glæde af de penge.
- Har man stigende udgifter i udsigt, forbrugslån eller gæld til det offentlige, vil jeg anbefale, at man får det betalt af. Så får man en sundere økonomi.
- Man kan også overveje at gemme pengene til sommerferien. Men rådet er at spare op og nedbringe gæld først, og så kan man se, hvad der er tilbage til fornøjelser, siger Ida Marie Moesby.
Var beløbet til gengæld rødt, er det bedst for din privatøkonomi at få dit mellemværende ud af verden med det samme.
- Så undgår man, at der kommer renter på, siger hun.
Uanset om det var et stort beløb med rød eller grøn skrift, er det nu du skal bruge anledningen til at sikre, at der er styr på sagerne til næste år. Og det klarer du på forskudsopgørelsen.
- Særligt for dem, der skal betale penge tilbage, er det ikke så sjovt, men det kan give motivation til at gå ind og kigge på forskudsopgørelsen. Det er en god anledning, nu hvor man sidder og klør sig lidt i håret over fradrag, siger hun.
3) Overvej låneomlægning.
Renten har taget et ordentligt hak opad, og derfor kan det være værd at overveje en låneomlægning, så du får skåret en luns af restgælden til din bolig.
Og vil du have lånet omlagt per 1. juli, skal du altså være vaks ved havelågen.
- Så skal man have opsagt sit fastforrentede lån inden udgangen af april, fortæller John Halse Petersen, som er finansiel rådgiver og direktør i Finanshuset-Viborg.
Omlægger du lånet til en højere rente, kan du reducere din restgæld. Men du skal også have en forventning om, at renten falder igen på et tidspunkt, så du kan konvertere igen, før din gevinst er blevet spist af den højere rente.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus