Spørger man beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, om der er behov for en ny kultur i Danmark, når det gælder holdningen til at arbejde, taler han hellere om ’ret og pligt’.
I øvrigt lige som en af sine forgængere i ministerstolen, socialdemokraten Mette Frederiksen.
- Jeg synes, at man i højere grad skal tilbage til diskussionen om ret og pligt. At alle, der kan arbejde, skal have muligheden for det, siger han til Ugebrevet A4.
- Det er altså ikke nogen straf at arbejde. Det er godt for det danske samfund, godt for den enkelte og godt for ens familie. Det er med til at skabe rollemodeller, at mor og far står op hver morgen og passer deres arbejde, siger ministeren.
Kommuner svigter
Langt de fleste vil gerne bidrage, tilføjer han, men fra systemets side har man accepteret, at borgerne i stedet blot har siddet passivt på overførsler:
- Man har ikke interesseret sig for menneskene bag. Det er ikke mindst et svigt fra mange kommuners side, siger Troels Lund Poulsen og nævner København:
- Her er tusindvis af mennesker på kontanthjælp. Mange har måske slet ikke hørt fra kommunen i flere år. Det er et svigt, som man ikke kan lægge de ledige til last. De er afhængige af, at der er et velfærdssamfund, der prøver at tage hånd om dem. Det er ikke sket, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.
København-borgmester: Han skyder lidt fra hoften
Men Københanvs Kommune er i tæt kontakt med sine kontanthjælpsmodtagere og formår at få stadig flere i job eller uddannelse.
Det skriver beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) i en mail til Ugebrevet A4 som en kommentar til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) kritik af kommunernes indsats over for kontanthjælpsmodtagere.
- Det lyder til, at ministeren skyder lidt fra hoften her, skriver Anna Mee Allerslev.
- Vi overholder naturligvis loven og er i kontakt med alle vores kontanthjælpsmodtagere. Derudover har vi vedtaget en ambitiøs aftale om udsatte borgere, hvor vi meget målrettet prioriterer at hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet gennem en kontinuerlig virksomhedsrettet indsats, skriver borgmesteren.
Vi vil da gerne have flere penge
Konkret nævner hun, at antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, der er kommet i job eller uddannelse er steget med 34 procent fra 2014 til 2016. I samme periode er antallet af virksomhedsplaceringer steget med 55 procent fra 2014 til 2016.
- Når det så er sagt, vil vi da meget gerne have flere midler til at gøre endnu mere. Vi har planerne og metoderne klar, men vi mangler altså ressourcer og hænder til at have mere kontakt.
- Når det kommer til kontanthjælpsmodtagere, der er arbejdsmarkedsparate, så er ministeren faktisk helt ude af trit med virkeligheden, skriver borgmesteren og pointerer, at København ligger nummer et blandt sammenlignelige kommuner og er nede på at have 0,8 procent ledige i den gruppe.
Kommunen har netop afsat flere ressourcer til en ny strategi med fokus på endnu tættere kontakt med kontanthjælpsmodtagerne.
- Vi satser meget målrettet på at få alle ledige i København ud på virksomhederne med en individuel og skræddersyet indsats. Både for virksomheder og ledige. Og det virker. Indtil videre har vi fået markant flere ud i virksomhederne. Siden 2014 er der 7000 færre på offentlig forsørgelse i København. Det svarer til 318 mio. kr. alene i 2016, skriver Anna Mee Allerslev.