Værsgo!
Søndag har kommunerne fået besked på, at de nu kan søge om at få en bid af den kvarte milliard kroner, der er afsat fra satspuljen til projektet "Flere skal med".
I november blev det således besluttet, at afsætte 262,5 millioner kroner fra 2017 til 2019 til en ny og forbedret indsats til de omkring 27.000 personer, der har været på kontanthjælp i mindst fem år.
Nu er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) altså klar til at dele ud af de mange millioner - men med et bestemt hovedkrav til landets kommuner.
For pengene skal først og fremmest bruges på flere såkaldte frontmedarbejdere i landets jobcentre, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.
Det drejer sig om sagsbehandlere, jobformidlere, mentorer, virksomhedskonsulenter og fagligt personale til social- og sundhedsarbejde. Også et ambassadørkorps skal være med til at sprede gode erfaringer mellem kommunerne.
Det kan vi ikke være bekendt
Troels Lund Poulsen erkender, at indsatsen over for kontanthjælpsmodtagere, der har været i systemet i mange år, har været for dårlig.
- Alt for mange mennesker har i årevis været på kontanthjælp, og mange af dem har alt for længe ikke fået en indsats. Det kan vi som samfund ganske enkelt ikke være bekendt. Mennesker skal ikke opbevares i kontanthjælpssystemet. De skal have en indsats, der flytter dem væk fra offentlig forsørgelse og over i job. Satspuljekredsen er derfor enige om, at det kræver en ekstra indsats, og har afsat en kvart milliard kroner til det. Pengene skal primært bruges til, at landets jobcentre kan investere i flere frontmedarbejdere, der skal gennemgå borgernes sager, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.
Men kommunerne kan ikke bare få alle pengen på én gang. Ministeren vil nemlig sikre sig, at kommunerne rent faktisk ansætter den rette mængde folk, og dernæst at de giver alle borgere en afklaring. Også de borgere, der er i gang med at blive tildelt enten førtidspension, fleksjob eller ressourceforløb.
- Hvis kommunerne i forbindelse med gennemgangen konstaterer, at der er borgere med en varigt og væsentligt nedsat arbejdsevne, så skal der findes en anden løsning for dem, og det kan være ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. De skal ikke være i kontanthjælpssystemet. Derudover er det afgørende, at vi sætter ind med en virksomhedsrettet indsats og personlige jobmidler til de udsatte borgere i kontanthjælpssystemet. For det er noget af det, vi ved, virker bedst, siger Troels Lund Poulsen.
Kommunerne kan søge om penge frem til 15. maj 2017.
- 30 pct. af pengene tildeles ved projektets start med henblik på at sikre, at kommunerne investerer i flere frontmedarbejdere: Sagsbehandlere, jobformidlere, mentorer, virksomhedskonsulenter samt fagligt personale, der varetager social- og sundhedsindsatser.
- 40 pct. af pengene tildeles, når hele bruttomålgruppen er afklaret og visiteret. Det skal sikre, at alle borgere får en grundig gennemgang af deres sag.
- De restende 30 pct. af pengene tildeles, når minimum 40 pct. af kontanthjælpsmodtagerne i tre måneder i træk har været i gang med en virksomhedsrettet indsats.
Hvis der er kommuner med borgere i målgruppen, der ikke søger, bliver de overskydende penge fordelt efterfølgende via en ny pulje.
Kommunerne vil løbende modtage oplysninger om fremdrift og resultater. Der vil desuden blive gennemført en evaluering af initiativet med henblik på at indsamle bred dokumenteret viden om kommunernes resultater.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet