Trods sammenbrud for statsansatte: Bondo og Ziegler mødes søndag

Topforhandler for de kommunalt ansatte Anders Bondo er klar til at mødes med kommunerne søndag. (Foto: Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix/arkiv)

Søndag forhandler parterne igen om en ny overenskomstaftale for de kommunalt ansatte.

Efter flere dage med intense forhandlinger brød overenkomstforhandlingerne for staten sammen fredag eftermiddag, og arbejdsgivere og lønmodtagere måtte gå fra hinanden med uforløst sag.

Lørdag er kommunernes topforhandler, Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), utålmodig efter at genoptage forhandlingerne på det kommunale område. Og han håber fortsat på, at man kan nå et forlig, siger han til Ritzau

Hos modparten Anders Bondo, der er formand i Danmarks Lærerforening og topforhandler for de kommunalt ansatte, er der lidt mere skepsis at spore. Han er klar til at sætte sig ved forhandlingsbordet over for Michael Ziegler søndag, men spørgsmålet er, om der kommer noget ud af mødet.

- Hvis KL er et suverænt forhandlingsområde og har lov til at lave den aftale, så er det da ikke umuligt, siger Anders Bondo til Avisen.dk.

Han tvivler dog på, at kommunerne kan forhandle uafhængigt af finansministeriet og de statslige forhandlinger.

- Jeg har været med i mange år og har været chefforhandler siden 2008. Jeg har hver gang oplevet, at når vi skulle forhandle økonomien i overenskomsten, så tog man det statslige resultat og oversatte det til kommunerne, siger Anders Bondo og fortsætter:

- Der skal kommunerne så kunne forhandle meget mere frit denne gang, og hvis de kan det, så er muligheden for en aftale der. Men det er en anden situation, end den vi plejer at have, hvor der plejer at være meget stram styring fra statens side.

Heller ikke i FOA tror man på, at der kommer en aftale.

- Det er helt usandsynligt, at kommuner og regioner kan og vil mere end staten, og dermed ligger der to yderligere forudsigelige sammenbrud forude, skriver FOA-formand Dennis Kristensen i sin OK-dagbog på Facebook.

Parterne nærmer sig en deadline. Den 28. februar er det nemlig muligt at sende første varsel om strejke eller lockout, der er arbejdsgivernes mulighed for at sende ansatte hjem uden løn.