I gennemsnit tjener mænd ifølge Danmarks Statistik 5.752 kroner mere end kvinder i Danmark.
Det vil fagbevægelsen med FTF og LO i spidsen sætte fokus på i den nye #DelDinLøn-kampagne, hvor folk opfordres til at offentliggøre deres løn på sociale medier.
Formålet er at bryde tabuet om løn for dermed at sætte fokus på, at vi i Danmark stadig er milevidt fra ligeløn mellem mænd og kvinder, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF:
- Ønsket har været at sætte fokus på den skæve løndannelse, og at det også er et politisk problem. Det er ikke blot et problem mellem mænd og kvinder, siger hun.
I øjeblikket tjener mænd ifølge Danmarks Statistik i gennemsnit 13,1 procent mere end kvinder, hvilket blot er en fremgang på knap tre procentpoint siden 2004.
Og når udviklingen nærmest står i stampe, er det ifølge Bente Sorgenfrey et resultat af et kønsopdelt arbejdsmarked.
Vi har i Danmark nemlig en privat sektor, hvor størstedelen af de ansatte er mænd, mens vi har en offentlig sektor, hvor der omvendt er flest kvinder ansat:
- Det er helt afgørende, at vi har ligeløn i det danske samfund. Især når vi i øjeblikket oplever en mere og mere skæv lønudvikling, hvor den private sektor løber fra den offentlige, siger Bente Sorgenfrey.
Overraskende tendens
Tendensen er især overraskende, når man ser på uddannelse, hvor kvinder i de seneste mange år er løbet fra mændene i Danmark. Eksempelvis har næsten dobbelt så mange kvinder som mænd en mellemlang videregående uddannelse (274.000 kvinder mod 148.000 mænd).
- Det undrer os dog, at lønudviklingen for kvinder ikke følger den tendens, at kvinder i stadig højere grad uddanner sig, sagde Lisbeth Pedersen, forskningschef i det Nationale Forskings- og Analysecenter for Velfærd, tilbage i november til Ugebrevet A4.
Den langsommelige udvikling mod ligeløn i Danmark har betydet, at vi er raslet ned af den globale rangliste. I 2006 var Danmark nummer 19 globalt set, når det gjaldt ligeløn for det samme arbejde, mens vi i dag er nede på en 36. plads efter lande som Ukraine, Vietnam, Kazakhstan samt alle nordiske lande.
Ugebrevet A4 har dækket den stagnerede kamp for ligeløn i Danmark. Det kan du læse om her: Kampen for ligeløn står bomstille.
Også emne til OK18
Ifølge FTF er hovedpunktet for den langsomme udvikling for ligeløn en offentlig sektor, hvor der ikke ligefrem har været lønfest. Derfor er ligeløn ligeledes et tema i de nuværende overenskomstforhandlinger.
- I OK18 forhandlingerne er der også et ønske om at afsætte midler til at rette op på lønskævheden mellem mænd og kvinder, så der er ikke tale om et stunt i forbindelse med, at nu er det kvindernes kampdag i næste uge. Det er et meget centralt emne, siger Bente Sorgenfrey.
Men er det ikke et snævert perspektiv udelukkende at kigge på lønnen, når man taler ligestilling? Et aspekt som barsel, hvor kvinderne pt. stadig tager størstedelen, spiller vel også ind?
- Barsel påvirker i den grad løndannelse, da man bliver sat bagud i karrieren og derfor ønsker vi også tre måneders øremærket barsel til mænd, så der også bliver mulighed for at kvinder kan skabe en karriere, siger Bente Sorgenfrey.
Avisen.dk ønsker ligeledes at sætte fokus på kvinders løn frem mod kvindernes kampdag den 8. marts. Send derfor en mail til nyhedsdesk@avisen.dk med dine kontaktoplysninger og et billede, hvor du holder din lønseddel, hvis du vil være med til at forme debatten. Vi slører naturligvis alle personlige oplysninger med undtagelse af dit navn.