"Totalt dobbeltmoralsk": Kun tre partier på Christiansborg har overenskomst

Kun tre ude af ni partier i Folketinget har en overenskomst for de ansatte. Grunden til, at der er 10 partiledere på billedet, er, at det er taget en en EU-afstemning, så Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU står yderst til højre. (Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup, Scanpix)

Kun Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten har overenskomster for deres ansatte. I Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet er medarbejderne ansat på individuelle kontrakter. Dobbeltmoral af værste skuffe, mener arbejdsmarkedsforsker.  

Overenskomster og ordnede arbejdsforhold er et særsyn i de politiske partiers sekretariater på Christiansborg.

Kun hos tre partier – Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten – er HK’erne, akademikerne, presserådgiverne og andre ansat på en overenskomst.

Hos Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet er medarbejderne ansat på individuelle kontrakter.

Radikale har heller ikke en egentlig overenskomst men derimod en hus- og lønaftale.

Det viser en kortlægning, som Avisen.dk har lavet på baggrund af en rundringning til de ni partier, der er valgt ind i Folketinget.  

Burde være rollemodeller

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, mener, at det er hykleri, når partier som Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bekender sig til den danske model og samtidig undlader at tegne overenskomster og lave kollektive aftaler for medarbejderne.

- Der er noget totalt dobbeltmoralsk i at bekende sig til den danske model og så selv bryde principperne for den. Partierne, der er valgt ind i Folketinget, bør selvfølgelig være rollemodeller og som arbejdsgivere sikre, at der er overenskomster for de ansatte, siger han.

"Der er noget totalt dobbeltmoralsk i at bekende sig til den danske model og så selv bryde principperne for den."
Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker.

Henning Jørgensen pointerer, at det ville være en skandale, hvis venstrefløjspartierne og Socialdemokratiet ikke havde overenskomster.

- Hverken Socialdemokratiet, SF eller Enhedslisten ville kunne leve med ikke at have overenskomster for de ansatte. Så kort kan det siges, fastslår han.

Venstres partisekretær Claus Richter oplyser til Avisen.dk, at de ansatte i Venstres folketingsgruppe er ansat på individuelle kontrakter med overenskomstlignende vilkår. De ansatte har frihed til selv at være medlem af en fagforening, noterer partisekretæren.

Politisk ordfører for SF, Karsten Hønge, kalder det utrolig dårlig stil ikke at have overenskomst. Læs mere her.

Løkke er dobbeltmoralsk

Når statsminister Larrs Løkke Rasmussen (V) indgår trepartsaftaler med fagbevægelsen og inviterer arbejdsmarkedets parter med i diverse udvalg og ustandselig trykker hånd med blandt andre LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey, undrer det Henning Jørgensen, at han ikke sørger for at have orden i eget hus.

- Lars Løkke bekender sig jo til den danske model på mange måder. Så er han dobbeltmoralsk, når han ikke selv vil have kollektive aftaler i sin egen organisation, siger han.

Men medarbejderne i Venstre er ansat på individuelle kontrakter og kan sagtens have gode løn- og arbejdsforhold, selv om de ikke har overenskomst. Er det overhovedet et problem?

- Det er korrekt, at du sagtens kan have gode kontrakter, men så har du bare ikke den danske model. Den betyder nemlig kollektive aftaler, kollektive rettigheder og kollektive forpligtelser. Det er i modsætning til individuelle kontakter, hvor du kun har det, der står i kontrakten og ingen organisationer til at bakke dig op, siger Henning Jørgensen.

Han pointerer, at der ikke er nogle bortforklaringer for et ansvarligt regeringsparti for ikke at tegne overenskomster.

Falsk melodi fra Dansk Folkeparti

Heller ikke Dansk Folkeparti har tegnet overenskomst for de ansatte. Avisen.dk har talt med en tidligere ansat, der blandt andet beretter om manglende efteruddannelse og overarbejdstillæg, ligesom at både løn- og pension ligger i den lave ende. Det får arbejdsmarkedsforskeren til at ryste på hovedet af Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg kan ikke se andet end, at han likviderer den danske model. Samtidig med at Dansk Folkeparti fremstiller sig selv som et socialt parti, bryder de den danske model med deres egen adfærd. Jeg vil være hård her og sige, at Dansk Folkeparti – uanset om det er på Christiansborg eller på en restaurant i Mariager – skal have kollektive aftaler og overenskomst for de ansatte. Der kan ikke være så stor afstand mellem tale og handling, for så bliver det falsk, siger Henning Jørgensen.

Han henviser til, at Dansk Folkepartis folketingsmedlem Kim Christiansen driver en restaurant i Mariager, hvor de ansatte ifølge 3F heller ikke har overenskomst og hverken får løn under sygdom eller har pensionsordning.

Derfor er det ifølge Henning Jørgensen yderst uheldigt for Dansk Folkeparti, at det nu kommer frem, at de godt tyve ansatte på Christiansborg ikke har overenskomst.

Men hvis medarbejderne i Dansk Folkeparti, Venstre og de andre partier uden overenskomst ikke efterspørger overenskomst, er det vel i orden som arbejdsgivere at lade være?

- Nej, partierne uden overenskomst på Christiansborg spiller en falsk melodi. Alle partier bør tegne overenskomst, og det er på høje tid, siger han.   

Peter Skaarup mener ikke, at der er behov for overenskomst i Dansk Folkeparti. Læs hele hans svar her.

Liberal Alliance gemmer sig

Avisen.dk har i flere dage forsøgt at få kommentarer fra Liberal Alliance til ansættelsesvilkårene for de ansatte. Hverken pressechef Line Ernlund eller ansatte vil tale med Avisen.dk og henviser til, at det er helt op til de ansatte, om de vil fortælle om deres løn- og arbejdsforhold. Arbejdsmiljøkonsulent i partiets sekretariat Jakob Sundberg vil hverken af- eller bekræfte, om der er overenskomst eller ej.

Men vil du fortælle, om du selv har en individuel kontrakt eller er på en overenskomstmæssig kontrakt?

- Det vil jeg ikke kommentere, svarer Jakob Sundberg.

I Alternativet arbejder man på at få en overenskomst, oplyser René Gade, der for øjeblikket både er konstituteret sekretariatschef og medlem af Folketinget.

- Status er, at der ikke er nogen overenskomst lige nu, men målet er, at det lykkes at tegne en overenskomst i første halvdel af 2018. Det er helt åbenbart, at vi skal have en overenskomst for de ansatte i sekretariatet på Christiansborg, siger Rene Gade.

Han tilføjer, at det lige nu diskuteres, om der skal være en overenskomst, der omfatter alle ansatte, eller om der skal være flere overenskomster for forskellige faggrupper. 

"Status er, at der ikke er nogen overenskomst lige nu."
René Gade, Alternativet.
  

Hos Radikale ligger den lokale hus- og lønaftale sig tæt op af DJØF’s overenskomst med staten, ligesom der er regler for ferie, afspadsering, rådighedstillæg og andre retningslinjer. Husaftalen løber for tre år ad gangen, og medarbejderne vælger tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant, der indgår i arbejdspladsens samarbejdsudvalg, oplyser partiets pressechef. 

Henning Jørgensen mener, at både Alternativet og Radikale slipper for nemt om ved det ved enten at sige, at de arbejder på sagen, eller at de har en husaftale.   

- Reelt er de to partier også med at underminere den danske model, fordi de ikke vil acceptere en forpligtelse til at have kollektive aftaler, siger han.

Gruppeformand for Socialdemokratiet Henrik Sass Larsen er ikke i tvivl om, at hans parti bør have en aftale med fagforeningerne.

"Overenskomster er hjørnestenen i den danske arbejdsmarkedsmodel. Derfor er det også oplagt, at vi har overenskomst. Det er jo ingen hemmelighed, at der blandt andre partier i Folketinget ikke helt er samme følelser for den danske model, men hvordan de indretter sig, vil jeg ikke blande mig i. Deres ansatte må jo organisere sig, hvis de vil have en overenskomst," skriver han til Avisen.dk.

De godt 400 servicemedarbejdere, HK’ere, akademikere og andre ansat i Folketingets administration er alle omfattet af en overenskomst. Folketingets administration har nemlig overenskomster med blandt andet HK, 3F, DJØF og mange andre fagforbund.

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks