Karsten Hønge: Utrolig dårlig stil ikke at tegne overenskomst på Borgen

Flertallet af partier på Christiansborg har ingen overenskomster for de ansatte, viser ny kortlægning. Det skuffer SF's politiske ordfører Karsten Hønge.
Hvis der er nogle steder, hvor man bør gå foran og have overenskomster, er det da på Christiansborg, siger Karsten Hønge fra SF.
Hvis der er nogle steder, hvor man bør gå foran og have overenskomster, er det da på Christiansborg, siger Karsten Hønge fra SF. Foto: Claus Fisker, Scanpix.

Hverken Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Alternativet eller Radikale har tegnet overenskomster for deres ansatte i de politiske sekretariater på Christiansborg. I stedet er kontorassistenter, akademikere og journalister i partierne ansat på individuelle kontrakter.  

Kun tre partier, nemlig Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten, har overenskomster med blandt andet HK og DJØF for de ansatte.

Karsten Hønge fra SF er oprørt over, at det kun er et mindretal af partierne, der har egentlige overenskomster.

- Det er utrolig dårlig stil. Og det viser, at der alt for ofte er langt mellem, hvad politikere siger og gør. Hvor er troværdigheden henne, hvis partilederne taler om at værne om den danske model på arbejdsmarkedet, men ikke selv har overenskomster for de ansatte, spørger han.

"Det er utrolig dårlig stil."
Karsten Hønge, politisk ordfører SF.

Karsten Hønge fremhæver, at den danske model og aftalesystemet er hele grundlaget for vores dynamiske og effektive arbejdsmarked og dermed velfærdssamfundet.

- Den erkendelse må man også føre ud i livet på Christiansborg. Man kan ikke prædike et og gør noget andet, fastslår han.

Men hvis medarbejderne ikke selv insisterer på at få en overenskomst og har individuelle kontrakter med en rimelig løn, behøver det så at være noget problem?

- Det er et problem, at man ikke sørger for at have kollektive aftaler. Som arbejdsgiver kan du altid få de ansatte til at sige, at de har det udmærket. Tag Vejlegården med den stegte flæsk, hvor fortællingen var, at den måde, de stegte flæsk på, betød, at de ikke behøvede en overenskomst. Det holder ikke, siger han.

I de 16 år, hvor Karsten Hønge var fagforeningsformand på Fyn hørte han utallige argumenter for, hvorfor der ikke var behov for en overenskomst i en eller anden lille biks.

- Men der findes ikke et godt argument her på jordoverfladen for ikke at have overenskomst, fordi vi alle sammen nyder godt af at have et reguleret og organiseret arbejdmarked. Det holder ikke, når direktøren i den lille snedkerforretning eller partilederen på Christiansborg siger, at i mit lille parti på Christiansborg behøver vi ingen overenskomst, for vi klarer det lige individuelt, siger han.

Borgen skal gå foran

Karsten Hønge kalder det ganske forfærdeligt, at ikke alle medarbejdere på Christiansborg er omfattet af kollektive aftaler.  

- Hvis der er nogle steder, hvor man bør gå foran og have overenskomster, er det da på Christiansborg. Som politiker vil man rigtig gerne skumme den her fantastiske gevinst af det arbejdsmarked, som finansierer velfærdssamfundet, men når det kommer til en selv, synes man lige, at man kan springe. 

Karsten Hønge kalder det 'rablende dobbeltmoralsk', at seks partier ikke har overenskomst for de ansatte.

- Den slags folk, firmaer og partier, der ligger i læ af andre, der klarer arbejdet og sørger for kollektive aftaler, har jeg ikke meget respekt for. De driver den af på sofaen, mens andre organiserer og tegner overenskomster og sikrer et effektivt arbejdsmarked, lyder kritikken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.