Administration 

Topforhandler: Især en afvisning fra arbejdsgiverne skuffer mig

Flemming Vinther er helhjertet fagforeningsmand og brænder for den danske model som grundlag for et stærkt offentligt og privat arbejdsmarked og for det danske velfærdssamfund.

Som formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg spiller han en hovedrolle ved de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Her er han nemlig topforhandler for de 180.000 statsligt ansatte, ligesom han var det i 2015, 2013 og 2011.

Op til forhandlingerne om OK18 har Flemming Vinther efterlyst et opgør med den finansministrielle logik, der dræner de statslige arbejdspladser for energi og engagement. Statens ansatte skal ikke betale for regeringens konsekvente underfinansiering af den offentlige sektor, lyder det, under parolen ’nok er nok.

Til daglig er Flemming Vinther formand for HKKF, fagforeningen for konstabler og korporaler i hæren og for de statsligt ansatte på LO-området i OAO-Stat, ligesom han sidder i LO Daglig Ledelse.

Flemming Vinther vil blogge om overenskomstforhandlingerne fra et lønmodtagerperspektiv.

Den 4. juni ved vi, om de ansatte i staten stemmer ja eller nej til overenskomsten for 2018 – 2021.

Jeg håber, at de stemmer ja, for vi har fået et godt resultat. Når man ser på alle de krav, vi har fået med – og de modkrav vi har undgået – så mener jeg oprigtigt, at dette års overenskomstaftale er et stort skridt frem for statens ansatte.

Først til nogle af de gode elementer, vi ikke har talt så meget om:

Alle får bedre mulighed for at søge individuel kompetenceudvikling, og der er afsat 1,5 millioner kroner til at udvikle en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø. Det er skridt i den rigtige retning.

Også kolleger, hvis arbejdsplads flyttes eller fusioneres, bliver lidt bedre stillet. Det gælder hvis man står til at få flyttegodtgørelse og i forhold at forhandle et udligningstillæg. Og så har vi sikret bedre vilkår for tillidsrepræsentanter i forbindelse med flytninger, så de kan tale kollegernes sag.

Derudover har vi sikret bedre mulighed for at få fri til at passe alvorligt syge børn. Og alle har nu ret til frihed med løn i op til to timer til at søge vejledning i a-kassen ved afskedigelse.

Elever, praktikanter og lærlinge kommer for alvor til at mærke overenskomsten, fordi vi indhenter et lønefterslæb i forhold til deres private kolleger. Nogle stiger med helt op til 20 procent svarende til 3.000 kroner. Om måneden.

Sidst men ikke mindst, er der for første gang i ti år afsat midler til, at de enkelte fagforeninger kan forhandle målrettede forbedringer til de forskellige grupper af statsligt ansatte i form af de såkaldte organisationspuljer.

Der er også elementer, som jeg er ærgerlig over ikke at have fået med. Fx ville jeg gerne have forbedret bestemmelser om varsling, seniorers rettigheder og reglerne for tillidsrepræsentanter.

Men især arbejdsgiverens afvisning af vores krav om en Fritvalgsordning skuffer og frustrerer mig. Med en mulighed for at vælge mellem løn, afspadsering eller opsparing af frihed, kunne man have imødekommet et stort ønske fra medlemmerne og et stort behov for bedre balance mellem arbejde og fritid. Det ønskede ledelsen ikke, med henvisning til negativ indvirkning på arbejdsudbud, administration og økonomi. Ingen af deres grunde giver mening for mig, men desværre fastholdt man afvisningen af dette krav.

Arbejdsgiver kom heller ikke igennem med alle deres krav – heldigvis. Jeg er fx rigtig glad for, at Ministeren ikke fik sin vilje om at gøre en større del af lønnen decentral og individuel. At arbejdsgiver måtte opgive kravet om bortfald af tillæg for dem, der arbejder om lørdagen og dem, der arbejder mellem 17 og 18. Og at kravet om en årsnorm ikke blev til noget, så vi undgik at flere statsansatte kun får deres arbejdstid opgjort og afregnet en gang om året.

Det bringer os til vores tre hovedkrav om løn, spisepause og lærernes arbejdstid. For netop årsnormen er en vigtig knast i forhold til en ny aftale om arbejdstid for lærerne. Og arbejdsgivers krav om at udvide årsnormen til andre grupper viser, at det er en tankegang der ikke kun rammer lærerne, men kan ramme os alle.

Derfor har vi heller ikke opgivet kravet om, at lærerne skal have en aftale om arbejdstid. Denne gang stod valget mellem at acceptere en tekst, der minder umiskendeligt meget om den lov, der i dag regulerer lærernes arbejdstid eller at gå i konflikt, vel vidende at udfaldet her sandsynligvis ville blive et nyt lovindgreb.

I stedet valgte lærerne at indgå i en forpligtende forhandlingsperiode med deres modpart og sammen at nedsætte en uafhængig og stærk kommission, som skal se på arbejdstiden og dens betydning for kvaliteten i de vigtige opgaver, lærerne løser.

Jeg og de andre forhandlere på statens område vil gøre alt, hvad vi kan for at presse på for, at det lykkes at indgå en aftale om arbejdstid for lærerne. Ingen kan være tjent med at en gruppe lønmodtagere får deres arbejdstid reguleret via en lov og ikke en aftale. Og ingen kan være tjent med, at arbejdsgiver presser en årsnorm ned over deres ansatte.

Usikkerheden om den betalte spisepause er til gengæld væk. Alle statsansatte, der i dag har ret til betalt spisepause, vil også have det i fremtiden. Ønsker arbejdsgiver at ændre på det, skal det ske ved forhandlingsbordet.

Det lyder enkelt at sikre en eksisterende rettighed, men det var en hård kamp at komme så langt. En kamp som var værd at tage, fordi den ikke kun handler om spisepausen men om at vise, at vi aldrig vil acceptere, at arbejdsgiver forringer de ansattes vilkår ved at gøre en rettighed til en lokal kutyme. Lønnen er et væsentligt element i enhver overenskomst og her har vi opnået et rigtig godt resultat. Vi har sikret, at den offentlige lønudvikling følger den private, og vi har sikret en reallønsfremgang. Vi har også sagt farvel til al snak om, at statsansatte ’skylder’ og om løngab. Vi har sagt farvel til privatlønsværn og hensigtserklæring. Det er vigtigt – ikke bare nu, men også næste gang vi sætter os til forhandlingsbordet.

Spørger du mig, indeholder overenskomstaftalen altså mange gode ting. Nu er det op til den enkelte statsansatte at vurdere om aftalen er god nok.

Afstemningerne er sat i gang og skal være afsluttet den 4. juni. Og uanset om du stemmer ja eller nej, så jeg håber jeg, at du vil bruge din stemmeret. Overenskomsten handler nemlig om dig og dine kolleger. Det har I vist gennem et fantastisk engagement under forhandlingerne. Det håber jeg også, I vil vise ved at bruge jeres stemme.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge
Helt vildt

Verdens højeste bungy jump - tør du?

Skægkræ
Livsstil

Sig goddag til Fru Skægkræ og Hr. Frømøl - du deler bolig med dem

Nyheder

Tredje danske kuld: Ulvepar har fået mindst tre hvalpe

mand med padleboard
Nyheder

DMI: Varmen kommer tilbage

bil i skybrud
Nyheder

DMI: Her er der risiko for skybrud

lina rafn på scnene
Kendte

Line Rafn smider
tøjet for din skyld

rygende cigaret
Nyheder

Røg og tyggetobak bliver forbudt for alle elever

Pernille Blume
Sport

Pernille Blume er klar til OL-finale

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil

Viktor Axelsen
Sport

Sprudlende Viktor Axelsen slår sig i OL-semifinalen

Sara Slott Petersen og Jonas Warrer
Sport

Dansk OL-stjerne
frygter mørkt hul

Charlotte Ludvigsen
Nyheder

Trusler fik borgmester foran i vaccinekøen

grænsekontrol
Corona

Tyskland indfører

stikprøvekontrol

ved grænsen

billede fra lufthavn
Nyheder

Fra grøn til gul:
Disse lande vurderes
nu mindre coronasikre

Umut Sakarya
Kendte

Kendte sørger over dansk Youtubers død

madvarer
Mad og drikke

Rema 1000 advarer allergikere: Spis ikke disse produkter

En ung mand med hat
Kendte

Ung dansk influencer død i ulykke

Et skønt bjælkehus med pool
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste hus

En masse is
Mad og drikke

Dengang is kostede under en krone

vaccine trækkes ud af glas med sprøjte
Nyheder

Sundhedsstyrelsen: Måske behov for tredje stik

En rød femdørs SUV
Biler

Helt ny Folkevogn på vej

Et kæmpe containerskib i en havn
Nyheder

Katastrofeskibet fra Suezkanalen:

Endelig i havn

En mand med skæg og et mudderskred i en by
Kendte

George Clooney fanget af mudderskred i Como

En brun sommerfugl med pletter
Dyreliv

Gode nyheder:

Sommerfuglene er tilbage

En smadret paraply
Nyheder

DMI: Efterårsvejr i weekenden

En mand med guitar foran en mikrofon
Kendte

Afdøde Prince vender tilbage med nyt album

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Underholdning

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne

En ældre mand med skæg og pibe
Film og TV

Her er Søren Ryges arvtager 

En kæmpe komet i rummet
Helt vildt

Gigantisk komet på vej

Et Nybolig-skilt bliver plantet i en have foran et hus
Livsstil

Danske boligpriser amok

En tøjbutik med jakker etc. hængende udenfor
Livsstil

Salg af tøj og sko giver rekordstigning i detailsalget

et lyn flænger himmelen
Nyheder

SKYBRUD:

Skynd dig op af vandet 

En blond kvinde
Kendte

Britney vil erstatte sin far som værge med revisor

En blå Tesla og en mørk himmel
Biler

Tesla tidobler overskuddet 

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen