Nyrup om Thorning: Dybt arrogant at kalde protest mod Dong-salg hysterisk
Det er arrogant, når Helle Thorning-Schmidt kalder protesterne mod salget af Dong for hysterisk, mener Poul Nyrup Rasmussen. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Salget af Dong skal undersøges til bunds, for der er stadig ting, der ikke af afklaret.

Det vil være en demokratisk skandale, hvis statsrevisorerne bliver enige om at afslutte Dong-sagen.

Det siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) til Altinget, før statsrevisorerne onsdag ventes at udsende en erklæring om DONG-sagen.

Nyrup appellerer til statsrevisorerne om at sætte gang i en ny undersøgelse. Men denne gang en undersøgelse, hvor Rigsrevisionen får et nyt og bredere mandat til at komme helt til bunds i sagen.
 - Ingen kan være tjent med at lukke denne sag på halvvejen. Hvis vi skal kunne starte på en frisk, så skal alt frem, også de dokumenter DONG ligger inde med, siger Poul Nyrup.

I foråret måtte Rigsrevisionen opgive at komme få besvaret alle spørgsmål i sagen, fordi dokumenter i Finansministeriet var forsvundet, at flere referater ikke eksisterede, og at ministeriet ikke kunne redegøre for centrale dele af forhandlingsforløbet.

Frygter fremtiden for partiet

Derfor er der to helt centrale spørgsmål, der ikke er belyst, mener Poul Nyrup:

- For det første er den lave vurdering af DONG's værdi på salgstidspunktet fortsat et mysterium. Og for det andet mangler det at blive undersøgt, hvorfor Finansministeriet aldrig fremlagde en sammenligning mellem et privat og et statsligt kapitalindskud.

Den politisk eksplosive Dong-handel sprængte i 2014 SF ud af Thorning-regeringen. Men sagen gjorde også meget ondt på Nyrups eget parti:

- Jeg frygter konsekvenserne for Socialdemokratiet, hvis DONG-sagen bliver ved med at være hemmelig og gedulgt. Så vil den hænge som en sort skygge over partiets historie, siger Nyrup og fortsætter:

- Mette Frederiksen har på flere måder forsøgt at gøre op med de fejl, der skete under Helle Thorning-Schmidt (S) og Bjarne Corydon (S). Men vi mangler stadig at få gjort op med de fejl, der skete i DONG-sagen.

Arrogant statsminster

Nyrup er ikke blevet mildere stemt over for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt efter, hun i en ny bog har kaldt diskussionen om salget af DONG-aktier til Goldman Sachs for "hysterisk".

- Det er dybt arrogant af Helle. De 200.000, der protesterede mod salget til Goldman Sachs, var ikke hysteriske, men ansvarlige samfundsborgere, der ville værne om vores fælles værdier.

- Jeg vil opfordre mine partifæller på Christiansborg til at tænke sig meget grundigt om denne gang, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Han anbefaler en helt ny attitude:

- Jeg tror, det vil skabe stor respekt, hvis man i Socialdemokratiet åbent sagde: 'OK, det her gik ikke godt nok. Vi begik en fejl, og det har vi lært af'."