Studerende bemander psykiatrisk afdeling på hospital
Arkivfoto fra Psykiatrisk Hospital Risskov, hvor tillidsmænd frygter, at det kan skade behandlingen, når man i stigende grad benytter sig af sygeplejestuderende. Foto: Jens Thaysen / Ritzau Scanpix
Antallet af sygeplejestuderende er steget i psykiatrien i Risskov. Flere har ikke fået kursus i konklikthåndtering, og det kan skade behandlingen, advarer tillidsfolk.

På Afdelingen for Depression og Angst på Psykiatrisk Hospital Risskov havde man 22 sygeplejestuderende til at hjælpe med behandlingen af patienterne i 2017. I 2016 var samme tal 13, oplyser Region Midtjylland til Fagbladet FOA.

Stigningen bekymrer fællestillidsrepræsentant Jesper Priskorn, der arbejder på afdelingen, også kendt som Afdeling Q.

- Vi er et universitetshospital, og vi får nogle af de dårligste patienter ind på vores afdelinger, og så bemander man dem med studerende i stedet for faglært personale. Det, synes jeg, er problematisk, siger Jesper Priskorn.

Han påpeger, at forholdene på hospitalet i Risskov er blevet bedre siden det i december 2016 genstand for massiv mediebevågenhed, da personalet stod offentligt frem og advarede om, at de ikke længere kunne stå inde for behandlingskvaliteten. Alligevel skal stigningen tages alvorligt, understreger han. I psykiatrien er relationsdannelse og kontinuitet nemlig vigtige forudsætninger for en vellykket behandling.

Flere af de studerende har heller ikke været på et konflikthåndteringskursus. Kurset er ellers særligt vigtigt, fordi de studerende endnu ikke har færdiggjort skoleforløbet, påpeger Jesper Priskorn.

- Som ansat i psykiatrien skal man på et seks dages konflikthåndteringskursus. Det foregår i dagtimerne, hvor de studerende ikke har tid, fordi de på skole, siger han.

Region Midtjylland understreger i mails, at de studerende er ansat på månedsløn, som gør det muligt at planlægge deres vagter. Regionen henviser videre til en opgørelse lavet den 9. november 2017, der viser, at de studerende på Afdeling Q dengang udgjorde sammenlagt 1,8 fuldtidsstilling på Afdeling Q's fem sengeafsnit. Til sammenligning var der 36 fuldtidsstillinger besat af social- og sundhedsassistenter og øvrigt plejepersonale på afdelingen.

Man fortæller videre, at de studerende bliver tilmeldt konflikthåndteringskurset.

- Lige så snart de bliver ansat, bliver de meldt til det næste konflikthåndteringskursus. Men kurset kører ikke hver dag, og det er en udfordring for de studerende at tage kurset i dagtimerne, siger Susanne Bissenbacker, oversygeplejerske på Afdeling Q.

Hun fortæller, at man på hospitalet har problemer med at rekruttere medarbejdere. Ved at ansætte sygeplejestuderende, håber hun, at det er lettere at fastholde dem efter skolen. Susanne Bissenbacker mener ikke, at de studerende påvirker behandlingen negativt.

- De er i stand til at skabe de relationer til patienterne, som der er behov for, når de er på arbejde, siger hun, men erkender:

- Det er klart, at det ikke giver den samme kontinuitet i forhold til en fastansat.