"Din kontanthjælp vil blive sat ned".
Så kontant var den besked, som Claus Winther - også kendt som kunstneren Gordon Inc. - modtog fra kommunen få uger efter sin mors død.
"Vi indstiller til sanktion, da vi vurderer, at det vil fremme rådigheden, at du møder til jobsamtalen sådan, at du kan blive mere motiveret for at overholde dine aftaler," lød det videre i brevet.
Artiklen fortsætter under billedet
Claus Winther er kunstner, forfatter og bosat i København.
7. januar døde hans mor, og det tog hårdt på ham. Han gik rundt i en form for trance og chok i måneden efter, fortæller han til Avisen.dk.
Derfor fik han ikke læst sin e-post og overså en indkaldelse til en samtale på jobcentret 23. januar. Og det er først, da jobcentret kontakter ham i februar, at han er klar over, at han har overset en aftale. Her oplyser han, at han har mistet sin mor og er i sorg.
- Sagsbehandleren var helt følelseskold og kunne ikke engang finde ud af at kondolere, hvad normale, høflige mennesker gør. Til gengæld indkalder hun mig til en jobsamtale næste dag klokken 09.00, fortæller Claus Winther til Avisen.dk.
Det var efter den samtale, at han modtog beskeden om, at hans ydelse vil blive beskåret.
- Jeg blev simpelthen så gal. Det er absurd. De ikke kan finde et job, men de kan gøre livet helt ekstremt surt, lige når ens mor er død, siger Claus Winther.
Vreden fik kunstneren til at skrive et klagebrev til kommunen. Mandag delte han et billede af kommunens brev på Facebook, og det har udløst stort debat.
- Jeg taler ikke kun på egne vegne. Jeg taler for alle de mennesker, som nærmest på daglig basis bliver udsat for den her slags overgreb. Hvis andre mere følsomme mennesker end mig var blevet behandlet på den her måde, ville man have skubbet dem ud over kanten, siger han og tilføjer:
- Det er den mest inhumane og idiotiske afgørelse. Jeg har nærmest været i chok, siden min mor døde, og nu kan jeg ikke betale husleje og leve i marts. Og for at tvære rundt i det og vaske hænder beskriver de næsten tiltaget som en motivationsfremmende faktor.
Claus Winther medgiver, at han burde have kontaktet jobcenteret, da hans mor døde, så de var orienteret.
- Det er da helt rigtigt, at man selvfølgelig skal melde sig syg. Men det tænkte jeg ikke på. Det, der gør det så grotesk, er, at de holder det alvorlige, at min mor er død, op imod noget, der kun er en formalitet. Hvis man ikke vil tage os med ud i skoven og skyde os, og man ikke kan skaffe os arbejde, så synes jeg ærlig talt, man skulle lade folk være i fred, siger han.
Kan du ikke godt forstå, at der må være en grænse for, hvor længe man kan have “sørgefri”?
- Jo, men det er jo en absurd diskussion, for hvis der var nogen, der havde brug for min arbejdskraft, for at Danmark kørte rundt, så fint nok. Men det absurde er bare, at det er en fuldstændig ligegyldig situation, for de har ikke et job til mig, siger Claus Winther, der er bekymret for, hvordan han skal få betalt sine udgifter i marts.
Beklager sprogbruget
Dorthe Kristensen, der er centerchef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune beklager sprogbruget i brevet.
- Jeg beklager sprogbruget i brevet. Vi burde have skrevet i en mere medfølende og respektfuld tone.
- Vi skal altid kommunikere på en ordentlig måde, derfor skal vi have fokus på, om vi kan gøre det bedre. Det er forståeligt, at en sag som denne vækker opsigt. Det er følsomt, når der er tale om dødsfald, siger centerchefen.
Hun fortæller, at hun tidligere har været inde over sager, der har fået opmærksomhed på de sociale medier. Hun betragter det som et input på lige fod med alle andre henvendelser og bruger det til at lære af, så kommunikationen med borgerne kan blive bedre.
Dorthe Kristensen ønsker dog ikke at gå ind i den konkrete sag, men fortæller, at der naturligvis altid er mulighed for at klage, hvis en borger er utilfreds med en afgørelse.
Her kan du læse mere om, hvordan kommunen kan straffe kontanthjælpsmodtagere.