Fagbevægelsen er uansvarlig, når den afviser højere pensionsalder, mens den samtidig ønsker bedre velfærd.
Bredsiden kommer fra finansminister Kristian Jensen (V) i et interview med Ugebrevet A4.
- Det er uansvarligt, når fagbevægelsen siger nej til at finansiere. Konsekvenserne af at sige nej til at hæve pensionsalderen er, at vi må skære ned på en lang række andre velfærdsområder. Det er præcis de samme velfærdsområder, som fagbevægelsen gerne ser, at vi gør endnu mere for, siger Kristian Jensen til Ugebrevet A4.
Regeringen vil til foråret foreslå at hæve pensionsalderen med yderligere et halvt år i forhold til Tilbagetrækningsreformen - formentlig allerede fra 2025. Målet er at lukke noget af hullet på de 33 milliarder kroner, som statskassen ifølge Finansministeriets beregninger vil mangle i 2040 på grund af danskerne stigende levealder.
Fagbevægelsen afviser blankt både diagnosen på det 33 milliarder kroner store hul, behandlingen med højere pensionsalder og anklagerne om uansvarlighed.
- Danmark har en sund økonomi og ikke nogen brændende platform. Derfor er der heller ikke overhovedet brug for at hæve pensionsalderen yderligere, siger formanden for LO, Lizette Risgaard, til Ugebrevet A4.
- Da Folketinget vedtog, at pensionsalderen gradvist skulle stige, var det en aftale, at der skulle være mere forebyggelse og bedre arbejdsmiljø, så folk kunne holde til at arbejde længere. Det har vi ikke set endnu. Det er vel rimelig let at gennemskue, at regeringens ønske om at hæve pensionsalderen sker for at kunne finansiere de skattesænkninger, som de har lovet, siger Lizette Risgaard.
3F-formand Per Christensen henviser til Vismændene og hans egne økonomer i 3F-huset, der siger, at der ikke er noget hængekøjeproblem, så langt øjet rækker.
- Hvis man bare sikrede, at der også i 3F'ernes arbejdsliv var et ordentligt arbejdsmiljø, kompetenceudvikling, og de blev regnet som værdifuld arbejdskraft, behøvede man ingen tilbagetrækningsreformer, for så vil 3F'erne gerne blive længere tid på arbejdsmarkedet, siger Per Christensen til Ugebrevet A4.
Men finansministeren fastholder, at det bliver slagterimedarbejderen, sosuassistenten, håndværkeren og deres børn, der kommer til at betale prisen, hvis ikke fagbevægelsen tænder for det lange lys.
Fremskrivningerne fra Danmarks Statistik viser, at mens danskerne i 2004 i gennemsnit blev 80 år, kan fremtidens pensionister se frem til i gennemsnit at blive mindst 86 år i 2046. Et flertal i Folketinget har vedtaget, at hæve pensionsalderen fra 65 år til 72 år i 2046.