To ud af tre stykker tøj i Danmark kommer fra lande med sulteløn og skod-fabrikker

Mere end 1.100 tekstilarbejdere mistede livet, da fabrikken Rana Plaza kollapsede i Bangladesh i april 2013. I dag er Rana Plaza symbolet på, hvor galt det kan gå, når arbejdstagerrettigheder ikke bliver respekteret. (Foto: Foto: A.M. Ahad, Ritzau/Scanpix.)

Inden for et år har danske virksomheder importeret for knap 30 milliarder kroner tøj, sko og tasker produceret i lande, der systematisk krænker arbejdstagernes rettigheder og forbyder fagforeninger, viser ny undersøgelse.

Made in Bangladesh. Made in China. Made in India. 

Langt de fleste skjorter, kjoler, bukser og frakker, som danskerne køber, er fremstillet i lande, hvor fagforeninger er forbudt, og løn- og arbejdsforhold er helt urimelige efter danske standarder.

 

En ny undersøgelse, som tænketanken Cevea har gennemført for LO, viser, at Danmark fra juli 2017 til juli 2018 importerede beklædningsgenstande for godt 32 milliarder kroner.

Og 65 procent – eller tøj til en værdi af lidt over 20 milliarder kroner – kom fra lande, som Kina, USA, Indien, Thailand og Bangladesh, hvor arbejdstagerne ikke må være med i en fagforening og ikke har ret til at strejke eller forhandle overenskomster.

Det svarer til, at cirka to ud af tre stykker tøj i Danmark er fremstillet i lande, hvor arbejdstagerrettigheder er så godt som ikke eksisterende.

Hertil kommer ifølge Ceveas kortlægning, at danskerne køber kufferter, tasker, tekstilvarer og fodtøj for mindst fem milliarder kroner fra lande som Kina, Indien og andre steder, hvor arbejdstagerne ikke må være med i en fagforening eller får ekstremt lave lønninger. 

80 lande sortlistet for brud på rettigheder

Alt i alt stammer 21,4 procent af Danmarks samlede import fra sommeren 2017 til sommeren 2018 fra 80 lande, hvor rettighederne til faglig organisering samt kollektiv forhandling og strejke enten er totalt fraværende eller krænkes systematisk.

For eksempel importerede vi varer fra Kina for i alt over 60 milliarder kroner i den nævnte periode. Men Kina har ikke ratificeret FN's konventioner om fagforeningsfrihed.

Ifølge verdens største globale sammenslutning af fagforeninger, ITUC, er Kina med i top ti over verdens værste lande at være arbejdstager i.

Cevea-direktør Kristian Weise mener, at den danske regering i langt højere grad skal insistere på, at arbejdstagerrettigheder skal på den internationale dagsorden.

- Arbejdstagerrettigheder og retten til at organisere sig var en del af de handelspolitiske forhandlinger for år tilbage, men nu er det faldet langt ned på dagsordenen. Og det er først og fremmest politikerne, der skal sikre en fair og rimelig global verdensorden, og det kræver, at man som regering taler dunder om krænkelse af arbejdstagerettigheder og prioriterer dem i udenrigspolitikken, siger han.

Vi importerer for milliarder fra lande, hvor frie fagforeninger er forbudt

Top ti over de lande, som systematisk krænker grundlæggende arbejdstagerrettigheder, og som Danmark importerer mest fra.

 

 

Import i mia. kroner fra juli 2017 til juli 2018

Antal af konventioner vedrørende foreningsfrihed og lønmodtagerrettigheder ratificeret

Kina

60,1

0

USA

57,3

0

Tyrkiet

11,8

2

Sydkorea

11,3

0

Indien

10,95

0

Egypten

5,95

2

Thailand

5,62

0

Brasilien

5,05

1

Bangladesh

 

5,02

2

Hongkong  

4,97

Ingen data

Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

UDVID

Selvom politikerne har ansvaret for at sikre en fair verdenshandel, betyder det ikke, at forbrugerne bare bør shoppe løs uden omtanke, pointerer Kristian Weise.

- De mest ressourcestærke forbrugere kan vælge at være politiske forbrugere, men for dem, der ikke har mange penge tilbage sidst på måneden, er det svært at kræve, at de skal tage stilling til, hvordan tøj og sko er produceret, siger han.

Men Cevea-direktøren ville ønske, at hensyn til arbejdstagerrettigheder kom lige så meget på mode hos nogle forbrugere, som klimadagsordenen er.

- Jeg vil gerne komme med en lille opsang til de forbrugere, der er meget bevidste om, hvad deres forbrug betyder for klimaet og for eksempel holder kødfrie dage for at begrænse deres klimatryk. De burde i høj grad også tage det på deres kappe at understøtte en positiv social udvikling ved at sikre sig, at det tøj, de køber, er produceret ordentligt, siger han.

Rana Plaza skræmmer 

LO-formand Lizette Risgaard mener, at vi alle sammen skal ud af starthullerne for at sikre, at blandt andet det tøj, vi går i, ikke fremstilles under horrible arbejdsvilkår.  

- Alle vil kunne huske Rana Plaza i Bangladesh, hvor mere end 1.100 tekstilarbejdere for få år siden mistede livet, og der kom et stort pres fra hele verden for at ændre arbejdsforholdene. Det har til en vis grad virket, men der er er godt nok lang vej endnu, siger hun.

Fundamentale konventioner for verdens arbejdstagere  

 

FN’s arbejdstagerorganisation ILO (International Labour Organisation) har otte konventioner, der blandt andet beskytter retten til fri organisering samt kollektiv forhandling og strejke.

Konventionerne forbyder også tvangsarbejde, børnearbejde og diskrimination.

Danmark har ratificeret ILO-konventionerne, der alle er centrale byggestene i den danske model.

I Danmarks handelspolitiske strategi forpligter regeringen og Udenrigsministeriet sig til at fremme arbejdstagerrettigheder gennem Danmarks handelsrelationer.

21,4 procent af Danmarks samlede import fra juli 2017 til juli 2018 stammer fra 80 lande, der kendetegnes ved enten et totalt fravær eller systematiske krænkelser af arbejdstagerrettighederne.  

 Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

UDVID

Lizette Risgaard fremhæver, at netop krænkelse af arbejdstagerrettigheder mange steder på kloden kommer på dagsordenen, når den internationale faglige sammenslutning ITUC holder kongres i København i december. 

- I fagbevægelsen skal vi på tværs af landegrænser presse på for at arbejdstagerrettighederne bliver håndhævet. Og så skal vi presse på for, at virksomhederne ikke slipper af sted med at byde ansatte så dårlige vilkår, siger hun. 

Endelig bør virksomheder, der producerer i de lande, ifølge LO pålægges at redegøre for, hvordan de sikrer arbejdstagerrettighederne. 

- Både den danske regering og EU må træde mere i karakter og bremse importen fra lande, der så groft overtræder arbejdstagerrettighederne, siger hun. 

Børnearbejde

Men LO-formanden mener også, at forbrugerne kan tage affære.

- Vi kan selvfølgelig allesammen gøre lidt. Pris har noget at sige, uanset det er tøj eller flyrejser. Og vi kan godt spørge os selv, hvordan man tror forholdene er for dem, der syr vores tøj så billigt, fastslår hun. 

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen pointerer, at frihandel langt fra altid er fair handel. Og hverken regeringer eller forbrugere lægger for alvor arm med frihandlen og de globale spilleregler, fordi konsekvenserne er så store.

- Som forbrugere køber vi for milliarder af varer fremstillet i lande, som vi godt ved underbetaler arbejderne og bruger børnearbejde. Forbrugerinteresser og lønmodtagerinteresser kolliderer,« siger han.

Social analfabetisme

Henning Jørgensen påpeger, at det er akkurat samme historie, som når danskerne flyver med Ryanair i stedet for at betale en dyrere flybillet hos et overenskomstdækket flyselskab.

- Nytteværdien for forbrugeren overskygger solidariteten med andre lønmodtagere. Folk ved jo godt, at de billige tøjvarer og smykker, som de køber, er fremstillet under kummerlige vilkår i Asien. Men der er en vis form for social analfabetisme i det her. For vi kobler ikke, at hver gang, du køber billigt tøj, betyder det, at nogle bliver udnyttet og basale menneskerettigheder overtrådt, siger han. 

Arbejdsmarkedsforskeren understreger, at både politikere, virksomhedsledere, fagbevægelse og forbrugere må tage ansvar. 

- Forbrugerne kan ændre deres købevaner og på den måde presse virksomhederne til at  producere på ordentlige vilkår. Og fagbevægelsen kan presse på for, at der politisk gøres mere for at overvåge og regulere produktion og handel, siger han. 

 

Vi importerer for milliarder fra lande, hvor frie fagforeninger er forbudt

Top ti over de lande, som systematisk krænker grundlæggende arbejdstagerrettigheder, og som Danmark importerer mest fra.

 

 

Import i mia. kroner fra juli 2017 til juli 2018

Antal af konventioner vedrørende foreningsfrihed og lønmodtagerrettigheder ratificeret

Kina

60,1

0

USA

57,3

0

Tyrkiet

11,8

2

Sydkorea

11,3

0

Indien

10,95

0

Egypten

5,95

2

Thailand

5,62

0

Brasilien

5,05

1

Bangladesh

 

5,02

2

Hongkong  

4,97

Ingen data

Kilde: Cevea, oktober 2018.

 

Hennes og Mauritz facade i New York
Nyheder

H&M lukker
250 butikker

Pengesedler og mønter
Nyheder

Over to millioner
danskere får 1.000 kr.

- bare sådan

Kim Larsen under en koncert
Nyheder

Så er dansk musik

tilbage på YouTube

portræt af Feras Fayyad
Corona

Emmy-vinder erkender

krænkelser:

- Jeg føler skam

Nærbillede af den 55-årige skuespiller Paprika Steen hun er iført en råhvid løs kjole og udslået lyst hår
Kendte

Paprika Steen er blevet

mildere efter hjernetumor

en politibetjent tjekker en bilist med alkoholmeter
Krimi

Narkobilister overhaler

spritbilister

nærbillede af sangeren Mariah Carey hun har dramatisk makeup på og håret er krøllet på Hollywood-maner i spidserne
Kendte

Mariah Carey: Min søster

gav mig kokain som 12-årig

Borgmester Simon Aggesen ses i baggrunden er en gul HT bus
Nyheder

Ombudsmand går ind i sag om

borgmesters billige boligkøb

En lilla pakke med snøfler
Sundhed

Solgt i hele landet:

Farlige kager

trækkes tilbage

En bunke lyseblå mundbind ligger på et bord
Nyheder

9 millioner mundbind

kasseret i Danmark

Nærbillede af sangeren Oh Land, der er dommer i X Factor. Hun er iført en blomstret kjole med krave og har en lyseblå skjorte på indenunder.
Kendte

Nøgen Oh Land

deler amme-billede

En mand sidder ved en computer med musen i den ene hånd og en lommeregner i den anden. Han ses fra ryggen.
Krimi

Revisor og rockere

fængslet for corona-svindel

en kvinde bliver testet for corona med en lang vatpind i mundhulen. Vatpinden holdes af en hånd med en blå engangshandske på
Corona

534 nye smittede

på et døgn

En bunke penge bestående af både sedler og mønter
Nyheder

Vælter sig i feriepenge

20 milliarder kroner sendt

til udbetaling på ét døgn

nærbillede af et æbletræ med to æbler på en gren.
Nyheder

Haven fuld af sure æbler?

SÅDAN bruger du dem 

gaden hvor frisørsalonen ligger man ser fortovet og de mange stearinlys, der er blevet sat ved salonen
Krimi

Drabsmand var

iført mundbind

En palmestrand med blå himmel. Stranden er fuld af affald der er skyllet op fra havet
Nyheder

Nyt superenzym

nedbryder plastik

seks gange hurtigere 

Nærbillede af de to præsidentkandidater Biden og Trump
Nyheder

Måling:

Joe Biden er sikker vinder

af uskøn debat

Trump og Biden ved hver deres talerstol
Nyheder

Biden til Trump:

Hold kæft!

Billede af Mickey og Minnie Mouse i Disneyland, som vinker
Corona

Mickey Mouse i knibe

Billede af Shannen Doherty med bandana på den røde løber
Kendte

Beverly Hills 90210-stjerne:

Uhelbredelig syg

En collie graver i sandet med havet som baggrund
Dyreliv

Fra i morgen:

Hunde må løbe frit

Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt smiler og laver v-tegn
Nyheder

Pia Kjærsgaard får

ordførerskab tilbage

joe biden
Nyheder

Biden offentliggør

sine skattepapirer

- tjener millioner

politi foran frisørsalonen
Krimi

Frisør dræbt

på sit arbejde

prinsesse Marie ses sammen med blandt andre  Selina Juul og Mogens Jensen
Kongelige

Prinsesse Marie hædret

for indsats mod madspild 

Stjernevejskolen set ude fra vejen
Krimi

Dreng vågner af koma

efter ulykke

under skoleudflugt

hjortedyr i dyrehaven
Dyreliv

Sæson for trafikdræbte dyr:

Dyrene skal hjælpes over vejen

Billede fra dagens pressemøde
Corona

Pressemøde om corona:

Nye restriktioner udeblev

billede af mobiltelefon
Nyheder

Indefrosne feriepenge:

356.500 har

bestilt en udbetaling

høstmaskiner på mark set fra oven
Nyheder

Ansat blev kvalt i korn

- nu betaler chefen bøde

Haldor Topsøes hovedkvarter
Nyheder

Hæderkronet dansk virksomhed

griber til massefyringer

billede af mobiltelefon med smitteappen aktiv
Corona

Ministerie afviste fejl -

nu rettes corona-våben til

Magnus Heunicke i fokus på et pressemøde
Corona

Pressemøde om nye 

tiltag mod corona

- 392 nye smittede

folk i kø til coronatest
Corona

50.000 test om dagen:

Alt for mange testes

uden grund

strand på den thailandske ø Koh Change
Helt vildt

Svinede hotel på nettet: 
Risikerer to år

bag tremmer 

Danseren Silas Holst danser med skuespiller Jakob Fauerby i tv-programmet Vild med dans
Film og TV

Vild med dans-kendisser

testes hver uge

Badges med #metoo hænger på en væg
Nyheder

Byrådspolitiker blev

klappet bagi: Hver fjerde

har oplevet sexisme

billede fra slide ved pressemøde om feriepenge
Nyheder

NU kan du få

dine feriepenge

tv-værten Sofie Linde i gul trøje
Kendte

Sofie Linde om sin

sexisme-tale: Vidste den

ville skabe en rystelse

dreng sidder under et murmaleri der forestiller coronavirusset
Corona

Tragisk milepæl:

1 million døde

Kristian Thulesen Dahl ser på mens Pia Kjærsgaard sidder og skriver
Nyheder

Thulesen Dahl: Jeg har

ikke fyret Pia Kjærsgaard

Prins William og Kate sammen med David Attenborugh
Kongelige

Malta vil have David

Attenboroughs tand 

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen med kasket og mundbind
Nyheder

Cohen: Trump er bange

for at ryge i fængsel

Hjort kigger ind i kameraet
Dyreliv

Pas på!

Nu er det højsæson

Kvinde gør rent med støvsuger mens ældre dame sidder i sofa
Krimi

Svindlede med hjælpepakker:

Opfandt fiktive ansatte

Skuespilleren Pilou Asbæk står med den ene hånd i lommen
Film og TV

Pilou Asbæk: Derfor

sagde jeg ja til

ubåds-serien 

Venstres Inger Støjberg smiler mens hun står under paraply
Nyheder

Krav fra Venstre:

Politiet skal altid rykke ud

Estonia mens det sank. En lille stump af den store færge stikker op af havoverfladen mens et andet skib forgæves forsøger at hjælpe.
Nyheder

Stort hul fundet

i Estonias skrog

nu genåbnes sagen

Donald Trump med grimasse
Nyheder

Trump: Jeg har betalt

mange millioner dollar

i skat

Havørn i luften
Dyreliv

Derfor døde de tre

havørne på Tåsinge

Den amerikanske skuespillerinde Gwyneth Paltrow smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

smider tøjet

på sin fødselsdag

Cannabis-plante i hånd
Krimi

17 anholdt i stor aktion 

Sygeplejersker ved hospitalsseng på covid-19-afdelingen på Bisbjerg Hospital i København
Corona

Antallet af indlagte

stiger til over 100 

Pengesedler og mønter
Nyheder

Pas på! Svindlere vil score

dine feriepenge

Harry og Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

laver reality-show

I forgrunden ses lederne af rød blok: Pia Olsen Dyhr SF, Pernille Skipper, Enhedslisten, Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) og Morten Østergaard (Radikale))
Nyheder

Meningsmåling: Klart

flertal til rød blok

Kong Harald holder tale
Kongelige

Konge er udskrevet

Lys ved mindesmærke for Estonia-forlis
Nyheder

Efter nye fund:

Nu skal Estonia-forlis

granskes

Donald Trump nærbillede
Nyheder

 Skattebombe under Trump 

hånd tater på tastatur
Nyheder

Netbutikker lokker dig til at købe mere

Kiste sænkes ned i jorden på kæmpe kirkegård
Corona

1 million er døde

Cyklist på strand i strålende solskin
Nyheder

DMI: Lun uge i vente

Kvinde tager sig til håret i desperation
Nyheder

Syv ud af ti:

Vi ser sexchikane

på arbejdet

ko
Krimi

Løs hund skræmte køer:

Kvinde trampet halvt ihjel

Josiah McIntyre
Nyheder

Seksårig dreng dræbt af

hjerneædende amøbe

Billede af bygning med mcdonalds-skilt
Corona

Coronasmittet blæste

på regler og tog på McD:

Risikerer fængsel

Sammenkopieret billede af Donald Trump og Joe Biden
Nyheder

Trump: Biden bør testes for doping før tv-duel

nærbillede af Tom Hagen
Krimi

Tom Hagen har

fået rabat

på løsesummen

Kig ud over havet fra en swimmingppol
Nyheder

Nedtælling:

Hæv eller gem de

indefrosne feriepenge?

Redningsvogne holder i skovkanten
Krimi

Mand dræbt i skov:

Kom i klemme

mellem træ og traktor

Billede af klitten som jævnet i Skagen
Nyheder

Byggematador slår til igen:

Har i fem år bygget

ovenpå fortidsminder

En helikopter pisker skum op på havoverfladen
Krimi

Kæmpe drama

i Lillebælt

sundhedspersonale ved seng på hospitel
Corona

Antallet af indlagte

med

coronavirus falder

En brandmand midt i et inferno
Nyheder

Danmarks største brand:

Forsøges nu

slukket med jord

Et socialt boligbyggeri i baggrunden og en snebærbusk i forgrunden
Krimi

Søger vidner:

18-årig i

kritisk tilstand

Harry og Meghan sidder på en bænk i en park
Kongelige

Dronningen raser over

Harry og Meghan's video

Et blåt univers med bobler og en sol over overfladen
Helt vildt

Nyt gennembrud:

Omdanner havvand

til drikkevand på minutter

Et nødblus ud over havet ved nattetide
Krimi

Festgæster affyrede nødblus

- udløste kæmpe redningsaktion

på Vejle Fjord

Billede af en smilende dame med bøger i baggrunden
Nyheder

Trump udpeger konservativ

kvindelig dommer