Blogindlæg Blog: Derfor får jeg kvalme af den vulgære Black Friday
Forbrugerne i USA og Europa shopper amok Black Friday, mens arbejderne i Asien og Mellemøsten pukler under elendige arbejdsforhold. (Foto: Foto: Bax Lindhardt, Ritzau/Scanpix. )
Hvis vi vil en globalisering med et socialt ansigt, bliver det uden Black Friday. For den er et symptom på den syge kapitalisme.

Overforbruget. Umætteligheden. Grådigheden. Uligheden. Affaldsbjergene. Massehysteriet.  

Der er masser af gode grunde til at få kvalme på Black Friday. Den store shoppedag, hvor tilbudsjagten i fysiske butikker og webshops går bananas herhjemme og i store dele af verden. Importeret fra USA men allerede nærmest med status af dansk helligdag.      

Alene i Danmark blev der sidste år solgt for mere end 2,1 milliarder kroner på Black Friday. En rekordomsætning, som forventes at nå nye svimlende højder i 2018.

Vi shopper især tekstiler og elektronik Black Friday. Og det skal være rabatter på 50, 60 og 75 procent for, at det er værd at jagte trøjer syet i Bangladesh, fladskærme fremstillet i Kina og sko produceret i Thailand.

Artiklen fortsætter under afstemningen.

Slavearbejde 

'Made in China' og 'Made in Bangladesh' er i forvejen billigt, fordi varerne fremstilles af arbejdere, der har de grusomste arbejdsforhold og underbetales groft.

I 80 lande verden over respekteres de grundlæggende arbejdstagerrettigheder ikke. Slavearbejde er ikke udryddet, og fattigdom får desperate forældre til at sende deres børn på arbejde i fabrikker, hvor vi andre ville besvime af udmattelse efter en enkelt arbejdsdag. 

Tænketanken Cevea har netop kortlagt, at mere end 20 procent af Danmarks samlede import kommer fra lande, hvor det er forbudt at organisere sig i fagforeninger, og hvor man bliver fyret eller sortlistet, hvis man forsøger at indkalde til fagligt møde og protestere mod en dagløn på 50 kroner. 

Skyklapperne på

Og to ud af tre stykker tøj, som vi køber i Danmark, fremstilles i de lande, hvor vi nødig selv ville arbejde under de nuværende vilkår.     

Det er blandt andet beklædningsarbejderne i Bangladesh, der knokler i fabrikshallerne i 12 timer i døgnet seks dage om ugen, der betaler prisen for Black Friday.

På Black Friday tager forbrugerne skyklapperne på og giver ikke en døjt for, at supertilbuddene på kjolen eller vinterfrakken hænger sammen med underbetaling af den asiatiske syerske.

I Kina er retten til at strejke og indgå kollektive overenskomster indskrænket, og kineserne kan glemme alt om at organisere sig i fagforeninger. Kinesiske arbejdere har været på overarbejde op til Black Friday for at masseproducere elektronik til dagens slagtilbud. 

Amazons lange synderegister 

Men det er ikke kun asiatiske produktionsarbejdere, der lider under Black Friday-feberen.

Tag den amerikanske tech- og handelsgigant Amazon, der spytter kanontilbud ud til kunderne på Black Friday. Amazons synderegister i forhold til løn- og arbejdsforhold er lang.

’Union-busting’, hvor man forhindrer de ansatte i at danne fagforeninger, er normen i Amazon. For eksempel får alle ledere i koncernen træningsvideoer i, hvordan de opdager og modvirker begyndende fagforeningsaktivitet blandt de ansatte.

Og lønnen for arbejdstagerne i Amazons varehuse ligger mellem 10 og 15 procent lavere end landsgennemsnittet for samme arbejdsfunktioner andre steder.

Transportarbejderne underbetales

Så er der transportarbejderne – for shoppinghysteriet foregår jo ikke kun i reklamerne. Varerne skal fragtes fra Asien eller Mellemøsten til Europa og Danmark. Med skib og på landeveje.  Og helt ud til kunden.

Varerne vil vi næsten ikke betale for, og et Black Friday-scoop købt i en webshop skal da ikke fordyres af transporten, vel?

Så lagerarbejdere og transportarbejdere slider også til billige penge for at holde priserne nede. Det vrimler med eksempler på social dumping i transportsektoren. Bare tænk på de filippinske chauffører i slumlejre ved Padborg.

Shoppehysteri og fattigdom hænger sammen     

Forbrugernes uvaner med at jagte Black Friday tilbud er med til at fastholde millioner af lønarbejdere verden over i job, der ikke hører hjemme i 2018. Der er en sammenhæng mellem vores shoppehysteri og manglende lyst til at betale, hvad varerne og transporten koster, og så fattigdommen og de møghamrende dårlige løn- og arbejdsforhold i store dele af verden.

Det kan man lukke øjnene for og så svinge dankortet Black Friday. Eller man kan som forbruger melde fra og sige, at vi har gennemskuet, at det er moralsk forkasteligt. 

Hvis vi vil en globalisering med et socialt ansigt, bliver det uden Black Friday. For den er et symptom på den syge kapitalisme, hvor grænseoverskridende gigantkoncerner scorer milliardoverskud, forbrugerne på vulgær vis forkøber sig, alt imens arbejderne i blandt andet Asien og Mellemøsten pukler til sulteløn.

Nupper mig en dansk fredag

Lyder jeg frelst? Ja, for pokker! Lyder jeg, som en der har mit på det tørre og ikke har brug for at købe kjoler og børnetøj på udsalg? Ja, for pokker!

Jeg går ikke af vejen for et godt tilbud på en helt almindelig onsdag, hvis jeg kan spare en hund. Og jeg har også stænger af tøj fremstillet i Asien.

Men jeg vil gerne en mere fair verdenshandel, og det bidrager Black Friday ikke til, fordi den syge kapitalisme den dag viser sit allergrimmeste ansigt.

Så jeg nupper mig en helt almindelig dansk fredag og dropper Black Friday. 

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News