Grov underbetaling. Ingen løn for overarbejde. Fusk med timetal.
Københavns Kommune har det seneste år oprustet i kampen mod social dumping og afdækket hele 165 tilfælde af social dumping.
Det er rekordmange tilfælde af social dumping, som forarger overborgmester Frank Jensen (S).
- Jeg er overrasket over, hvor udbredt social dumping er. Det er alt for meget og helt utilstedeligt!
Fra årsskiftet oprustede København med et særligt kommunalt indsatsteam til at kontrollere arbejdsforholdene hos kommunens leverandører. Samtidig lagde man kontrollen om og har gennemførte flere uanmeldte besøg og lavede en hotline, hvor borgere kan henvende sig med mistanke om fusk.
Fangst i to ud af tre tilfælde
Det syv mand store hold til bekæmpelse af social dumping, også kaldet CSR-teamet, har gennemført 400 kontroller i år.
I to ud af tre såkaldte dokumentkontroller, hvor man tjekker beregninger af løn- og tidsregistrering, er der fundet dårlige løn- og arbejdsvilkår. Til sammenligning var det i sidste kvartal i 2017 - inden omlægningen af kontrollen - kun hver tyvende tilfælde.
Frank Jensen er rystet over, at der er fangst så mange gange. Blandt andet viste et kontrolbesøg på et af kommunens byggerier tidligere i år, at 19 medarbejdere hos en underleverandør blev groft underbetalt i et par måneder. Efterfølgende fik de tilsammen 1,5 millioner kroner til deling.
- Det nye indsatsteam mod social dumping fortsætter lige så lang tid, som der er noget at komme efter på byggepladser og indenfor service og rengøring. Det er rigtig godt, at vi nu får afsløret social dumping i langt større omfang, så det kan få en præventiv effekt og de mange brodne kar blive stoppet, siger han.
Palle From i sigte
Frank Jensen er på kontrolbesøg på byggepladsen på Bellahøj Skole i Brønshøj. Sammen med det særlige indsatsteam for social dumping er han rykket ud for at tjekke, at arbejdforholdene er i orden hos kommunens leverandører.
Bellahøj Skole er ved at blive renoveret for 171 millioner kroner. En kæmpe opgave, som danske NNC har entreprisen på, men hvor der også er en del underleverandører.
Der er hånd i hanke med skolebyggeriet nu, men tidligere har fire rumænske arbejdere, hyret af en af underleverandørerne, ikke fået den løn, som de havde krav på. Det har CSR-teamet tidligere dokumenteret, og nu er der en efterregulering på vej til rumænerne.
- Det kommer til at tage lang tid, før vi får bekæmpet social dumping fuldstændig. Men vi holder fast i vores indsats i Københavns kommune, for der skal en effektiv indsats til for at opdage og slå ned på det systematiske brud på danske aftaler, siger Frank Jensen.
Overborgmesteren står på toppen af det, der om to år bliver en funklende ny skolebygning. Her er udsigt til Bellahøj Husene og han peger begejstret på de ikoniske bygninger og udbryder: Der boede Palle From (socialdemokratisk politiker i drama-serien Krøniken, red.).
København skal ikke være bananrepublik
For mange år siden blev overborgmesteren beskyldt af Dansk Byggeri for at være chef for en bananrepublik, fordi han kæmpede for kædeansvar og ville social dumping til livs. Men Frank Jensen lægger ikke skjul på, at for ham er det de kommuner og lande, der ser gennem fingre med social dumping, der er bananrepublikker.
- Når vi i hovedstaden køber byggeri, service og varer for cirka otte milliarder kroner om året, har vi også et særligt ansvar for at være i front og sikre, at danske aftaler og overenskomster bliver overholdt, siger han.
Artiklen fortsætter efter billedet
Indsatsteamet med CSR-chef David Salomonsen i spidsen afslører langt flere tilfælde af snyd med løn og arbejdstid end man havde forventet. Finder man tegn på social dumping, går man først i dialog med arbejdsgiveren og giver mulighed for at bringe orden i forholdene ved at efterbetale den løn, som medarbejderen har ret til. Sker det ikke, kan kommunen kræve, at der betales en bod, og i sidste ende opsiger man kontrakten. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Frank Jensen understreger, at man som kommune også har en forpligtelse til at bekæmpe social dumping for at beskytte alle de firmaer, der arbejder inden for lovens rammer.
- Social dumping er ulige konkurrence. Alle dem, der holder reglerne, bliver taberne i det her spil, hvis man bare lader stå til og lukker øjnene for social dumping, der er ulige konkurrence siger han.
Modellen skal inspirere
I den kommende uge er København værtsby for verdens største fagforeningskongres, ITUC. Når 1100 fagforeningsledere fra blandt andet Indien, USA, Kina og Bangladesh tager plads i Bella Centret søndag eftermiddag, vil Frank Jensen i sin velkomsttale til dem berette om hovedstadens indsats mod social dumping.
- Jeg håber, at vi kan inspirere andre lande til at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold. En målrettet indsats mod social dumping har virket i København og kan være en model, der kan bruges andre steder, noterer han.
- Selvfølgelig ved jeg godt, at vi i Danmark aftaler løn- og arbejdsforhold på en helt anden måde end mange andre steder på kloden. Men vi har alle en et ansvar for at sikre, at folk får en løn de kan leve af, og det skal vi vise, at vi gør alt for sker her, siger Frank Jensen.