Thulesen Dahl presser Løhde i kadet-sag: Op med gysserne
De fleste danskere ville blive lidt paf, hvis der midt i bandeoptøjerne var en del af politietaten, der gik i strejke. Det er jo en absurditet, siger Kristian Thulesen Dahl. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix/arkiv
Det er en absurditet at forestille sig politikadetter gå i strejke. Derfor er der kun én løsning på den omstridte konflikt mellem Moderniseringsstyrelsen og Politiforbundet. Så betaler man sig ud af det, mener DF-formanden.

Presset på regeringen for hurtigt at finde en løsning, så 50 nyuddannede politikadetter kan komme i arbejdstøjet 1. september, stiger time for time.

Nu blander Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl sig med en direkte appel til innovationsminister Sophie Løhde (V), der som øverste chef i Moderniseringsstyrelsen skal forhandle ansættelsesvilkår og en ny overenskomst på plads med Politiforbundet.

- Jeg opfordrer selvfølgelig til, at man finder en løsning på det her. Det er vores håb, at man finder en løsning, så politikadetterne kan blive brugt i den virkelige verden, siger han.

Kristian Thulesen Dahl kalder det for absurd at forestille sig, at politikadetter skal kunne strejke.

Skal betale for strejkeretten

- Normalt har vi haft det sådan, at man har strejkeret, og hvis man gerne vil have den forhandlet væk, har man betalt noget for det. Hvis man har haft vitale områder, hvor man har ment, at der kan vi ikke tåle som samfund, at man har muligheden for pludseligt at gå i strejke, siger han.

Når vi har en situation, hvor nogle ikke kan påberåbe sig strejkeretten, betaler man sig ud af det. Og det er den forhandling, der så må være.
Kristian Thulesen Dahl, DF-formand.

- De fleste danskere ville i hvert fald blive lidt paf, hvis der midt i bandeoptøjerne var en del af politietaten, som går i strejke og ikke vil gå ud og bekæmpe kriminalitet. Det er jo en absurditet. Der skal man bare løse den opgave, som man er sat til, og så kan det ikke nytte noget at stå og diskutere overenskomstforhold, fastslår han.

- Vi har normalt sagt, at når vi har en situation, hvor nogle ikke kan påberåbe sig strejkeretten, betaler man sig ud af det. Og det er den forhandling, der så må være, siger han med direkte adresse til Sophie Løhde.

Hårdknude 

Budskabet kommer, mens forhandlingerne mellem Politiforbundet og Moderniseringsstyrelsen er brudt sammen. Staten kræver, at politikadetterne ansættes på overenskomstvilkår, men uden retten til at strejke.

Men her sætter Politiforbundets formand Claus Oxfeldt hælene i. Politiforbundet vil ikke acceptere en overenskomst, hvor politikadetterne frasiger sig de almindelige lønmodtagerrettigheder. Som hovedregel er politifolk tjenestemænd og har ikke ret til strejke. Til gengæld har de større sikkerhed i ansættelsen.

En nødløsning

Kristian Thulesen Dahl ryster på hovedet over, at Danmark risikerer at stå i en situation per 1. september, hvor 50 nyuddannede politikadetter tripper for at komme på arbejde men ikke kan, fordi Sophie Løhde og Claus Oxfeldt ikke kan finde en løsning.

- Vi har jo lavet et system med politikadetter for at aflaste betjentene. Det er ikke et mål for os at få kortuddannede folk. Vi vil hellere have rigtige politibetjente, og vi har i årevis haft en strategi for, hvordan vi kan udvide politistyrken generelt. Og vi bliver dagligt bekræftet i, at vi har haft ret. Så det med politikadetterne har været lidt en nødløsning for at få uddannet nogen på kort tid, der kan aflaste politiet, fastslår han.

Sammen med Socialdemokraterne lægger Dansk Folkeparti nu ekstra pres på regeringen for at finde en løsning. 

via Listen To News