Thulesen Dahl efterlyser ny kurs for Løhdes folk
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl retter nu et kritisk blik mod Moderniseringsstyrelsen, der indtog en hovedrolle under OK18-dramaet, hvor Venstres Sophie Løhde stod for forhandlingerne på statens vegne. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, har et sigte, der går i den forkerte retning, mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efterlyser en ny kurs for den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen. 

DF-formanden er blandt de toppolitikere, der nu retter et kritisk blik mod styrelsen, der hører under Finansministeriet og som spillede en central rolle under overenskomstforhandlingerne, hvor Sophie Løhde (V) stod for forhandlingerne på statens vegne. 

-Jeg synes, at det er relevant at tale om, hvordan man kan få det, styrelsen gør, ind på et spor, hvor man tager hensyn til, at man skal have en velfungerende offentlig sektor. Der er nogle medarbejdere, der synes, at der er gode arbejdspladser i den offentlige sektor, og de har lyst til at gøre deres arbejde hver dag. Hvis man tænker for meget i økonomisk effektivitet, risikerer man at slå det ihjel, siger Kristian Thulesen Dahl til Ugebrevet A4 søndag.  

Han taler om, at 'lærerne blev de første', da overenskomstforhandlingerne i 2013 skulle bruges til at skaffe et økonomisk frirum til folkeskolereformen. 

-Hvis man kunne forestille sig, at man tog det næste område og sagde, at nu skal de medarbejdere levere et økonomisk bidrag, fordi vi politisk vil noget. Det er den risiko, lønmodtagerorganisationerne kunne stå over for, og som de selvfølgelig reagerer på. Der synes jeg, at Moderniseringsstyrelsen har et sigte, der går i den forkerte retning, siger Kristian Thulesen Dahl og understreger, at det ikke er styrelsens, men politikernes ansvar.

For nylig kritiserede også Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, styrelsen, hvis arbejde  hun i sin 1. maj-tale  betegnede som ’åndsforladt’.  Arkitekten bag den omdiskuterede styrelse, den daværende socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydon, har imidlertid pointeret nødvendigheden af, at 'der også er nogle, der skal varetage skatteydernes interesser', når staten forhandler overenskomster. 

-Selvfølgelig er der en overordnet økonomisk ramme at styre efter. Men det, vi taler om her, er at bruge overenskomstforhandlingerne til at skaffe et økonomisk råderum. Den direkte sammenkædning har vi ikke set tidligere. Det er nyt, og det var Corydon, der sammen med Thorning, skaffede os det problem på halsen, siger Thulesen Dahl.

Trods de kritiske bemærkninger vil han imidlertid ikke erklære sin støtte til det SF-forslag om at nedlægge Moderniseringsstyrelsen, der er sat til behandling i Folketinget den 24. maj. SF foreslår blandt andet at oprette en ny styrelse 'for et godt arbejdsliv'.

-Det er sådan noget 1. maj-retorik, hvor man har brug for en fjende, som man kan være fælles om at gå op imod. Det afgørende er ikke, hvad en styrelse hedder, men hvad den bliver bedt om at bedrive. Og selvfølgelig har det offentlige som arbejdsgiver et ansvar for at sikre, at lønningerne ikke bare vokser uden omtanke. På den anden side mener jeg, at der er for lidt fokus på, hvordan det offentlige skaber attraktive arbejdspladser, siger Kristian Thulesen Dahl.

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18