Taxamanden: Så er vi klar til hadet mod Amerika

"Donald Trumps retorik og hysterisk selvoptagede optræden er nu blevet til dokumentationen af den værste frygt. USA hytter først og sidst egne interesser," skriver Taxamanden i en ny blog.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

- JEG HAR aldrig – ALDRIG oplevet amerikanerne været så splittede, sagde erhvervskvinden fra bagsædet af vogn 2282.

Hun er ansat i en stor dansk, international virksomhed og bor og arbejder over there. Ikke i en af ”svingstaterne”, hvor Hillary Clinton havde forventet at gøre rent bord, når man tog den excentriske reality-stjerne og milliardær - hendes modkandidat Donald Trump - i betragtning. Ikke i en af republikanernes sikre områder.

Næh hun har hjemme i en stat og et miljø, hvor det er mest stuerent at være demokrat. Og hun oplevede på tæt hold, at familier og venskabskredse simpelthen måtte lade valgemnet ligge for ikke at ryge i totterne på hinanden.

Resultatet af valget tog alle på sengen. Et stort flertal af journalister og kommentatorer, ja selv medieverdenens helligånder – meningsmålingerne – tog fejl. Ligesom alle undervurderede Berlusconi, Le Pen, ”Alternative für Deutschland”, det engelske Brexit – for slet ikke at tale om Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti.

DET ER forår for den globale højrefløj og kampen mod ”eliten” i store dele af den vestlige verden. Vreden mod globaliseringen og hele denne digitaliserede markeds-glidning mod ét marked og én samlet mulighed for at rejse, arbejde og producere på tvær af grænser.

Og det er en slags historisk ironi i særklasse, at globaliseringen imødegås af nationalistiske holdninger i Europa og USA, som nærmest på uhyggelig vis ligner opløsningstendenserne i mellemkrigstiden. Mistroen til internationale aftaler. Hadet mod udpegede befolkningsgrupper.

Dyrkelsen af de nationale karaktertræk.

Angst.

Vrede.

JEG HAR rejst mange gange i USA igennem de sidste 30 år. Mest arbejdsmæssigt – men også i en oplevelsesrus ad små og store veje på en brummende Harley Davidson. Jeg ved, det lyder som en kliché, men jeg elsker det land. Dets geografi og dets multietnisk sammensatte befolkning. Dets fantastiske natur. Jeg har med tiden lært at forstå denne nation af enkeltstater, befolket gennem generationer af mennesker på flugt eller i hvert fald på rejse bort fra begrænsende kulturer og vilkår i hele verden.

USA har givet mig størstedelen af musikken i mit liv. Fantastisk af Dylan har fået nobelprisen og så sørgmodigt, at vi har mistet Leonhard Cohen, den canadisk-jødiske digter og sangskriver, som vi trods alt betragter som en del af amerikansk kultur. Pete Seeger, Willie Nelson, Dolly Parton, Elvis, Prince, REM, Janis Joplin, Jimmy Hendrix.

Jeg gad virkeligt ikke dansk, rytmisk musik uden den amerikanske inspiration i rytme, sensualitet, vildskab, Rytmen fra Afrika. Åndsfriheden fra den nye verden. Indignationen, sliddet og smerten fra de hårdtarbejdende, producerende klasser.

Men amerikanerne, som jeg har mødt dem i taxien under valgkampen, har været nærmest flove denne gang. Og de ældste af dem har kastet blikket bagud. For én ting kan det frie valg i Amerikas Forenede Stater ikke hindre med den navlepillende selvoptagethed, som præger den politiske kultur derovre lige nu. Risikoen for en ny anti-amerikanisme. En vred bekymring over den voldsomme verdensmagt i kapitalismens hjemland nummer ét.

VI HAR været der før i min levetid (Jeg er 62 år).

Jeg er et barn af Vietnam-krigen i 60’erne og 70’erne. I mit personlige tilfælde tættere på, fordi min far var officer i hæren, mens mine skolelærere skrev under på protesterne mod tæppebombningerne af Hanoi. Den krig kostede knap 60.000 amerikanske soldater – og anslået mere end to millioner vietnamesere livet. Fuldstændigt meningsløse ofre, når man betænker, at stormagten tabte krigen, og at Vietnam endnu er en af verdens få, tiloversblevne, kommunistiske regimer.

Modstanden mod Vietnam-krigen blev en hjørnesten i ungdomsoprøret. Det var velbegrundet. Men det blev også en periode aggressive angreb på USA som magt og nation. Det gik vildt for sig i både USA og de europæiske hovedstæder. Vietnambevægelsen blev en hjørnesten i den danske venstrefløj. Og da konflikten i Mellemøsten voksede, fik modstanden mod USA en militant side i terrorismen.

I Danmark fik vi Blekingegadebanden.

JEG HAR aldrig brudt mig om antiamerikanismen og dens voldelige side. Den er uretfærdig mod USA’s borgere, fordi landet netop rummer demokratiets ret til meningsbrydning. Og USA fik da også både en Clinton og en Obama, som udtryk for politisk udsyn over den amerikanske næsetip.

Men når landet nu forbereder sig at lukke sig om sig selv med mure og toldbarrierer, når amerikanerne trækker sig fra stormagtens ansvar og vender ryggen til den truende, globale miljøkatastrofe, er alle ingredienserne til USA-kritik til stede. Kritik er måske et alt for blidt ord.

For landets reelle udenrigspolitiske fejltagelser i Irak, Afghanistan, Libyen og Syrien har allerede længe lagt frø til hadet mod verdens mægtigste nation.

JEG MØDER mange nationer og folkeslag i min taxi. Som kunder, naturligvis, men også via kolleger fra Mellemøsten. Især i det sidste univers oplever jeg forbitrelsen over landet, ”… der kun tænker på olie og på egen magt …”. Mine kolleger har ikke meget til overs for denne cocktail af angreb på de regimer, som en del af dem selv er flygtet fra – for sidenhen at vende ryggen til konflikterne, inden de er løst.

Kollegerne er ikke ekstreme og potentielle bombemænd, sådan som jeg ser dem. Men deres skuffelse og mistro til ”Guds eget land” går på tværs af aldre og politisk indstilling. Og Donald Trumps retorik og hysterisk selvoptagede optræden er nu blevet til dokumentationen af den værste frygt.

USA hytter først og sidst egne interesser.

Nu kan det ses og høres fra USA’s kommende præsident – og vreden mod USA bliver nærmest selvbekræftende og fuldautomatisk.

Det er ikke bare synd for nationens borgere.

Det er lyden af en stormagt, der ikke fortjener at være det.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nærbillede af Donald Trump
Nyheder

Trump sagsøgt af niece

Dobbeltdækker foran Big Ben
Corona

Nyt land på listen:

Fraråder rejser

til Storbritannien

Nærbillede af Zlatan Ibrahimovic
Corona

Svensk superstjerne smittet

Lottokuponer
Nyheder

Efterly­­­ser Lotto-vinder:

Har du vundet 4,2 mio. kr?

Seks måneder gammel dreng smiler mens han står på vandski
Helt vildt

Deler vandene:

Baby står på vandski

To læger på intensivafdeling
Corona

Smitten tager til:

Mange nye indlagte

Unge pige med mundbind
Corona

Derfor afvises

coronasmitte

som luftbåren

redningshelikopter i luften
Krimi

8-årig i ulykke under

skoleudflugt - blev fundet

med snor om halsen

Til salg-skilt på hus
Nyheder

Så meget sælges

husene for i dit område

Bertel Haarder og Inger Støjberg står sammen foran Amalienborg i 2015
Nyheder

Haarder giver Støjberg

ret: Sexisme-debat er

gået over gevind

gigantisk robot testes i Japan
Helt vildt

Gigantisk robot 
sluppet løs i Japan

En kvinde og mand ligger i liggestole ved vandet
Nyheder

Tusinder har taget

forskud på feriepenge 

Den amerikanske præsident Donald Trump
Nyheder

Trump: Det kommende

valg er en katastrofe 

Demonstranter og politi på gaden i Louisville, Kentucky
Krimi

Politibetjente skudt 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udtaler sig foran flere mikrofoner
Nyheder

Suger oplysninger om

danskere via top-

hemmeligt spionsystem

Danske Banks hovedkontor i København
Nyheder

Nye problemer for Danske Bank

Old town i Warszawa
Corona

Efter studietur:

11 elever fra samme

klasse smittet

Grænsestation mellem Danmark og Tyskland.
Corona

Efter stigende smittetal:

Tyskland advarer

mod Danmark

Politifolk holder vagt ved foden af Eiffel-tårnet
Nyheder

Bombetrussel mod

Eiffel-tårnet

Nærbillede af mobiltelefon
Krimi

Ansat i børnehave anholdt:

Tog fotos under bleskift

Skilte med henholdsvis dame- og herretoilet.
Corona

Frygter coronasmitte på offentlige toiletter

læger tester passagerer i bil for corona
Corona

Dagens tal:

Over 500 nye smittede

portrætter af Anne-Elisabeth og Tom Hagen
Krimi

Retten: Tom Hagen

kan løslades

Billede af Lisbeth Hejsel
Krimi

Har du set Lisbeth

og hendes Hyundai?

Skilt til Vestre Landsret
Krimi

Ældre kvinde forgiftede sin mand:

Kager proppet med medicin

joan collins
Kendte

87-årig Dollars-stjerne

er gået på kur

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

bilist kigger på mobiltelefon
Krimi

800 knaldet for

håndholdt mobil

på én uge

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet