Det danske beskæftigelsessystem er ødelagt i en grad, så det aldrig nogensinde kan repareres igen.
Så hård lyder dommen fra Peder Bæk, der er stifter af bevægelsen Behandl Os Ordentligt, som kæmper for lediges rettigheder.
I dag er han gået på efterløn fra sit job som murerarbejdsmand, men har selv flere gange oplevet det, han kalder for et "cirkus af meningsløse samtaler og aktiveringsforløb".
Det er jo vildt, at man hellere vil bruge penge på at vise folk, at man ikke stoler på dem, end på kurser og uddannelser, der bringer dem tættere på et job.
- Når folk møder op på jobcentret i dag, handler det jo mest af alt om at gøre den tid, de bruger der, så træls som overhovedet muligt. Ikke om at klæde dem på til rent faktisk at finde et job, siger Peder Bæk til Ugebrevet A4.
- Man sætter dem til at rykke rundt på deres CV i otte timer i træk eller sender dem i aktivering i en virksomhed, hvor de ikke har en kinamands chance for at få et normalt job. For det er for dyrt at give dem uddannelse, som de har egentlig har brug for, tilføjer han.
Behandl Os Ordentligt blev stiftet i 2010 af murerarbejdsmand Peder Bæk og en række andre frivillige.
I dag yder bevægelsen juridisk hjælp og moralsk støtte til ledige, der er kommet i klemme i beskæftigelsessystemet.
De frivillige jurister og socialrådgivere i Behandl Os Ordentligt hjælper blandt andet med at forklare beskæftigelsessystemets regler og love til ledige.
Bevægelsen tilbyder også en bisidder-tjeneste, hvor ledige kan få hjælp, hvis de skal til samtale eller møde på jobcentret.
Behandl Os Ordentligt har ikke officielle medlemstal, men over 10.000 danskere er medlemmer af bevægelsens grupper på Facebook, hvor medlemmerne diskuterer deres problemer med beskæftigelsessystemet og kommer med råd til hinanden.
Behandl Os Ordentligt har også et nyhedsbrev, som ifølge stifter Peder Bæk har i omegnen af 40.000 abonnenter.
UDVID
Ikke en chance
Avisen.dk møder 63-årige Peder Bæk hjemme i parcelhuset i Skive i Nordvestjylland, hvorfra han ivrigt tager del i debatten om beskæftigelsespolitikken.
Sammen med frivillige jurister og socialrådgivere i Behandl Os Ordentligt hjælper den tidligere murerarbejdsmand også ledige, der er kommet i klemme i beskæftigelsessystemet.
Et system, der ifølge Peder Bæk er bygget op omkring mistro til de mennesker, der er ramt af arbejdsløshed.
- Her i Skive kræver man, at de ledige skal møde op til kontrol hos en sygeplejerske, hvis de melder sig syge. Det er jo vildt, at man hellere vil bruge penge på at vise folk, at man ikke stoler på dem, end på kurser og uddannelser, der bringer dem tættere på et job, siger Peder Bæk.
Han henviser til, at jobcentret i Skive kommune i januar sendte et brev ud til kommunens ledige om, at de skulle møde op på byens sundhedshus til et tjek, hvis de meldte sig syge fra en samtale på jobcentret.
Skive kommune har senere meldt ud, at brevet var "en fejl".
Bliver ikke bedre efter valg
Selvom det er otte år siden, at Peder Bæk stiftede Behandl Os Ordentligt, ser han ikke særligt mange tegn på, at beskæftigelses-systemet har ændret sig til det bedre siden bevægelsens fødsel.
Han er heller ikke synderligt optimistisk omkring fremtiden.
- Jeg ser ikke særligt mange lyspunkter, desværre. De fleste politikere på Christiansborg er jo enige om, at den bedste løsning er at blive ved med at stramme tommelskruerne på de ledige, siger Peder Bæk.
Han tror heller ikke på, at det vil hjælpe, hvis regeringsfarven skifter fra blå til rød efter næste valg, og socialdemokraten Mette Frederiksen bliver statsminister.
Peder Bæk mener ikke, at den nuværende socialdemokratiske statsministerkandidat "slap særligt godt" fra sin tid som beskæftigelsesminister.
- Hun havde chancen for at rette op på fortidens fejl, men jeg synes ærligt talt, at den reform hun lavede, var noget makværk, siger Peder Bæk.
- Man slap af med spaghettikurserne, men der er jo stadig mange ledige, der bliver drevet rundt i det her cirkus af samtaler og aktivering i en uendelighed, påpeger han.
Læs hele interviewet med Peder Bæk i Ugebrevet A4 her