Troels Lund med ny plan: Disse borgere skal trækkes i kontanthjælp
Regeringen og Dansk Folkeparti vil slå endnu hårdere ned på bandekriminelle. De ønsker, at dømte bandemedlemmer får karantæne fra offentlige ydelser, når de er ude fra fængslet. Foto: Mads Claus Rasmusen og Ritzau Scanpix
Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at dømte bandemedlemmer skal kunne trækkes i kontanthjælp i op til tre år, efter straffen er udstået.

Et nyt lovforslag skal forsøge at komme bandekriminaliteten til livs. Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at indføre en karantæne fra offentlige ydelser, heriblandt kontanthjælp, på op til tre år for dømte bandemedlemmer. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener, at det skal have mærkbare økonomiske konsekvenser, hvis man bliver dømt for banderelateret kriminalitet, mens man bliver forsørget af det offentlige. 

- Vi har et grundlovssikret økonomisk sikkerhedsnet, som gør, at ingen – der ikke på anden vis kan forsørge sig selv – står fuldstændig uden ydelse. Men det er i mine øjne kun rimeligt, at dømte bandemedlemmer ikke får mere end det mindst mulige beløb. Og det er målet med lovforslaget, siger Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

Lovforslaget bliver 1. behandlet i Folketinget om en uge.

Ekstra straf til kriminelle

Karantæneordningen går ud på, at dømte bandemedlemmer ikke kan få lov at få en række offentlige ydelser i tre år, efter de har udstået deres straf.

Karantænen betyder også, at dømte bandemedlemmer i en periode på tre år højest kan få udbetalt det, der svarer til integrationsydelsen, hvis den dømte er på kontanthjælp eller førtidspension.

Lovforslaget er led i en række initiativer, der skal komme bandekriminaliteten i Danmark til livs. Bandemedlemmer, der bliver dømt til ubetinget fængsel eller forvaring efter straffelovens §81a – også kaldet bandeparagraffen – kan for eksempel få forbud mod at færdes eller opholde sig i én eller flere kommuner i en periode.

Den 4. september i år trådte et landsdækkende forbud mod banden Loyal to Familia i kraft.

Lovforslaget om karantæne træder i kraft den 1. januar 2019.

via Listen To News