Der er sket en fejl, og det brev, der blev sendt ud er 'ikke gældende'. Derfor vælger Skive Kommune nu at trække det helt tilbage, fortæller arbejdsmarkedschef Dorthe Hamrum. Det skriver Skive Folkeblad.
I brevet står der, at ledige i praktik eller aktivering fra 24. januar skal møde ind på Sunhedhedsklinikken, hvis de er syge. Her skulle man i samråd med en sygeplejerske blive enige om, hvad der efterfølgende skulle ske.
Men brevet var altså 'ikke gældende' og skulle aldrig have været sendt.
- Det er gået for stærkt, og det er en fejl, at brevet er blevet sendt ud. Det er en sagsbehandler, der har brugt et forkert brev, som ikke er gældende endnu, og det beklager vi, siger Dorthe Hamrum til Skive Folkeblad.
Brevets indhold mødte stor kritik på Facebook-gruppen 'Jobcentrets Ofre'. Flere borgere betvivlede lovligheden i tiltaget, men arbejdsmarkedschef Dorthe Hamrun forsikrede overfor Avisen.dk, at tiltaget var 'fuldt ud lovligt'.
Artiklen fortsætter under billedet
Dobbelttjekker reglerne
Sagen om sygeplejerske-ordningen har ligeledes fået beskæftigelsesordfører fra Enhedslisten, Finn Sørensen, til at bede beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) om en redegørelse.
Nu trækker kommunen så i land. Brevet er sendt ud, inden der er truffet en politisk beslutning om ordningen.
- Nu dobbelttjekker vi reglerne, og så venter vi på, at politikerne træffer en beslutning, og derefter sender vi et gældende brev ud. Men det er vigtigt at pointere, at ordningen er ment som en hjælp til dem, som har brug for at komme i gang igen, siger Dorthe Hamrum til Skive Folkeblad.
Formålet med ordningen skulle være at nedbringe sygefraværet blandt kommunens kontanthjælpsmodtagere. Således var en tredjedel i gennemsnit fraværende hver dag i november måned 2017. Det svarer til godt 500 borgere.
Harme hos Jobcentrets ofre
Formand for Jobcentrets Ofre, Kim Madsen, er fortørnet over Skive Kommunes håndtering af sagen. Han mener, at kommunen trækker i land, fordi de har oplevet modstand i befolkningen.
- De er stået frem på TV og sagt, at nu er det sådan, det bliver. Så kommer de pludselig med en melding om, at det er en fejl. Jeg må sige, at det kan få mig helt op i det røde felt, siger Kim Madsen til Avisen.dk.
De gør jo det her, fordi de oplever et problem med højt sygefravær blandt denne her gruppe. Hvad skal man gøre ved det?
- Mange af dem, som melder sig syge, er jo udfordret i forvejen. Hvis man gik ind og kiggede på den enkelte borger, kunne man måske løse problemet. Det handler om at tage hensyn og få visiteret den enkelte til den rigtige ydelse, siger Kim Madsen, der mener, at kommunens beslutning bærer præg af et 'quick-fix'.
Kim Madsen følger nøje udviklingen. Han er spændt på, hvad Troels Lund Poulsen siger til sagen, og holder skarpt øje med, om sygeplejerske-ordningen gøres permanent. Sker det, opfordrer han til protester med demonstrationer og kollektive sygemeldinger.