Hvis du bor i Skive Kommune, er ledig og i praktik, aktivering eller noget lignende, skal du fremover møde ind hos en sygeplejerske, hvis du melder dig syg.
I et brev sendt fra Jobcenter Skive, fremgår det, at såfremt du melder dig syg, skal du henvende dig på Sundhedsklinikken. Her vil en sygeplejerske afgøre, om du skal sendes hjem, skal til lægen eller bliver sendt i skole, aktivering eller praktik.
Beslutningen fra Skive Kommune har vakt opsigt i Facebook-gruppen 'Jobcentrets ofre'.
Beslutningen om at indføre tjek hos sygeplejersken for borgere i aktivering, bunder i, at man har oplevet højt sygefravær blandt disse borgere. Det fortæller arbejdsmarkedschef i Skive Kommune, Dorthe Hamrum.
- Vi synes ikke, at det er ligegyldigt, om folk møder op eller ej. For vores job er at understøtte og hjælpe dem i beskæftigelse. Det her handler om at give råd og vejledning snarere end det er en egentlig kontrol, siger Dorthe Hamrum til Avisen.dk.
Hun forsikrer, at tiltaget ifølge Skive Kommune er fuldt ud lovligt og clearet med kommunens jurister.
- Lovmæssigt er det koblet op på rådighedsforpligtelsen i aktivloven. Når man modtager offentlig forsørgelse skal man stå til rådighed. Man skal dokumentere sin sygdom. Det kan man gøre med en lægeerklæring, men det er meget omstændeligt. Derfor forsøger vi os med denne her ordning, siger Dorthe Hamrum.
Et forsøg på at hjælpe
Er man for syg til at møde op, skal man ringe til sin sagsbehandler. Hun kan så tage stilling til, om en sygeplejerske istedet skal besøge borgeren i hjemmet.
Dorthe Hamrum forstår godt, at det for borgeren kan virke som om, at borgeren bedes om at bevise sin sygdom. Men i virkeligheden handler det om at hjælpe borgeren bedst muligt med at afklare deres helbredsmæssige tilstand, fortæller arbejdsmarkedschefen.
- Folk skal se det som, at vi som jobcenter understøtter dem bedst muligt til uddannelse eller beskæftigelse. Det kan være forebyggende at snakke med en sygeplejerske for at få en snak. Det kan være, om man bør gå til lægen, fordi man går rundt med noget mere alvorligt, siger Dorthe Hamrum.
Kan give fravær
At man nu vælger at sige, at de ledige skal møde ind hos sygeplejersken, bunder i et lignende tiltag man brugte med flygtninge i kommunens sprogskole. Her formåede man at nedbringe 46 flygtninges sygefravær fra 124 dage i april 2016 til 24 dages fravær i december 2016.
Er man fraværende uden at melde sig syg, eller møder man ikke op på klinikken, vil man få ulovligt fravær. Det kan i yderste konsekvens føre til sanktioner, som at man mister ydelsen for den pågældende dag, oplyser Dorthe Hamrum.
- Hvis man siger, at man ikke vil møde op hos sygeplejersken, er det det samme som at afvise et tilbud. Man kan også sige, at man gerne vil gå til egen læge - det respekterer vi fuldt ud, siger Dorthe Hamrum.
Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan Jobcenter Lærkevej i Københavns Kommune har indrettet en lægeklinik i et baglokale.