Syrisk oprørsleder dør under flyangreb ved Damaskus

Oprørskilder siger, at det var russiske fly, som angreb oprørsgruppes hovedkvarter ved den syriske hovedstad.
Oprørere i Damaskus-forstaden Ghouta er trængt af den syriske hær. Her militsfolk fra gruppen Ahrar al-Sham.
Oprørere i Damaskus-forstaden Ghouta er trængt af den syriske hær. Her militsfolk fra gruppen Ahrar al-Sham. Foto: Uncredited/AP

Zahran Alloush, lederen af den vigtige syriske oprørsgruppe Jaysh al Islam, der opererer i forstæderne til Damaskus, er blevet dræbt under et luftangreb, bekræfter den syriske regering og oppositionen.

Oprørskilder siger til nyhedsbureauet Reuters, at oprørsgruppens hovedkvarter blev ramt af russiske fly.

Alloushs død "fremstår som et af de betydeligste tab i oppositionen" under den snart fem år lange krig, siger Syrien-eksperten Charles Lister.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder blev Alloush og fem andre kommandanter for oprørsgruppen dræbt under luftangrebet, der var rettet mod deres møde i det østlige Ghuouta.

- Det står ikke klart, om kampflyene var russiske eller syriske, oplyser observatoriet, der har sine informationer fra et netværk af meddelere i Syrien.

Den 44-årige oprørsleders død blev også bekræftet på det syriske regimes tv-kanal.

Den syriske hær har været i gang med en omfattende operation for at generobre den oprørskontrollerede forstad Ghouta. De syriske styrker er siden 30. september blevet støttet af russiske fly.

Jaysh al Islam blev tidligere beskrevet som en organisation med ekstreme holdninger, der støttede oprettelsen af en islamistisk stat. Men gruppen blev senere kendt for mere moderate holdninger.

Organisationen var til stede sammen med andre dele af den syriske opposition under møder i Saudi-Arabien i sidste uge. Det skete med henblik på oprørernes eventuelle deltagelse i fredsforhandlinger med det syriske regime. De er planlagt til at finde sted i den schweiziske by Geneve.

Alloush sad i syrisk fængsel i to år, indtil han i 2011 blev løsladt under et generelt amnesti.

Han har tidligere fortalt, at han var optaget af at forhindre, at Islamisk Stat skulle få fodfæste i Damaskus forstæder.

- Vi ønsker at fjerne alle diktatorisk og terroristiske projekter fra vort land, sagde han fornylig til den amerikanske netavis Daily Beast.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.