Sygeplejersken Gina i opråb: Jeg har haft overarbejde i fire ud af fem dage
26-årige Gina Marcussen oplever en hverdag, der bliver mere og mere travl. Foto: Privat
Som sygeplejerske i Næstved Kommune oplever 26-årige Gina Marcussen at skulle løbe hurtigere og hurtigere for at løse flere og flere opgaver. Hun efterlyser flere hænder og bedre efteruddannelse, hvis hun og hendes kolleger skal klare sig.

Patienter med alvorlige misbrug eller livstruende sygdomme, der skal have hjælp til at komme til lægen eller forstå, hvad brevet fra kommunen betyder. 

Som ansat i den kommunale sygepleje oplever 26-årige Gina Marcussen tit at stå med arbejdsopgaver, der rammer uden for skiven i forhold til hendes uddannelse som sygeplejerske.

- Når jeg kommer ud som hjemmesygeplejerske, træder jeg ofte direkte ind i folks liv. Jeg skal ikke bare forholde mig til patienternes sygdom, men også til, at de tit ikke har overskud til at ordne hverdagens gøremål, siger Gina Marcussen til Avisen.dk.

En ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd viser, at sygeplejerskerne i landets kommuner bliver pålagt flere og sværere opgaver.

Gina Marcussen oplever også, at de mange forskellige opgaver presser hende og hendes kolleger i en i forvejen travl hverdag.  

- I sidste weekend havde vi en alvorligt syg patient, der pludselig blev meget dårlig. Så måtte vi smide, hvad vi havde i hænderne og rykke ud, og det betyder jo, at der er vigtige opgaver, som ikke bliver løst, siger Gina Marcussen. 

Fyrede specialisterne

Ifølge den 26-årige sygeplejerske har ledelsen i de enkelte kommuner en stor del af ansvaret for sygeplejerskernes travle hverdag. 

I Næstved Kommune, hvor Gina Marcussen til dagligt arbejder, har man eksempelvis valgt at fyre alle specialister, der arbejdede med dødeligt syge patienter og patienter med alvorlige sår. 

- De opgaver er så blevet lagt over på os, men vi har ikke fået nogen efteruddannelse, der kunne gøre os dygtigere inden for de områder. Og det forstår jeg ærligt talt ikke, siger Gina Marcussen. 

Hun understreger dog, at sygeplejeområdet er komplekst, og at "ansvaret løber hele vejen op til Christiansborg".

Går ud over patienterne 

Spørger man Gina Marcussen, risikerer den travle hverdag i sidste ende at gå ud over patienterne. 

Hun oplever, at landets hospitaler giver tidligere slip på patienterne, og det er med til at skyde travlheden i vejret for Gina Marcussen og hendes kolleger. 

- Jeg har haft overarbejde i fire ud af fem dage i sidste uge, og generelt er det et stort problem, at vi ikke har tid til de opgaver, der skal nås, siger Gina Marcussen og tilføjer: 

- Man vil jo gerne give patienten det bedst mulige behandlingsforløb, men det tager tid, for mange af patienterne skal jo ikke kun have skiftet forbinding eller lagt et drop. De skal også have hjælp til at logge på e-boks eller bestille tid hos lægen, for deres sygdom gør, at de ikke selv kan overskue det længere.