- Vi har fået det trukket ned over hovedet. Vi har ikke fået nogen information. Og der bliver brugt tvang, fortæller en rystet sygeplejerske, Marianne Christiansen.
Der har hersket en trykket stemning den sidste måned blandt sygeplejerskerne på akutklinikken på Frederikssunds Hospital.
De er blevet varslet, at de skal tage vagter på Hillerød akutafdeling, ellers kan de forvente at blive opsagt.
Man har nemlig valgt at lukke for indlæggelser om aftenen og i weekenden på akutklinikken i Frederikssund. Til gengæld forsøger man at afhjælpe og dermed få besat ledige stillinger på Nordsjællands Hospital i Hillerød.
Men sygeplejerskerne ved Frederikssund føler sig trådt på i denne sag.
Det forklarer akutsygeplejerske ved Frederikssunds hospital, Marianne Christiansen, der har været tilknyttet akutklinikken i fem år.
- Det er vigtigt at sige, at vi ikke nægter at tage vagter i Hillerød, og vi følger vores overenskomst. Men når det er sagt, så har håndteringen fra direktionens side været helt hen i vejret, siger den 47-årige sygeplejerske Marianne Christiansen, der selv bor i Frederiksværk.
"Er det mig, der bliver prikket i morgen?"
Ifølge Marianne Christiansen fik sygeplejerskerne i afdelingen leveret et fortroligt dokument 22. maj, hvor det fremgik, at den blev lukket ned. Sygeplejerskerne var ikke selv blevet underrettet om situationen, fortæller hun.
- Vi har hele tiden spurgt, om vi kunne få nogle informationer, men det har vi først fået efter 1. juni - altså efter det trådte i kraft. Vi vil simpelthen ikke behandles sådan. Det er måden, det er blevet gjort på, der er problemet, siger hun.
1. juni trådte den nye ordning i kraft, hvor sygeplejerskerne blev varslet. Efterfølgende har fire ansatte opsagt deres stilling, har ledende oversygeplejerske, Britt Holmgaard, konstateret overfor Avisen.dk. Men derudover har de resterende i afdelingen - godt 20 personer - accepteret ordningen, fortæller Britt Holmgaard til Avisen.dk.
Ifølge overenskomsten foregår det sådan, at sygeplejerskerne har tre eller seks måneders varsling. Når de måneder er gået, skal de starte på den nye ordning med vagter på begge hospitaler.
Men ifølge Marianne Christiansen har sygeplejerskerne været påtvunget at tage vagter på Hillerød Hospital allerede nu. Og det har været med til at skabe den trykkede stemning i Frederikssund, mener hun.
- Det er en meget ubehagelig situation, vi står i. Det er nogle gode kolleger, jeg har. Vi er utrolig fleksible i forhold til at få alting til at gå op. Men der bliver brugt tvang og trusler fra direktionen. Der er flere, der har mødt ind og grædt, og de kan ikke fungere, for folk tænker jo "Er det mig, der bliver prikket i morgen?" siger hun.
At "blive prikket" betyder ifølge Marianne Christiansen, at sygeplejerskerne kan blive bedt om at arbejde i Hillerød, selvom de er mødt på arbejde i Frederikssund.
Hun forklarer, at man ikke kan nægte arbejde den pågældende dag i Hillerød.
Patienterne bliver den største taber
Men er der ikke nogle positive ting ved, at I kan afhjælpe i Hillerød?
- Jo, jeg kan da se flere gode ting ved det. Kompetenceudvikling af de forskellige sygeplejersker vil være et plus, samarbejdet vil være fint, men det er stadig måden, direktionen har gjort det på, som vi reagerer så kraftigt på, siger Marianne Christiansen.
Hun bekymrer sig dog for patienterne på Frederikssunds akutklinik, der nu skal til Hillerød i aftentimerne og i weekenden.
- Patienterne kommer til at ligge på gangene i Hillerød. Hillerød er i forvejen presset. Og der er en usikkerhed for patienterne i at komme hen et sted, hvor man godt ved, det ikke fungerer, siger hun og tilføjer:
- Patienterne bliver de virkelige tabere i det her - for sygeplejerskerne skal nok finde sig et andet job. Patienterne kan ikke finde sig et andet sted at tage hen, siger Marianne Christiansen.
Ledende oversygeplejerske Britt Holmgaard mener ikke, de blandt ledelsen har tvunget de ansatte til at tage vagter i Hillerød.
- Der er ikke nogen, der er blevet tvunget til noget, som ikke har en overenskomstmæssig rettighed. Der, hvor der har været tvivl, er det parkeret hos jurister. Så det, de ansatte råber op om, er ikke rigtigt. Men de er blevet spurgt. Nogle har sagt nej, nogle har sagt ja, siger Britt Holmgaard til Avisen.dk.