Mandlig sygeplejerske: Jeg bliver dagligt forvekslet med en læge
Foto: Privat
Matias Legaard er en af de få mænd i sygeplejefaget - patienterne tror, at han er læge eller portør.

Matias Legaard er en sjældenhed i sit fag. Han er sygeplejerske. Dem er der ikke mange af i Danmark, kun fire procent af nutidens sygeplejersker er mænd.

Når Matias Legaard går på arbejde på Odense Universitetshospital, bliver han ofte, næsten dagligt, forvekslet med en portør eller læge af patienterne.

- Først tror de, at de skal flyttes et sted hen, fordi jeg kunne være portør. Eller måske spørger de en ekstra gang: "Er du læge eller hvordan?," fortæller han.

De færreste opfatter i første omgang, at han er sygeplejerske. Men det overrasker ham ikke.

- Historisk set er sygeplejersker primært kvinder. Det er dem, der har skabt faget, så jeg er ikke overrasket over, at folk tager fejl, fortæller Matias Legaard.

Netop mændene i hvidt er i centrum i TV2 Charlies nye, historiske dramaserie om fagets  pionerer. Inspirationen til serien 'Sygeplejeskolen' er hentet i tiden omkring 1951, hvor der var stor efterspørgsel på sygeplejersker. Der blev iværksat et forsøg, hvor syv unge mænd fik lov til at begynde på Sygeplejeskolen på Rigshospitalet i København.

Det skabte noget furore, og mange mente, at det var helt absurd for en mand at blive sygeplejerske. Mænd var nemlig ikke, efter datidens opfattelse, egnede til et fag, som krævede omsorg og pleje.

Stødte tilfældigt på faget

Det var en tidligere kæreste, der foreslog Matias Legaard at blive sygeplejerske. Hans umiddelbare reaktion var overraskelse. "Mener du det seriøst," spurgte Matias Legaard sin kæreste.

- Jeg havde selv de der fordomme om, at det var et kvindefag. Men de fordomme smed jeg hurtigt væk, da jeg blev en del af det, fortæller han.

I dag arbejder han i akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital, hvor 10 af de 75 sygeplejersker er mænd. Arbejdet er fyldt med udfordrende situationer, hvor han skal vurdere svære situationer og reagere hurtigt, fortæller han.

- Patienterne er som regel lige kommet på hospitalet og er i en krisesituation. Der skal ske mange ting på kort tid, som kan gøre dem nervøse eller bange, så måden, man taler til dem på, er vigtig, siger Matias Legaard.  

Samtidig er der også en stor glæde ved at se patienter få det bedre, efter de er blevet indlagt.

- Når patienter kommer ind med ting som iltmangel eller en allergisk reaktion, kan de ofte få det bedre relativt hurtigt, og det er virkeligt rart at se dem få det bedre, fortæller Matias Legaard.

Patienterne nyder godt af samspil mellem mænd og kvinder

I dag, 67 år efter pionerernes entré, udgør mændene stadig et fåtal på sygeplejeuddannelsen. Det så Matias Legaard gerne ændre sig.

I TV-seriens virkelighed i begyndelsen af 1950'erne bliver de mandlige sygeplejersker ofte latterliggjort af både patienter, læger og sågar deres kvindelige kolleger.

Men den negative tone har heldigvis fortaget sig, fortæller Matias Legaard. Han kan godt møde forundring hos nogle patienter, men aldrig latterliggørelse eller negative kommentarer.

Han mener derimod, at samspillet mellem både mandlige og kvindelige sygeplejersker giver den bedste pleje for patienterne.

De kvindelige sygeplejersker er i hans optik virkeligt gode til at yde omsorg, mens mændene er gode til også at pjatte med de indlagte.

- Jeg synes grundlæggende, at kvinder er mere omsorgsfulde. Jeg er også omsorgsfuld, men jeg har også en anden jargon. Jeg kan godt finde på at pjatte med patienterne. Det er min opfattelse, at mine mandlige kolleger er særligt gode til det, fortæller han.

Hvis faget i fremtiden skal involvere flere mænd, er det ifølge Matias Legaard nødvendigt at gøre en særlig indsats for at få kommunikeret ud til potentielle mandlige sygeplejestuderende, at faget også er interessant for dem.

- Mange tror, at det bare handler om at tørre røv på patienterne, og det er det jo slet ikke. Men det skal man nærmest være i faget for at opdage, siger han. 

via Listen To News