- Gud, det er sgu da Kim Madsen! En kvinde i mørkegrøn trøje og netto-pose i hånden gør stop ved en fortorvscafé på Istedgade i København.
Manden, der sidder foran hende, kniber øjnene sammen og smiler. Hans jakke er tilplastret med farverige badges. ‘Stop fattigdom nu’ og ‘et af jobcentrets ofre’ står der på nogle af dem.
- Jeg har brug for din hjælp, Kim. Jeg kæmper en hård kamp på jobcentret i Tårnby, og har stået og råbt af sagsbehandlere og kastet en taske i hovedet på en af dem. Jeg er fandme presset, siger kvinden.
- Du kan skrive til mig, så kan jeg måske se på sagen på tidspunkt, svarer han og giver kvinden et kram med på vejen.
Kim Madsen er 59 år og har været på kontanthjælp siden 2012. To år senere grundlagde han Jobcentrets Ofre, der er beskrevet som en aktions- og protestgruppe for kronisk syge og handicappede borgere.
Et forum på Facebook, hvor Kim Madsen og andre medlemmer deler ud af deres oplevelser og følelser i kampen for at blive tilkendt fleksjob eller førtidspension.
Det har placeret Kim ved frontlinjen i beskæftigelesdebatten, og man har kunnet se hans portræt på forsiden af aviser, høre hans stemme i radioen og få hans holdninger i landsdækkende debatprogrammer.
Men både politikere og journalister går hårdt til den selverklærede aktivist, der råber højere end de fleste, og som ikke er bange for at kalde politikerne røvhuller for åben skærm.
Avisen.dk har mødt Kim Madsen for at tale om den seneste tids massive medieomtale, der for alvor begyndte, da han røg i et verbalt slagsmål med Liberal Alliances Laura Lindahl, da de begge deltog i 'Debatten' på DR2.
Når interviewet ikke finder sted hjemme hos Kim Madsen, er det, fordi han har valgt at lade en hjemløs mand sove på sin sofa, fortæller han, og at det ville 'skabe for meget uro', hvis han troppede op med en journalist.
Efter ordkrigen med Laura Lindahl satte hundredvis af medlemmer af Jobcentrets Ofre sig til tasterne for at kritisere Berlingske, der i en artikel satte fokus på, hvordan Kim Madsen trods udtalt slidgigt i ryg og nakke, har kræfterne til at være den offentlige stemme for de reformramte borgere.
Fortsætter med at råbe
Jobcentrets Ofre begyndte som Kim Madsens offentlige dagbog, men er siden vokset til en bevægelse på over 14.000 medlemmer. Han er for mange blevet et symbol på en gruppes kamp mod et system, som de mener, er umenneskeligt og uretfærdigt.
Meget er gået forud for Kim Madsens kamp mod systemet. Han droppede som ung ud af slagteruddannelsen, da hans ryg ikke kunne klare det fysiske arbejde. Derefter søgte mod erhverv, hvor man sidder bag rat. Han var truckfører og buschauffør, men fandt en kærlighed i det at køre taxa, hvilket han gjorde i 22 år.
Jeg ønsker mere debat i samfundet om de syge og handicappede, for de bliver virkelig behandlet som ukrudt. Man skider på dem og pisser på dem, man er hamrende ligeglad.
- Sagt til DR efter 'Debatten' på DR2.
”Ondskab ondskab ondskab ! Struer ! Hvis jeg var med i det team så ville jeg ikke turde gå på indkøb lokalt. Jeg håber nogle tør spytte på de ansvarlige”
- Opslag på Jobcentrets Ofres Facebookside skrevet af Kim Madsen efter en parkinsonramt kvinde blev afvist i at få kontanthjælp.
UDVID
Nu er hans mål at blive tilkendt et fleksjob, så han kan arbejde nogle gange om ugen i en købmandsforretning.
Kim Madsen har været med til at arrangere demonstrationer udenfor jobcentre, lavet bisidderordninger og rådgivet et væld af mennesker i, hvordan de skal føre deres sag.
- Min drivkraft, det der får mig til at fortsætte med at råbe højt, kommer fra en retfærdighedsfølelse. Alle de sager, som jeg bliver forelagt af desperate borgere, gør mig virkelig vred. Dialogen mellem jobcentrene og kontanthjælpsmodtagerne findes ikke mange steder, siger Kim Madsen til Avisen.dk.
Vreden sidder under huden på ham, og den blussede op for nyligt under et afsnit af debatten på DR2.
Her røg Kim Madsen i clinch med Laura Lindahl, der er social- og beskæftigelsesordfører i Liberal Alliance.
Politikeren spurgte Kim Madsen, om ikke han var rask nok til at tage et arbejde, når han kunne deltage i demonstrationer og være aktiv på sociale medier. Det fik kontanthjælpsmodtageren til at råbe op.
- Følelserne under debatten løb af med mig, men jeg fik ikke sagt noget forkert. Jeg udskammede ikke nogle politikere, men blev selv udskammet af Laura Lindahl, siger Kim Madsen.
Kim Madsen er ikke bange for at gå i debat med nogen politiker. "De kan bare komme an," siger han. Foto: Johannes Lange Baunsgaard
Han påpeger, at han ikke kan tage et job ved siden af sin kontanthjælp, da det vil tvinge ham til at stå til rådighed på fuld tid, hvilket hans helbred ikke vil kunne holde til.
Laura Lindahl rettede samtidig kritik af en T-shirt, som Kim Madsen var iført. På den stod der: ‘Vi synger røvhullerne ud af Christiansborg’. Ifølge Kim Madsen var det for at give debatten et ‘pift’.
Når du står og råber inde i tv-studiet, er du så ikke med til at trække debatten hen et sted, hvor den bliver mere skinger?
- Hvis man vil huskes, skal man enten tage en T-shirt på, eller kæfte højere end de andre. Jeg var den eneste, man huskede efter at have set debatten, og det var mit mål, lyder det fra Kim Madsen.
Men hvordan skal man komme hinanden nærmere, hvis alle råber af dem, som de er uenige med?
- Hvis folk på bunden skal blive hørt, så skal folk lytte og huske, hvad vi siger. Ingen lyttede til mig, før jeg begyndte at råbe, og nu kan vi se, at der faktisk sker noget. Jeg vil fortsætte min kamp, til der er retfærdighed, siger Kim Madsen.
En hård tone
Det verbale slagsmål i 'Debatten' har været med til at øge opmærksomheden omkring Kim Madsen og Jobcentrets Ofre. De mange demonstrationer, optræden i medierne og Kim Madsens daglige opdateringer på Facebook har gjort ham til et kendt ansigt blandt politikere og borgere i København.
- Jeg bliver genkendt i hele bybilledet. Hvis jeg sidder midt i bussen, så får jeg et klap på skulderen eller en kommentar. I perioder har jeg modtaget op mod 200 beskeder på Facebook med alt fra lykønskninger til råb om hjælp, fortæller Kim Madsen.
Med den øgede synlighed følger der ikke kun positiv opmærksomhed.
Medier og politikere har stillet kritiske spørgsmål til Kim Madsens sag og Jobcentrets Ofre. I flere tilfælde har medlemmer af den store facebookgruppe været særdeles grove over for de kritiske røster.
Det er underligt, at du er så forhippet på at sige, at du er syg. Du virker meget frisk. Når du demonstrerer og orkestrerer alt det her, virker du som en, der har en arbejdsevne.
- Folketingspolitiker for Liberal Alliance Laura Lindahl i i 'Debatten' på DR2.
Jeg tænker, at han nok skulle være hjulpet for mange år siden. Og måske på en anden måde. I stedet bliver han til en, der bare er modstander af systemet.
- Helle Øbo, direktør i AskovFonden, til Berlingske.
Kim og hans ballademagere tildeles Græsrodsprisen for deres utrættelige kamp imod et brutalt – nærmest torturerende – bureaukratisk system. En kamp, som det Danmark, vi kender, medierne og langt de fleste politikere lukker øjnene for og vender det døve øre til.
- Janne Toft-Lind fra Rød Fond forklarer, hvorfor Jobcentrets Ofre skal have en græsrodspris af Enhedslisten i 2018.
UDVID
En journalist, der stod bag artiklen i Berlingske, blev blandt andet beskrevet, som en ‘stakkels afstumpet trunte’, mens et andet medlem foreslog, at hun skulle insemineres.
Laura Lindahl fortalte på Facebook, at hun havde modtaget private beskeder, hvor hun blev svinet til og hun og hendes børn blev ønsket syge.
Om det er medlemmer af jobcentrets Ofre, eller andre, der har skrevet beskederne til LA-profilen, vides ikke.
Er det i orden at kalde andre for ‘kælling’, eller ønske sygdom over andres børn?
- Trusler og lignede skal selvfølgelig meldes til politiet. Det hører ingen steder hjemme. Tonen på Facebook virker hård, når man læser brevkassen under en shit-storm, men den tone er der slet ikke til dagligt, for det kommer ud af vild frustration. Det er kun, når der er nogle politikere eller andre, der kvajer sig, siger Kim Madsen.
Læs mere om Kim Madsens holdning til tonen på Jobcentrets Ofre
Et nyt kapitel i Kim Madsens egen historie bliver måske skrevet om få uger. Han er indkaldt til samtale med København kommunes rehabiliteringsteam i slutningen af denne måned og regner med at få at vide, om han bliver tildelt et fleksjob eller ej.
- For to år siden blev jeg tilbudt fleksjob i den købmandsforretning, hvor jeg har været i arbejdsprøvning. Jeg er klar til at starte i butikken med det samme. Så længe min ryg kan holde til det, så vil jeg tage det, siger Kim Madsen.