Administration 

Kim er landets mest kendte kontanthjælpsmodtager: Ingen lyttede til mig, før jeg begyndte at råbe

Kim Madsen er ikke bange for at gå i debat med nogen politiker. "De kan bare komme an," siger han. (Foto: Foto: Ritzau Scanpix)

Kim Madsen fra Jobcentrets Ofre er blevet et kendt navn i debatten om kontanthjælp. Det har givet opmærksomhed og indflydelse, men flere stiller kritiske spørgsmål til hans sag.

- Gud, det er sgu da Kim Madsen! En kvinde i mørkegrøn trøje og netto-pose i hånden gør stop ved en fortorvscafé på Istedgade i København.

Manden, der sidder foran hende, kniber øjnene sammen og smiler. Hans jakke er tilplastret med farverige badges. ‘Stop fattigdom nu’ og ‘et af jobcentrets ofre’ står der på nogle af dem.

- Jeg har brug for din hjælp, Kim. Jeg kæmper en hård kamp på jobcentret i Tårnby, og har stået og råbt af sagsbehandlere og kastet en taske i hovedet på en af dem. Jeg er fandme presset, siger kvinden.

- Du kan skrive til mig, så kan jeg måske se på sagen på tidspunkt, svarer han og giver kvinden et kram med på vejen.

Kim Madsen er 59 år og har været på kontanthjælp siden 2012. To år senere grundlagde han Jobcentrets Ofre, der er beskrevet som en aktions- og protestgruppe for kronisk syge og handicappede borgere. 

Et forum på Facebook, hvor Kim Madsen og andre medlemmer deler ud af deres oplevelser og følelser i kampen for at blive tilkendt fleksjob eller førtidspension.  

Det har placeret Kim ved frontlinjen i beskæftigelesdebatten, og man har kunnet se hans portræt på forsiden af aviser, høre hans stemme i radioen og få hans holdninger i landsdækkende debatprogrammer.

Men både politikere og journalister går hårdt til den selverklærede aktivist, der råber højere end de fleste, og som ikke er bange for at kalde politikerne røvhuller for åben skærm.  

Avisen.dk har mødt Kim Madsen for at tale om den seneste tids massive medieomtale, der for alvor begyndte, da han røg i et verbalt slagsmål med Liberal Alliances Laura Lindahl, da de begge deltog i 'Debatten' på DR2.

Når interviewet ikke finder sted hjemme hos Kim Madsen, er det, fordi han har valgt at lade en hjemløs mand sove på sin sofa, fortæller han, og at det ville 'skabe for meget uro', hvis han troppede op med en journalist.  

Efter ordkrigen med Laura Lindahl satte hundredvis af medlemmer af Jobcentrets Ofre sig til tasterne for at kritisere Berlingske, der i en artikel satte fokus på, hvordan Kim Madsen trods udtalt slidgigt i ryg og nakke, har kræfterne til at være den offentlige stemme for de reformramte borgere.

Fortsætter med at råbe

Jobcentrets Ofre begyndte som Kim Madsens offentlige dagbog, men er siden vokset til en bevægelse på over 14.000 medlemmer. Han er for mange blevet et symbol på en gruppes kamp mod et system, som de mener, er umenneskeligt og uretfærdigt.

Meget er gået forud for Kim Madsens kamp mod systemet. Han droppede som ung ud af slagteruddannelsen, da hans ryg ikke kunne klare det fysiske arbejde. Derefter søgte mod erhverv, hvor man sidder bag rat. Han var truckfører og buschauffør, men fandt en kærlighed i det at køre taxa, hvilket han gjorde i 22 år.

Sagt af Kim Madsen

Jeg ønsker mere debat i samfundet om de syge og handicappede, for de bliver virkelig behandlet som ukrudt. Man skider på dem og pisser på dem, man er hamrende ligeglad.

- Sagt til DR efter 'Debatten' på DR2.

”Ondskab ondskab ondskab ! Struer ! Hvis jeg var med i det team så ville jeg ikke turde gå på indkøb lokalt. Jeg håber nogle tør spytte på de ansvarlige”

- Opslag på Jobcentrets Ofres Facebookside skrevet af Kim Madsen efter en parkinsonramt kvinde blev afvist i at få kontanthjælp.

 

UDVID

Nu er hans mål at blive tilkendt et fleksjob, så han kan arbejde nogle gange om ugen i en købmandsforretning. 

Kim Madsen har været med til at arrangere demonstrationer udenfor jobcentre, lavet bisidderordninger og rådgivet et væld af mennesker i, hvordan de skal føre deres sag.

- Min drivkraft, det der får mig til at fortsætte med at råbe højt, kommer fra en retfærdighedsfølelse. Alle de sager, som jeg bliver forelagt af desperate borgere, gør mig virkelig vred. Dialogen mellem jobcentrene og kontanthjælpsmodtagerne findes ikke mange steder, siger Kim Madsen til Avisen.dk.

Vreden sidder under huden på ham, og den blussede op for nyligt under et afsnit af debatten på DR2.

Her røg Kim Madsen i clinch med Laura Lindahl, der er social- og beskæftigelsesordfører i Liberal Alliance.

Politikeren spurgte Kim Madsen, om ikke han var rask nok til at tage et arbejde, når han kunne deltage i demonstrationer og være aktiv på sociale medier. Det fik kontanthjælpsmodtageren til at råbe op.   

- Følelserne under debatten løb af med mig, men jeg fik ikke sagt noget forkert. Jeg udskammede ikke nogle politikere, men blev selv udskammet af Laura Lindahl, siger Kim Madsen.

Kim Madsen er ikke bange for at gå i debat med nogen politiker. "De kan bare komme an," siger han. Foto: Johannes Lange Baunsgaard

Han påpeger, at han ikke kan tage et job ved siden af sin kontanthjælp, da det vil tvinge ham til at stå til rådighed på fuld tid, hvilket hans helbred ikke vil kunne holde til.  

Laura Lindahl rettede samtidig kritik af en T-shirt, som Kim Madsen var iført. På den stod der: ‘Vi synger røvhullerne ud af Christiansborg’. Ifølge Kim Madsen var det for at give debatten et ‘pift’.

Når du står og råber inde i tv-studiet, er du så ikke med til at trække debatten hen et sted, hvor den bliver mere skinger?

- Hvis man vil huskes, skal man enten tage en T-shirt på, eller kæfte højere end de andre. Jeg var den eneste, man huskede efter at have set debatten, og det var mit mål, lyder det fra Kim Madsen.

Men hvordan skal man komme hinanden nærmere, hvis alle råber af dem, som de er uenige med?

- Hvis folk på bunden skal blive hørt, så skal folk lytte og huske, hvad vi siger. Ingen lyttede til mig, før jeg begyndte at råbe, og nu kan vi se, at der faktisk sker noget. Jeg vil fortsætte min kamp, til der er retfærdighed, siger Kim Madsen.

En hård tone

Det verbale slagsmål i 'Debatten' har været med til at øge opmærksomheden omkring Kim Madsen og Jobcentrets Ofre. De mange demonstrationer, optræden i medierne og Kim Madsens daglige opdateringer på Facebook har gjort ham til et kendt ansigt blandt politikere og borgere i København.

- Jeg bliver genkendt i hele bybilledet. Hvis jeg sidder midt i bussen, så får jeg et klap på skulderen eller en kommentar. I perioder har jeg modtaget op mod 200 beskeder på Facebook med alt fra lykønskninger til råb om hjælp, fortæller Kim Madsen.

Med den øgede synlighed følger der ikke kun positiv opmærksomhed.

Medier og politikere har stillet kritiske spørgsmål til Kim Madsens sag og Jobcentrets Ofre. I flere tilfælde har medlemmer af den store facebookgruppe været særdeles grove over for de kritiske røster.

Sagt om Kim Madsen

Det er underligt, at du er så forhippet på at sige, at du er syg. Du virker meget frisk. Når du demonstrerer og orkestrerer alt det her, virker du som en, der har en arbejdsevne.

- Folketingspolitiker for Liberal Alliance Laura Lindahl i i 'Debatten' på DR2.

 

Jeg tænker, at han nok skulle være hjulpet for mange år siden. Og måske på en anden måde. I stedet bliver han til en, der bare er modstander af systemet.

- Helle Øbo, direktør i AskovFonden, til Berlingske.

 

Kim og hans ballademagere tildeles Græsrodsprisen for deres utrættelige kamp imod et brutalt – nærmest torturerende – bureaukratisk system. En kamp, som det Danmark, vi kender, medierne og langt de fleste politikere lukker øjnene for og vender det døve øre til.

- Janne Toft-Lind fra Rød Fond forklarer, hvorfor Jobcentrets Ofre skal have en græsrodspris af Enhedslisten i 2018.

 

UDVID

En journalist, der stod bag artiklen i Berlingske, blev blandt andet beskrevet, som en ‘stakkels afstumpet trunte’, mens et andet medlem foreslog, at hun skulle insemineres.

Laura Lindahl fortalte på Facebook, at hun havde modtaget private beskeder, hvor hun blev svinet til og hun og hendes børn blev ønsket syge.  

Om det er medlemmer af jobcentrets Ofre, eller andre, der har skrevet beskederne til LA-profilen, vides ikke.      

Er det i orden at kalde andre for ‘kælling’, eller ønske sygdom over andres børn?

- Trusler og lignede skal selvfølgelig meldes til politiet. Det hører ingen steder hjemme. Tonen på Facebook virker hård, når man læser brevkassen under en shit-storm, men den tone er der slet ikke til dagligt, for det kommer ud af vild frustration. Det er kun, når der er nogle politikere eller andre, der kvajer sig, siger Kim Madsen.  

Læs mere om Kim Madsens holdning til tonen på Jobcentrets Ofre 

Et nyt kapitel i Kim Madsens egen historie bliver måske skrevet om få uger. Han er indkaldt til samtale med København kommunes rehabiliteringsteam i slutningen af denne måned og regner med at få at vide, om han bliver tildelt et fleksjob eller ej.

- For to år siden blev jeg tilbudt fleksjob i den købmandsforretning, hvor jeg har været i arbejdsprøvning. Jeg er klar til at starte i butikken med det samme. Så længe min ryg kan holde til det, så vil jeg tage det, siger Kim Madsen.  

motorvej
Nyheder

Kørsel i kraftig blæst?

Her er de nye regler

Bandet Jung på scenen under en koncert.
Nyheder

Tusindvis skal

testes efter koncert

Et småsløret billede af parret.
Helt vildt

Skyldig i drabsforsøg på 

lotto-millionær kæreste

Søs Egelind
Underholdning

Søs Egelind: Bare jeg

havde hørt efter

Ikon af snapchat på en mobiltelefon
Krimi

Digital børnelokker

dømt for 51 forhold

En rød potent motorcykel
Nyheder

Nu skal strømerne

køre på Ducati

Logoet fra Gældsstyrelsen
Nyheder

Mænd betaler ikke 

deres bøder

Politibil med udrykning
Krimi

Her er billederne:

To unge efterlyst

for overfald 

Lise rønne
Kendte

Lise Rønne har droppet venskaber:
- Jeg har ryddet op

Nyheder

Statskassen redder

Den Blå Planet

kanyler på et bord
Nyheder

Rekordhøjt smittetal - uregelmæssig indberetning

Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard efter corona: Sådan har jeg det nu

peter
Krimi

Forsvundet:

Peters telefon er slukket

politikere
Nyheder

Finansloven:
Populært fradrag fjernet

Rasmus Seebach
Kendte

Rasmus Seebach
sender sød julehilsen

politi på gaden
Krimi

Panik i lille jysk by - politiet jagtede mand med "maskinpistol"

person vaccineres
Corona

Ville undgå vaccination med falsk arm

Peter
Krimi

29-årig forsvundet efter fyraftensøl

Nyheder

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

billede fra laboratorium
Corona

Dansk coronavaccine imponerer

rene dif kunst
Kendte

René Dif: Mit lig skal udstilles over hele verden

lussinger tv2
Nyheder

Tidligere TV 2-profil:

Lussinger på redaktionen

Sygeplejerske
Nyheder

FAKTA: Det indeholder coronavinterpakken til de trængte sygehuse

vaccine 3 stik
Nyheder

Invitation til tredje stik:

På vej til 375.000 borgere

omikron
Corona

Omikron-variant:

38 smittet til julefrokost

plast affald usa
Nyheder

USA: Verdens største plastik-forurener

vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Jeg skal giftes

Krimi

Skudoffer i vandpibecafé: Var i bande-miljøet

omikron
Nyheder

Omikron: Nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Et bjergmassiv
Helt vildt

Finder juvelskrin fra 55 år gammelt flystyrt 

et kystvagt skib i blåt og gult
Nyheder

Svært slukningsarbejde på skib nær Göteborg

En masse gyldne mønter
Nyheder

Bitcoin styrtdykker

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben 

Et par ski står i sneen
Krimi

Tre skiløbere er dræbt af lavine i Alperne

Krimi

Svenske tilstande:

Endnu en mand skudt i København

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned

glas med juice
Nyheder

Advarsel: Giftstof fundet i dansk æblemost

sofie gråbøl poserer
Kendte

Sofie Gråbøl: Det er

svært at være menneske

metroen
Nyheder

Metroen brød sammen - passagerer fanget midt i myldretiden

retten i holstebro set udefra
Krimi

Fængsel til psykolog:

Seksuelt overgreb

på 15-årig pige

kampklædt politi på gaden
Krimi

Én person er død efter skudepisode i Rødovre

fodboldspiller smiler
Kendte

Landsholdsstjerne

skal være far

blomster ligger på fortov ved nørrebrogade i København
Krimi

Drab på Nørrebro:

To personer sigtet

bagenden på BMW-delebil
Krimi

Ny bekymring:

Spritkørsel i delebiler 

UFO ses på nattehimlen
Nyheder

Bramsen: Ingen

UFO'er i Danmark 

victor axelsen står med medalje
Sport

Victor Axelsen kåret:

Verdens bedste

kvinde slikker på slikkepind
Corona

Deler slikkepinde

for at blive smittet 

politi på gaden i randers
Krimi

Mand død efter

knivstikkeri

Blå blink fra udrykning
Krimi

Savnet 14-årig pige

fundet i god behold

hus i oversvømmet område i canada
Helt vildt

Vintertemperatur:

22,5 grader

Betty Bitschlap
Film og TV

Dansk drag:

Kan vinde millioner

Stammershalle
Nyheder

Øer og et badehotel:

De vildeste bolighandler

skudt nørrebro
Krimi

Mand dræbt: Skudt i ryggen 

Margrethe
Kongelige

Dronning Margrethe væltede Tivoli

vølver Køge Lyngvild
Nyheder

Kulturministeren:

Jeg beholder vielsesringen på

jule skrabekalender
Nyheder

Utålmodig julefan:

Skrabede sig til en million