Sygepersonale dødsdømt i grotesk hiv-sag i Libyen
Fem bulgarske sygeplejersker og en palæstinensisk læge er blevet dømt til døden i grotesk hiv-sag i Libyen.

Der er gentagne gange råbt højt om justitsmord og korrupt retssystem i sagen mod fem bulgarske sygeplejersker og en palæstinensisk læge.

Alligevel læste dommer Mahmoud Haouissa tirsdag en dødsdom over dem højt i retslokalet i Libyens hovedstad Tripoli.

De seks er dømt for bevidst at have smittet 426 libyske børn med hiv, da de arbejdede som hjælpearbejdere på et hospital i landet i 1998.

Internationale eksperter har flere gang påpeget, at mange af børnene blev smittet med hiv, før de seks blev ansat på hospitalet i Benghazi. Men retten i Libyen har ikke villet godtage vidneudsagn fra verdens førende aids-eksperter, blandt andet Luc Montaignier, som var den læge, der opdagede hiv-viruset i sin tid. Han har lavet flere undersøgelser, som viser, at dårlig hygiejne på hospitalet og genbrug af de samme sprøjter var skyld i, at de mange børn blev smittet med hiv.

Flere af sygeplejerskerne har fortalt til menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, at de blev tortureret i fængslet i Libyen for at få dem til at tilstå.

»Mens de torturerede mig og gav mig elektrisk stød, spurgte de mig, hvor aids-smitten kom fra, og hvad min rolle var. Min tilståelse var på arabisk, og jeg fik ingen oversættelse. Jeg ville have skrevet under på alt for at stoppe torturen,« har sygeplejersken Kristina Valceva fortalt organisationen.

Sagen mod de seks har varet siden 1999, og de har siddet fængslet i al den tid. Først blev sagen afvist af en lokal libysk ret, hvor de også var anklaget for at være spioner for den israelske efterretningstjeneste Mossad og CIA. Men efter der blev ryddet op i anklagerne, blev de seks dømt til døden i 2004. Efter internationale protester fik de en ny retssag, som tirsdag resulterede i den samme dom. Døden.

Mandag demonstrerede flere hundrede mennesker i Bulgarien til fordel for løsladelsen af de seks. Og både USA og EU støtter landets kamp for at få frigivet sygepersonalet, hvilket sætter Libyen i en svær rolle. Hvis dommen mod de seks bliver omstødt, vil det være lig med at indrømme, at hospitalets hygiejne ikke var god nok, og at staten med Moammar Gadaffi i spidsen var skyld i de mange børns hiv-smitte.

Samtidig lægger børnenes libyske familier pres på, og de har gentagne gange demonstreret foran retslokalet for at kræve de seks dømt til døden. Deres ønske er igen blevet opfyldt. Libyens retssystem åbner dog mulighed for at redde de seks personer liv ved at betale kompensation til de smittede børns familier. Men den bulgarske regering har afvist sådan en betaling, fordi det vil være lig med at indrømme sygepersonalets skyld i sagen.

52 af de 426 smittede børn er døde af aids i den tid, som sagen har kørt.

Sygepersonalet har ifølge AP mulighed for at appellere afgørelsen til Libyens højesteret.