Sydafrikanske elefanter får prævention
Elefantbestanden i sydafrikansk provins eksploderer. Derfor skal bestanden bremses med en præventionskampagne.

En sydafrikansk provins, der er hjemsted for tusindvis af elefanter planlægger en præventionskampagne for områdets tykhudede pattedyr for at undgå en eksplosion i bestanden, der kan true plante- og dyrelivet i området.

I modsætning til andre steder i Afrika, hvor elefantbestanden er faldet faretruende på grund af krybskytter og tab af levesteder, har Sydafrika set bestanden vokse stabilt blandt andet som følge af myndighedernes bevaringstiltag.

Men elefanterne er nu så mange, at der mangler plads og føde til at tilfredsstille det store dyrs kostbehov.

Voksne elefanter spiser mellem 100 og 300 kilo mad hver dag, og de fleste elefanter i Sydafrika lever i indhegnede områder, hvor plantelivet risikerer at blive reduceret kraftigt, når bestanden bliver for stor.

- Vi har frataget elefanterne muligheden for at bevæge sig væk. Derfor har elefanterne ikke en chance for selv at afhjælpe problemet med en stor elefantbestand, siger Audrey Delsink Kettles, der er miljøbiolog ved Makalali elefantreservatet.

KwaZulu-Natal-provinsen i den sydøstlige del af landet vil udvide et projekt, hvor elefantbestanden er blevet reguleret ved at indsprøjte en vaccine, der blokerer for hunelefantens evne til at modtage hannens sæd.

- Ved at bremse vækstraten vinder vi tid til at opnå andre mål til gavn for naturen uden at skulle aflive elefanter, siger Catherine Hanekom, der er miljøbiolog ved Ezemvelo KZN Wildlife.

Den stigende elefantbestand er alvorligt problem i nabolandet Botswana, hvor der lever mindst 130.000 elefanter, og hvor store skovområder er blevet tabt for at mætte elefanternes appetit.

Forsøg med vaccinen har været udført i 14 mindre reservater med gode resultater. Vaccinen er næsten 100 procent reversibel. Det vil sige, at elefanterne kan blive drægtige igen. Desuden har vaccinen ingen alvorlige bivirkninger på elefantens helbred eller adfærd.

/ritzau/Reuters