Sydafrika mindes ofre for blodigt mine-oprør
Flere arrangementer i Sydafrika mindes de 44 minearbejdere og politifolk, der er blevet dræbt under uroen.

Politikere, religiøse ledere, minearbejdere og folk fra lokalområdet samles torsdag ved en kirke nær Marikana-minen i Sydafrika for at mindes de arbejdere, der har mistet livet under uroligheder ved minen.

Torsdag i sidste uge åbnede politiet ild mod strejkende minearbejdere, der var bevæbnet med macheter og stokke. 34 personer blev dræbt og 78 såret. Tidligere har 10 mennesker mistet livet i forbindelse med urolighederne - herunder to politibetjente.

Episoden kom under en strejke, hvor minearbejderne har krævet en tredobling af deres løn. Siden den 10. august har området ved minen været skueplads for en blodig rivalisering mellem to fagforeninger, der begge hævder at repræsentere arbejderne.

Onsdag besøgte præsident Jacob Zuma Marikana-minen, hvor han fortalte minearbejderne, at han "følte deres smerte".

Han lovede også at iværksætte en undersøgelseskommission, der skal klarlægge de nærmere omstændigheder omkring nedskydningen.

- Jeg er sikker på, at kommissionen vil komme helt til bunds med, hvad der skete her, lovede Zuma.

Samtidig advarede præsidenten mineejerne om, at de kan miste deres licens til at udvinde platin i området, hvis de ikke tilbyder deres arbejdere ordentlige boligforhold.

Men trods de formildende ord fra præsidenten, ser det ud til, at urolighederne har spredt sig til to andre platin-miner i landet.

Det sker, mens billeder af betjente, der skyder direkte mod en gruppe minearbejdere for herefter at vade stille og roligt rundt mellem ligene, går verden rundt.

Billederne minder folk om Sydafrikas fortid med apartheid. Sammenstødet er det værste mellem politi og strejkende i Sydafrika siden den såkaldte Sharpeville-massakre i 1960, hvor 69 sorte demonstranter blev dræbt af hvide betjente.

/ritzau/AFP